Bilder Dalahoppet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommande vecka

Ja planerna för kommande vecka ser ut som följande:

Måndag: Tentaplugg
Tisdag: Tentamen + tentaplugg på kvällen
Onsdag: Tentaplugg
Torsdag: Tentamen + att jag ska titta när Fredrik får diplom (Fredrik tar examen från IT/GIS programmet) + dressyrträning på kvällen.
Fredag: Lillasyrran har studentbal. Ska åka på den och fotografera <3
Lördag: Nationaldagstävlingarna nere på strömsholm som pressfotograf
Söndag: Nationaldagstävlingarna nere på strömsholm som pressfotograf
 
Och självklart förhoppningsvis så ska jag få lite tid över till att komma upp på hästryggen också!

 

Glad över strykningen

Lär säga att jag är himlans glad över att jag strök mig i god tid. Det är nämligen pissväder idag också. Lite uppehåll på förmiddagen men nu har det regnat konstant i flera timmar igen. Det är inte kul! Jag har istället suttit och tentapluggat men känner en sådan enorm omotivation till detta nu. Kan inte skolan bara vara slut? Den tar livet av mig just nu. Så extremt skoltrött att jag nästan skiter i hur det går på tentorna. Helst av allt så vill jag bara fotografera just nu. Ingenting annat. Hade en liten tanke på att ta ett brejk från pluggandet idag vid klockan 14 och åka en snabbis till hofors för att titta på lite terräng/fälttävlan + få fota lite. Bara som en paus då Hofors endast ligger 10 minuter bort. Summan av kardemumman blev att de inte blev nåt hofors.. För detta eviga pissande ute.. Regn regn regn.. Kan det bli mer tragiskt?? Tenta + regn.. = vardag.. Hur som, min häst har iaf fått täcke på sig idag så han fryser inte ihjäl idag iaf! ;)
 
 
Var även meningen att jag evt skulle rycka in tillsammans med Jelena och jobba på Ps of Swedens lagerrensning/invidning idag nere i Nyköping. Så himla roligt det hade varit men med tanke på vad jag har framför mig nästa vecka så kändes det som en dum ide. Löste sig tillslut iaf och Karin & gänget lyckades få två andra tjejer som hjälpte till och jobbade. :) Så här sitter man lite sur och purken över att man inte är där. För det hade varit så sjukt mycket roligare än att sitta här hemma. Usch och fy!

Får som sagt iställlet tagga till Falsterbo tsm med Jelena för där kommer det bli awsume! Och det går som sagt fler tåg som Karin sa till mig igår och det är ju sant! :) Hade möjligheten funnits så hade jag nog gärna jobbat med PS på heltid. Skitit i skola å allt vad sådant innebär och flyttat ner mot sthlm. Hur najs hade inte det varit liksom??  Känns verkligen som att man bor för långt norrut när man ändå "inte har någonting här" som knyter en fast. Och både Fredrik och jag är ju flyttbara så att säga. Så vi får se vad som händer när ja pluggat klart om ca ett år! Då kanske vi flyt fältet för gott!
 
Bjuder på några till bilder:

För övrigt vet jag att mina händer är höga på bilden ovan, men jag har lite för ovana att när Brian blir väldigt tung lyfta lite på handen för att sedan lätta och sänka den igen.
 
 
 
Vackra vackra häst.. Vad vore jag utan dig? När jag kollar på bilderna så kan jag inte förstå hur jag kan vara utan motivation till att rida just nu. För jisses vilken jävla häst jag har <3
 
 

Vargar

Igårkväll möttes jag av en bild som delats där ett föl i södra sverige blivit totalt lemlästat och uppätet..

 
Delade denna i hästfolk gruppen i mitt område och varnade för rovdjuren om man har små hästar/föl gåendes ute. Det är inte säkert längre.. Då får man direkt vargkramandes argument där man indirekt syftar på att dom inte kunnat hitta någon info om denna incident på nätet och alltså inte är sant?
Men hallå?! Tror ni på fullaste allvar att hästens ägare arrangerat detta.. Snacka om trångsynta människor. Jag blir så jävla förbannad,.. Kort därefter togs mitt inlägg bort av admin då någon tydligen anmält det.

