Att fotografera i stallgången

Ja, som ni många har sett och kanske provat själva: den klassiska "stallgångs-porträttbilden". Den jag talar om då är den med mörk bakgrund med hästen i fokus. Det jag tänkte ta upp i mitt inlägg är hur jag arbetar med dessa bilder. Fördelen med just denna typen av bilder är att du blir helt väderoberoende. Och det bästa av allt är att du faktiskt kan justera ljuset själv så himla enkelt.

Det som är mest önskvärt är att ha en lång och clean stallgång tillgodo utan massa störande moment eller konstiga färger på väggarna. Tyvärr kan man ju inte alltid bestämma det och får sedan sköta redigeringen därefter. Bilderna som jag fotat för PS är fotograferade i Emilie Nyreröds stallgång. Lång och bra vilket ger ett bra djup i bilden med oskärpa i bakgrunden. Kom även ihåg att släcka alla ljuskällor så som taklampor.

Inställningarna då? Vid denna typen av fotograferingar så vill kameran gärna exponera mot den mörka stallgången, dvs den vill att vi ska välja en längre slutartid för att mer ljus ska nå in till sensorn. Låt er inte luras av eran kamera nu. För mätaren av exponeringen mäter inte så som vi vill ha det i just detta fall. Dvs, då måste ha en kortare slutartid än det kameran föreslår. Om ni istället går enl det som kameran vill så kommer hästen att bli överexponerad eftersom kameran mäter från allt det mörka i sökaren. Det är därför ni ska välja den kortare slutartiden.

En annan fördel med dessa fotograferingar är att du enkelt kan justera ljuset genom att flytta hästen närmare eller längre bort från dörröppningen. När jag har fotograferat dessa bilder så har jag inte använt någon annan ljuskälla alls än det naturliga ljuset. Och på dessa bilder har jag valt att ha hästen längre in i stallgången - alltså inte i dörröppningen utan kanske 2-4 meter längre in. Detta ger ett jämnare ljus över hela hästen och detta kan jag sedan efterjustera i photoshop.

Jag hoppas att detta inlägg hjälpte er.
Om ni provar att använda er av mina tips så tagga gärna ert inlägg med hur resultatet blev i kommentarsfältet till detta inlägg så klickar jag gärna in och tittar på erat resultat! :)

 Denna bild är fotograferad med metoden jag nämner ovan
 

Kommentarer
Postat av: Jennifer

Har länge tänkt testa detta, men ska nog ta tag i det snart. :)

2015-05-20 @ 11:05:39
URL: http://www.jenniferdressage.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0