Men OJ! - du var ju mkt dyrare än andra!

Ja, häromdagen så fick jag en bildbeställning. Jag skickade provbilder och aktuell prislista och fick tillbaka ett svar att personen skulle fundera för: Oj! du var ju mycket dyrare än andra jag har köpt av.

Detta återstår nog att förklaras igen. Det kan nog inte förklaras tillräckligt många gånger. Jag har f-skatt, jag har moms på mitt företag. På allting jag säljer så ska jag betala skatt och moms. Och utanför det så är det slitage på utrustning, sociala avgifter, min pension (ja jag kommer faktiskt bli gammal någon gång jag också! ;)) och att jag sen även måste investera i ny utrustning när den gamla utrustningen har "slitits ut" så att säga. Det är en hel del grejor inräknade i min prissättning och ändå har jag då lagt mig under vad som är rekommenderat pris.

Vem har du då köpt dina bilder av? Jo, den du köpt bilder av är antagligen en hobbyfotograf och vad ska man säga. I regel brukar budgeten hos tonåringar (som oftast är dom som brukar fota på tävlingsplatser) ha en väldigt begränsad ekonomi. I bästa fall så kanske utrustningen är inköpt för ca 5000kr. Fatta mig inte fel nu, för alla har vi varit där någon gång. Jag också. Men jag vet med mig själv att det eg inte är någon utrustning att hänga i granen då kvaliten inte uppnår mina krav längre. Därav jag sålde min amatörkamera förra sommaren för en struntsumma för att investera i proffsgrejor som matchade mina krav på bildkvalitet. Dessa fotografer iaf, jag tror det är ytterst sällan att dom betalar skatt. Jag tror knappt att det existerar överhuvudtaget (ska inte dra alla över en kam här heller men låt säga att kanske 95% av alla tonårstjejer iaf väljer att stoppa allt rakt ner i sin ficka = svarta pengar).
 
På mitt pris alltså så försvinner 50% i skatt och moms till den svenska staten. Pengar som får vårt samhälle att gå runt. Det återstående beloppet är alltså för all min tid, resa, soc avgifter, pension, slitage på utrustning, tid för redigering, programvaror osv. Det blir inte mycket kvar när man har företag - när man väljer att göra rätt för sig.

Nu lever jag inte på foto som tur är. Detta för mig just nu är bara en form av extra inkomst utöver det jag får från csn eftersom jag pluggar på högskola och i skrivande stund lever på studielån. Annars har fotografer också sina utgifter som hyra, räkningar, mat osv.
 
Nu får jag säkert argument som att: Ja men sänk dina priser då för då får du ju mer sålt?
Mitt svar på detta är: Jag har tsm med proffesionella fotografer i branschen tagit fram min prislista. Jag har valt att försöka hålla mig till marknadsmässiga priser och även lagt mig under dessa. Jag säljer hellre färre bilder för samma inkomst som jag skulle ha fått om jag hade sålt många till ett lägre pris. Just för att hålla prissättningen på marknaden okej och inte prisdumpa.
 
Har även från falun haft en kund som jämfört mig med somliga av de andra fotograferna på plats som i sin tur skänkt bort sina bilder eller helt enkelt sålt för 5-40sek/styck. Men denna person har ändå valt att köpa bilderna utav mig pga den högre kvaliten, skärpa osv som dom håller. Jag är otroligt stolt och glad över den kommentaren. Sådana kommentarer får mig dessutom att vilja bli ännu bättre och uppnå ändå högre resultat!

Tack! :)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0