Inse verkligheten som den är.. Detta drar tankarna tillbaka till en incident i den egna familjen för snart 10 år sedan.. Då våran hund blev uppäten av en varg hemma på våran egen gård.. Läs gärna artikeln från tidningen Jakt & Jägare HÄR


 
 

Och lite mer från Dalahoppet (;

Tjatar väl lite till med ytterligare bilder från Dalahoppet då! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stackars Brian

Eftersom solen sken som tusan imorse så släppte jag ut gossen helt utan täcke. Skönt att luftas och eftersom alla hästarna nere i byn är utan så tänkte jag att Brian lär väl överleva lite regn han också. Sockerhästen. Regnade kanske från klockan 12-13 idag och vid 17.30 ca åkte jag till stallet. Brian yladen är han såg mig och jag släppte in dom. När han kom in så stod han i boxen och skakade lilla vännen. Frös ända in i märgen så fick bli ett ulltäcke och nu ikväll när jag var dit så var pälsen bara lite fuktig på rumpan så blev att byta täcke och på med fleece. Fryslorten! Imorgon får han täcke på sig :)

blöt kille
 

Falsterbo! Here we go!!

Åh nu är jag verkligen laddad till tusen. Falsterbo horseshow 2015 and its going to be awsume! Idag blev det dessutom bekräftat att Jelena ska med - bara hon löser med ledigheten från sitt sommarjobb den veckan. Its going to be so awsume. Massa hästar, stå i montern och sälja och förhoppningsvis hinna med att fotografera lite mellan varven. Kunde inte vara mindre taggad! Ca 5 veckor kvar nu - och det är ju tamejtusan ingenting! Så snart är vi på g!! :) Hoppas på sol och värme för det behövs!


Flopp i hofors

Ja vad ska man säga? Typiskt svenskt jävla skitväder. Hade sett fram emot att äntligen få fotografera lite terräng så är det verkligen skit väder rent ut sagt. Inget duggregn, inga skurar utan verkligen jätteregn.. :( Svårt dessutom att försöka fota och samtidigt ha ett paraply. Regnet var så omfattande att det var helt uteslutet att stå där utan. Rädd om min fotoutrustning. En annan tjej som heter Linda visade mig runt på terrängbanan innan det började men kunde ganska snart bestämma mig för att stå utanför banan, just för att jag kände att det inte kommer vara sån stor ide att fota. Pga hällregn..

Provade fota de 3 ponnyekipagen som var i början men sedan gav jag upp och åkte hem. Känns sådär när jag inte kan placera mig på en plats där jag verkligen vill stå - för då måste jag stå kvar klassen ut. Och i detta väder. Nä, inte roligt alls. Så för min egen och fotoutrustningens skull så valde jag att avbryta och åka hem. Och istället återkomma någon gång när vädret är bättre. Tyvärr blir det inga terrängtävlingar i Hofors förens i augusti. Men men, har ju nästa helg nere i strömsholm då jag ska fotografera lördag + söndag. Där ska det även gå terräng. Så får se hur jag väljer att prioritera fotograferingarna där.
 
Bjuder på den enda bilden från de tre ryttarna som blev "okej". Långt ifrån nöjd men.. Åh skit väder!
Så less man blir!
 
 

Kärlek till foto!

Jag bara älskar det!!
 
 
 
 

Strykning

Efter mycket velande så har jag nu valt att stryka mig från tävlingen på söndag. Det känns inget vidare bra helt enkelt. Det är antagligen allt med tentor osv och alla andra miljoner grejor som jag sysslar med vid sidan av som tar knäcken och musten ur mig just nu. Jag kan inte fokusera. Ska bli så skönt nästa vecka när tentorna är klara och jag har hela sommaren på mig att återhämta mig (jaja, jag ska jobba en massa men iaf hämta mig från skolan). Det kommer fler tävlingar. Och eftersom Brian inte gått så mycket nu senaste veckan så känns det inte rättvist mot varken honom eller mig själv att ge oss iväg för att tävla. Det skulle bara resultera i ytterligare besvikelse. Vi taggar om och jag hoppas jag återfår gnistan när det kommer till ridningen snart nog.


Nä, ska vi tävla så ska vi verkligen vara fit for fight. Annars får det liksom vara. Får se när nästa blir av för oss.

