Bildkvalite - A och O!

När man surfar runt en hel del på facebook och andra sociala medier så dyker man ritt som tätt på övriga personer som kallar sig fotografer eller hästfotografer. Något som ofta då slår mig är den otroligt varierade kvaliten mellan fotograferna. Många visar bilder till försäljning som jag själv aldrig någonsin skulle kunna tänka mig att leverera till en kund - just för att den inte håller kvaliten. Frågor man lär ställa sig innan man visar och levererar sina bilder är:
-Vilken kvalite levererar jag?
-Vilken uppfattning ska andra få av mig?

En dålig bild ger en dålig bild av dig som fotograf. Oavsett vad kunden har betalat så är en dålig bild alltid en dålig bild. Bilderna ska vara skarpa. Oftast så lägger jag ner kraven lite om bilderna är fotade inomhus men överlag så vill jag självklart att bilderna ska ha högsta möjliga kvalite. När jag snackar om kvalite nu menar jag skärpan i bilderna, bruset och färgerna. En annan grej som sedan hör till är det rent tekniska. Hur är bilden beskuren? Har hästen "rätt del i steget" på bilden. Är bilden smickrande för ekipaget (självklart ska aldrig några osmickrande bilder läggas ut). Är någon del av ekipaget kapat - såsom hov, hjälm, svans osv. Är något kapat som eg borde vara med så anser jag att bilden rent utav är förstörd - tyvärr. Och sådant vill jag inte lämna vidare till kund.

Sedan om jag säger som så, tittar jag tillbaka på bilder jag levererat för kanske ett år sedan så skulle jag antagligen skämmas lite. Jag höjer såklart kraven på mig själv och på vad jag presterar hela tiden. Och bilderna som togs för ett år sedan tycker jag är dåliga eller extremt dåliga idag. Och så är det med stor säkerhet för många av er andra också som fotograferar.

Men ett tips: leverera INGA bilder till kunder där beskärningen är crazy, hästen ser ut att springa i nedförsbacke, fel del i steget, bilder där man kapat någon del på ekipaget, bilder där skärpan inte sitter eller bilder där dom är brusiga eller helt fel i vitbalansen.. Tänk på att det är kunderna som gör eran reklam genom att publicera era bilder. Med dåliga bilder så får man inga kunder. Fotobranshen är en hård bransh med många som konkurrerar om kunderna. Så det gäller att leverera på topp!
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Fast, du är väl inte heller utbildad fotograf? ;)

2015-05-12 @ 23:10:28
Postat av: anonym

Mycket bra tips i detta inlägget även för en som inte är utbildad.

2015-05-12 @ 23:38:03
Postat av: Anonym

Och jag har hellre igen bild på min blogg än en dålig bild. Oavsett om det är brist på kvalité, dåligt för häst/ryttare eller rörig bakgrund. Håller helt med dig! Det märks att du utvecklats som fotograf, de senaste bilderna till PS har varit jättefina både ur kvalité och komponeringssynpunkt :)

2015-05-15 @ 14:54:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0