Words

 Favorittäcket

Jag lär berömma PS nya täcke. Jag riktigt älskar det. Perfekt nu när det börjar bli varmt ute när fleece blir "too much". Riktigt snyggt och lyxigt. Plus i kanten till den matchande grimman och grimskaftet och självklart benlindorna. Kan varmt rekommendera detta set! :) Framförallt täcket som är min solklara favorit!!
 
 
 

Men OJ! - du var ju mkt dyrare än andra!

Ja, häromdagen så fick jag en bildbeställning. Jag skickade provbilder och aktuell prislista och fick tillbaka ett svar att personen skulle fundera för: Oj! du var ju mycket dyrare än andra jag har köpt av.

Detta återstår nog att förklaras igen. Det kan nog inte förklaras tillräckligt många gånger. Jag har f-skatt, jag har moms på mitt företag. På allting jag säljer så ska jag betala skatt och moms. Och utanför det så är det slitage på utrustning, sociala avgifter, min pension (ja jag kommer faktiskt bli gammal någon gång jag också! ;)) och att jag sen även måste investera i ny utrustning när den gamla utrustningen har "slitits ut" så att säga. Det är en hel del grejor inräknade i min prissättning och ändå har jag då lagt mig under vad som är rekommenderat pris.

Vem har du då köpt dina bilder av? Jo, den du köpt bilder av är antagligen en hobbyfotograf och vad ska man säga. I regel brukar budgeten hos tonåringar (som oftast är dom som brukar fota på tävlingsplatser) ha en väldigt begränsad ekonomi. I bästa fall så kanske utrustningen är inköpt för ca 5000kr. Fatta mig inte fel nu, för alla har vi varit där någon gång. Jag också. Men jag vet med mig själv att det eg inte är någon utrustning att hänga i granen då kvaliten inte uppnår mina krav längre. Därav jag sålde min amatörkamera förra sommaren för en struntsumma för att investera i proffsgrejor som matchade mina krav på bildkvalitet. Dessa fotografer iaf, jag tror det är ytterst sällan att dom betalar skatt. Jag tror knappt att det existerar överhuvudtaget (ska inte dra alla över en kam här heller men låt säga att kanske 95% av alla tonårstjejer iaf väljer att stoppa allt rakt ner i sin ficka = svarta pengar).
 
På mitt pris alltså så försvinner 50% i skatt och moms till den svenska staten. Pengar som får vårt samhälle att gå runt. Det återstående beloppet är alltså för all min tid, resa, soc avgifter, pension, slitage på utrustning, tid för redigering, programvaror osv. Det blir inte mycket kvar när man har företag - när man väljer att göra rätt för sig.

Nu lever jag inte på foto som tur är. Detta för mig just nu är bara en form av extra inkomst utöver det jag får från csn eftersom jag pluggar på högskola och i skrivande stund lever på studielån. Annars har fotografer också sina utgifter som hyra, räkningar, mat osv.
 
Nu får jag säkert argument som att: Ja men sänk dina priser då för då får du ju mer sålt?
Mitt svar på detta är: Jag har tsm med proffesionella fotografer i branschen tagit fram min prislista. Jag har valt att försöka hålla mig till marknadsmässiga priser och även lagt mig under dessa. Jag säljer hellre färre bilder för samma inkomst som jag skulle ha fått om jag hade sålt många till ett lägre pris. Just för att hålla prissättningen på marknaden okej och inte prisdumpa.
 
Har även från falun haft en kund som jämfört mig med somliga av de andra fotograferna på plats som i sin tur skänkt bort sina bilder eller helt enkelt sålt för 5-40sek/styck. Men denna person har ändå valt att köpa bilderna utav mig pga den högre kvaliten, skärpa osv som dom håller. Jag är otroligt stolt och glad över den kommentaren. Sådana kommentarer får mig dessutom att vilja bli ännu bättre och uppnå ändå högre resultat!

Tack! :)

 

För att svara på en fråga:

Som gällde om jag får fotografera och lägga upp bilder hur som helst.

När det kommer till tävlingsfotografering. Har jag arrangörens tillstånd så har jag full rätt att fotografera och använda mina bilder i min verksamhet. Jag behöver inte be några personer om lov. Man har alltid rätt att tex innan sin ritt komma fram till mig och säga till att man inte vill bli fotad (det har aldrig hänt under en hopptävling kan jag påpeka). I dressyren så har det hänt men då på grund av att ryttaren är rädd att kameran skrämmer hästen. Jag tar alltid respekt för ekipaget och fotograferar inte om man inte vill. Så i stort sett får jag använda mina bilder hur jag vill. Skulle dock en ryttare höra av sig till mig och säga att dom inte vill att jag publicerar bilder på dom så gör jag givetvis inte det och tar även bort de bilder jag har om så önska (fortsätt längre ner, texten fortsätter där) ->
 
 
Jag som fotograf får inte ägna mig åt "kränkande" fotografering. Dvs ta väldigt osmickrande bilder och framhäva en person eller något för något som det inte är.
 
Så summan av kardemumman. Så länge jag fotograferar på allmän plats och som exempelvis tävlingar då jag har arrangörens tillstånd så får jag både fotografera och använda bilderna hur jag vill. Som upphovsrättsinnehavare i detta fall får jag publicera mitt material helt utan problem, på bloggar, sociala medier, hemsida osv. Vi fotografer har i detta fall lagen helt på våran sida :)

Hoppas det  var svar nog på din fråga "Ia" vem du nu är. :)

 

Fler bilder från Dalahoppet

Bjuder på ytterligare några bilder från Dalahoppet.
Respektera upphovsrättslagen vilket innebär att all kopiering och användning av mina bilder rubriceras som bildstöld och kränkning av min upphovsrätt. Jag skickar faktura för bildrättighet + 100% påslag där grundpriset är minst 1500sek för en bildstöld. Tack till alla er som respekterar detta.

Vid intresse för bildköp så tag kontakt via info@lindaanderssonfoto.se

 
 
 
 
 

Lookbacks

Ja, efter att ha snokat lite i PS Karins blogg så såg jag att hon återpublicerat lite bilder som jag tog på GHS i februari. Så tänkte att jag delar med mig av dom igen jag med. Och jag känner riktigt hur jag längtar till falsterbo och den veckan ska innebära ändå fler bilder - massor av bilder. Både från montern och tävlingsbanan. Känner mig riktigt kreativ och tror det kommer att bli sjukt roligt. En vän till mig är dessutom erbjuden att följa med men måste vänta in helt definitivt besked från jobbet innan jag kan säga bu eller bä liksom :)
 
 

Torsdagkväll

Ja nu har ännu en dag gått till ända. Dagen har spenderats till stor del på högskolan för att sedan dra raka spåret hem och mellanlanda ca 40 minuter innan dags för introdag 2 av 2 på jobbet. Imorse tog jag upp om falsterbo och förklarade min situation och efter det känns allt så himla mycket bättre. Guld värd och jag är toknöjd med vilka gulliga människor jag får chans att jobba med. Idag är en så mycket lättare dag än igår och min sommar kommer inte bli så tokig trots allt.

Tror att det är helt klart nu att falsterbo blir av tack vare att jag faktiskt stod på mig. Mig själv i första rummet för en gångs skull. Ser fram emot det sjukt mycket. Men är inte lugn förens jag verkligen har mitt definitiva schema i handen. Ja, intro som sagt kl16-21 och därefter en snabbis till Brian, gjorde iordning honom och lät honom springa lång och låg i lina och jobba övergångar i 30 minuter. Vad ska man säga? Det är liksom lite måste eftersom jag trots allt ska träna för Fredrik imorgon och det har verkligen varit fullt ös nu att jag inte hunnit med att rida. Så får göra det bästa av situationen för att han iaf ska vara något sånär lösgjord imorgon. Som avslut på kvällen så blev det lite American take away pizza som sambon köpt åt oss, samt lite ex on the beach på tvn och nu som slutkläm så har jag sysslat med lite bokföring. Skönt att fixa så det är klart i tur och ordning :)

Ska försöka kämpa på nu dom sista dagarna, beta av en sak i taget. Skola, tentaplugg, utbildning, tävlingsfoto you name it! Så får vi se hur jag känner på lördagkväll om det blir någon tävling på söndag.


Jag och min "lilla" grabb för nästan en vecka sedan
 

Welcome home baby!

Efter en del tips och råd av mina kontakter så har jag mot all förmodan valt att min extra kamera fick gå ner på crop igen. Denna ska ha riktigt bra skills för det priset som jag gav (ca 11500 sek). Denna ska alltså användas vid utomhusfoto. Och jag hoppas verkligen att den kan matcha mina krav! Denna ska jag inviga på lördag i hofors så får vi se vad den går för. Och nu kan jag spara lite på min fullformatare tills tillfällen som det bjuds på tex porträtt och ridsport inomhus. Bjuder på bilder bara jag har provkört den, troligtvis hinner ja nog inte med det innan hofors på lördag :)
 
 
 
 

Foto från igårkväll

Tog lite bilder på bla PS nya huvor igår. Två stycken som jag ännu inte hade fått med på bild. Tyvärr så låg fokusen på helt på huvorna men försökte göra ett halvdant försök till lite annat material till mig själv också då grönskan var väldigt fin nu. Tyvärr så var gossen inte så medgörlig och eftersom jag även hade andra planer och som sagt - väldigt mkt att göra så valde jag att avbryta. Här är lite utav resultatet iaf, tyvärr inga höjdarbilder men alltid nåt att bjuda på iaf.
 
 
 
 
 
 
 

Så mycket nu..

Att jag inte ens vet vad jag heter längre. Mitt sommarschema fick jag idag utan att ens ha hunnit lämna in om de dagar jag inte kan jobba samt önskemål om viss procent (jag har liksom inte tänkt att jobba ihjäl mig och jag har som sagt haft som tanke att jag även ska bedriva min egen företagssamhet i sommar när det är utomhussäsong så att säga). Iallafall blev det ett rejält slag i magen där jag pga schemakrockar kommer jobba 25 timmar på 1,5 dygn.. Imorgon ska jag ta tag i detta så får vi se vart det leder.

Iaf så har dagen idag varit så smetfull att jag inte ens vet vad jag heter längre så att säga. Introduktion 7-13.30, hem och försöka äta något. Lasta i massa tavlor med förstoringar och köra in dom till Cafe Sandfiken där dom ska hängas för försäljning. Snabbt hem, äta mat tsm med sambon. Plugga och göra sammanfattningar av iaf två kapitel ur en av våra böcker som vi haft i kurserna nu (kunde ju inte vara med å göra det i skolan tsm med klasskompisarna idag pga intron så då fick jag göra det själv hemma istället å fortsätta sammanfatta de kapitel dom inte hunnit med. Blev iaf 2 stycken. Sen iväg upp till svärfar som fyllde år på fika sent.. Klar ungefär vid klockan 21 och sedan hann jag faktiskt inte med Brian idag.

Lär säga att jag just nu är en aningen skeptisk till hur fan det ska gå med den tänkta tävlingen på söndag. Har stora överväganden av att stryka mig. Imorgon har jag skola hela dagen och direkt när jag kommer hem blir det till att åka raka vägen till hemtjänsten för att gå introduktion en kväll. Slutar där kockan 21 och då lär jag försöka ändå att ta mig till stallet för att jobba Brian från marken.

Alltså det är så mkt nu att jag inte vet hur jag ska orka. Huvudet exploderar och försöker som sagt göra alla nöjda och glada att jag blir att sätta mitt eget mående i sista hand. Med mitt schema över sommaren som jag fick idag så kände jag att jag hade hellre varit arbetslös. Jag kommer omöjligt att orka. Som sagt, imorgon får jag ta en break i pluggandet och ta tag i detta. Antingen så får jag strunta i det helt och dom lär hitta annan personal eller så får dom ta det jag erbjuder.. Jag är inte mer än människa. I sommar hade jag tänkt att jobba för att klara mig men inte överdrivet mycket. Och sedan försöka slappna av och börja må bra igen just i det avseendet att jag måste börja tagga ner. Släppa allt och sluta stressa runt som en galning. För jag känner att kroppen börjar ta stryk på allt jag tar på mig och mitt huvud är bara en liten bit från att sprängas av alla måsten och jag vill praktiskt taget bara sätta mig ner och gråta på golvet av uppgivenhet. Jag är ca 1cm från att gå in i väggen... Och praktiskt taget: Jag ångrar mig att jag ens har sökt ett sommarjobb. Måste sätta mitt mående först och jag behöver få tagga ner annars vet jag inte hur dethär kommer att gå. Jag är alldeles för plikttrogen och har alldeles för lätt att ta på mig för mycket.. Hela situationen just nu är så jävla frustrerande.. Och jag måste göra någonting åt denna.... å det imorgon.

 

Longering

Eftersom Brian stod i helgen så tänkte jag att jag skulle longera honom lösgörande med gramanen idag.
Brian gick finfint även om han tyckte det var lite jobbigt. Att longeras inspänd är verkligen hans grej. Han blir mer lösgjord och avslappnad så ska försöka göra det minst 2 ggr i veckan. Få se om jag gör detta imorgon också varpå jag rider dagen efter å sedan evt köra longering på lördag, dagen före tävling. Blir stor skillnad i ridningen dagen efter! :-)

Här är två bilder jag tog i stallgången iaf när vi var klar och han skulle få komma in i boxen och äta kvällsmaten. Så himla tillfredsd och nöjd. Min fina kille <3

Lär ju säga att han är förjävla vacker <3
 
 

Fantastiskt! *.*

Mitt i all hets som är just nu.. Ja det är verkligen hektiskt. Idag har jag suttit på redovisning hela dagen samt att min grupp också gjort våran muntliga presentation. Imorgon går jag introduktion till mitt sommarjobb, likaså på onsdagkväll. Torsdag blir en heldag i skolan mellan 9-16 och på fredag kommer jag att vara på utbildning på eftermiddagen mellan 13-16 för journalsystemet för mitt sommarjobb. Därefter så på lördag blir det tävlingsfotografering i Hofors - förutsatt att det är bra väder och på söndag ska jag tävla till (herrejisses hur sjutton gick dethär till egentligen?!). Sedan har jag som sagt två stora tentor nästa vecka. En på tisdag och en på torsdag. Sedan har jag lite bildjobb för PS som ligger på hög som ska fixas för deras hemsidor. Sluttampen i skolan nu och jag förstår inte hur jag ska hinna med allt de närmsta två veckorna utan att gå in i väggen.

Nåväl, i all denna hets och stress så finns det även små guldkorn. En stor grej blev klar idag. Nämligen att jag är godkänd för ackreditering som pressfotograf nere på Strömsholm om två veckor där min uppdragsgivare blir ridsporttidningen Ryttarweekend. Det ska bli så spännande att få åka till en tävlingsplats som pressfotograf med alla förmåner som det innebär. Jag är sjukt taggad. Och inför detta, vet ni vad jag skaffat mig nu?

Jo, idag och nämligen alldeles nyss la jag min beställning på mitt nya kamerahus. För att kunna jobba proffesionellt så känner jag liksom många andra fotografer att vi behöver två hus. Det blev ingen Nikon d7100 utan det blev en Nikon d7200. uppgraderingen som är väldigt ny på marknaden. Den högsta prioriteten nu har jag lagt på att den ska fungera bra utomhus och ha en bra seriebildstagning för snabba sekvenser. Den klår min D800 med hela 2 bilder/sekund. Den tar alltså 6 bilder per sekund jämfört med min D800 som tar 4 bilder under samma tid. Jag känner också att jag vill spara lite på min D800 som nu uppgår till 50 000exponeringar och att då använda den till porträtt, studio samt inomhusfoto (ridsport). Det är flera andra proffesionella fotografer som använder sig av d7000-d7200. Jag var aningens skeptisk till en början med att gå ner från fullformat till crop men jag tror på att även denna kan leverera riktigt bra bilder. Och jag har ju mitt 70-200 2.8G VR2 så det lär bli omöjligt att misslyckas! Beställde även en kortläsare för att slippa med att slita på kontakterna på kamerorna. Det är så enkelt att dessa blir glappa när man tar i och ur kontakten. Så nu laddar jag med en helt ny till kamerauppsättning till Strömsholm! Tagga!! 
 

Positivt överraskad

När jag åkte till Falun för en vecka sedan för att fotografera lite hoppning så kan vi väl säga som så att jag inte direkt var så positiv att jag skulle sälja något överhuvudtaget. Anledningen till detta är att jag inte har haft alltför bra erfarenhet när det kommer till att fotografera hoppning och försäljningen därefter. Och därav har det helt enkelt inte blivit så mycket hopptävlingar. Har dessutom kännt att jag inte får till det så som jag vill ha det. Och nu efter rejäla prishöjningen detta år i och med min företagsstart som f-skatt och momsregistrerad så kan jag säga att jag hade än mindre hopp om att få sälja. Och låt säga att den lilla förhoppningen (som inte ens fanns) tog död helt när jag kom fram till tävlingsplatsen och tills klasserna skulle börja så befann sig ett 10 tal andra fotografer/hobby/amatörfotografer där bara några meter ifrån mig. Ja, vad ska man säga. Min tanke var att får jag något sålt så är det givetvis ett plus men att ta den fotograferingen som ett träningstillfälle.

Låt mig då säga att jag blev väldigt positiv överraskad när ett 30-tal ryttare har hört av sig om att vilja se sina bilder och att jag nu fakturerat till ett belopp som jag faktiskt är helt chockad över. Ja, faktiskt riktigt chockad över hur bra försäljningen gick och hur bra respons jag fick trots det höga priset. Igårkväll kom ytterligare två beställningar av totalt 4 bilder från förra helgen. Jag är så himla glad över den positiva respons jag fått och att fotografera fler hopptävlingar - det kan ni skriva upp att jag kommer göra! Jag har nu precis kommit hem efter att ha jobbat ett dygn som personlig assistent.
 
Nästa tävlingsfotografering på kartan är i Hofors nästa helg då jag tänkt fotografera lite terräng. Jag ska vänta och se hur vädret ser ut innan jag bokar in något definitivt dock :) Och sedan laddar jag för Strömsholm veckan därpå!
 
Sedan därefter kommer lite småfunderingar över evt tävlingsfoto i sommar för att jag ska kunna styra upp mitt sommarjobb (schemat) på ett bra sätt så att jag kan meddela vilka dagar jag ej kan jobba osv.
Har en liten fundering efter önskemål att åka och fota under ponny SM.

 

Lördag

Ja, då har hästarna precis fått komma ut och jag själv ska bege mig till Valbo för ett jobbdygn igen. Sedan jobbar jag inget heldygn förens i höst igen utan bara kväll/natt de pass jag har på mitt schema. Känns ganska skönt för dygn är nog ändå inte min grej att jobba när man blir borta så lång tid hemifrån. På något vis är det ganska tungt att vara borta så länge. Men men, bara att bita ihop! :-)

För övrigt, planer för nästa helg? Fotografering i Hofors under deras terräng lördag eftermiddag och sedan på söndag har jag tävling i Årsunda med Brian. Har strykt oss från en klass så länge så får vi se. Har eg inte så stor lust men tanken är att vi ska kämpa på och förhoppningsvis kunna göra bra ifrån oss. Jag vill kunna börja hålla ihop det på tävling lika som vi kan göra hemma på träning och inte sluta rida.

 
Så sjukt fotosugen igen. Tävlingsfoto ger verkligen mersmak och jag verkligen älskar att plocka ut godbitar i efterhand. Strömsholm kommer bli awsume om några veckor. Men återstår att se om jag kör en dag eller två. Och innan dess och gärna innan nästa helgs foto i Hofors - jag behöver ett till kamerahus!

Brian och jag 22 Maj 2015

Fotograf till alla bilderna är Cornelia Andersson
Så himla tacksam! Så roligt att få lite bilder på oss att dokumentera med. Jag menar det är ju annars alltid jag själv som får stå bakom kameran. ÄR så gudars tacksam över att få så fina bilder <3
 
Pratade lite också om att jag kommer och fotar på en av hennes träningar och hon på någon av mina. Då man verkligen sätter press på sig själv i ridningen och presterar på topp! Så ja, vi försöker med det! *smileysmile*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är såhär jag tar mig upp när vi ska trimma på utebanan. Och Cornelia säger varje gång att jag har sån himla snäll häst. Jaja han är snäll när han vill. Min fina prins! (;
 

Foto Frieser!

Ja, mot alla odds blev det lite foto idag ändå - även om det blev i senaste laget och att det blåste storm.
7 timmar framför en dator i skolan non stop för att sedan köra som en idiot från Gävle till Kungsgården då jag redan  var sen till våran planerade fotografering. Men den som väntar på något gott som man brukar säga! Denhär snyggingen gjorde sig dessutom väldigt bra på bild! Har bestämt att i sommar ska denna hästen snyggas till och sedan ska vi köra en shoot i trädallen vid herrgården!
 
 
 
 
 
 
 

Träning torsdag 21/5-2015

Idag var det träning för Fredrik igen. Debut på utomhusbanan på Högbo RK. Riktigt skönt där i kvällssolen. Brian kändes jättefin. Lättjobbad och även Fredrik märkte skillnad så att longera Brian inspänd med graman, lång och låg gav resultat. Happyface! Så nu ska jag nog göra det till en rutin att longera honom 2x30 minuter varje vecka. En bra onsdagssysselsättning inför torsdagsträningarna och sedan nån annan dag när det passar.

Idag jobbade vi en del övergångar och lösgörande och han släppte som sagt till mkt fortare och därefter jobbade vi en del trav-galopp övergångar, öppna i galoppen längs långsidan, förvänd galopp, öka minska galoppen på volt med öka-minska volten och sedan som avslut skritt-galopp övergångar på volten med lite syfte att få mig kvickare i hjälperna vilket jag har så sjukt svårt för. Jag vill gärna ta god tid på mig. Så denna sista övning så gjorde vi varannan fattning åt höger och varannan åt vänster. Mot slutet var Brian riiiktigt himla fin. Skit nöjd med gossen!
 
Efter passet så fick Brian lite "afterwork" beta innan det var dags att kliva på släpet.
 
 
 
Självklart uppdressad i PS klinchergrimma, benlindor från PS, bakskydd från PS och PS nya täcke! Älskar verkligen domhär prylarna. Kung! Till falsterbo ska jag nog investera i ännu ett sånt här PS täcke i en annan färg samt "våffeltäcket" från PS, och då kanske i brunt utförande!

Imorgon ska jag och Brian trimma lite och få lite nya bilder då Cornelia ska fota oss - och jag fota henne med hennes häst när hon rider. Blir väl på eftermiddagen någon gång. Najs, riktigt najs! :) Så om inget ställer till det så kommer det lite bilduppdatering ridsmässigt imorgonkväll! Tjoho!

Tavlor

Inom kort kommer dessa att finnas till försäljning tsm med ytterligare tre tavlor bara leveransen av förstoringarna har kommit. Evt kommer dom hänga till försäljning på Cafe Sandfiken:

 
 

Longering

Idag så hade jag först tänkt åka och rida men sen ändrade jag mig för att istället jobba Brian så som jag fick i hemläxa av Fredrik. Dvs spänna in honom lång och låg med mål om att han ska ta stöd på bettet och jobba övergångar i lina. Denna gång var Brian mycket mer tillfreds. Sist så slog han stopp någon gång och blev sur när han inte kunde göra som han ville men idag jobbade han på jättefint. Det är så som han var idag i lina som jag vill kunna jobba honom från ryggen. Dvs, med bra bjudning och bra påskjut bakifrån och in i handen där han ska söka jämnt stöd.
 
Nej han var jätteduktig idag och verkligen jättefin. Försökte få till nån bild men verkligen inte lätt när man ska försöka få honom att jobba framåt, hålla i linan och samtidigt försöka ta någon bild. Lyckades få två som kan representera ganska bra hur fin han var idag. <3 Åh som jag älskar denna hästen! Ser verkligen fram emot morgondagens träning för Fredrik Böhling och att få lite nya bilder på oss någon dag framöver bara jag och Cornelia kan synka och få ihop en dag! :)


 
 
 

In the sunshine

Bjuder på någon bild från i höstas. Enjoy!
 
 
 
 

Brian visar hur man gör!

Att åka med hästen själv är verkligen A och O för mig. Det hade inte fungerat annars helt enkelt om jag inte kunnat lasta honom själv. Bestämde mig för att göra en liten filmsnutt på "hur vi arbetar" :)
 
Ignorera mig bara!
 
 

Att fotografera i stallgången

Ja, som ni många har sett och kanske provat själva: den klassiska "stallgångs-porträttbilden". Den jag talar om då är den med mörk bakgrund med hästen i fokus. Det jag tänkte ta upp i mitt inlägg är hur jag arbetar med dessa bilder. Fördelen med just denna typen av bilder är att du blir helt väderoberoende. Och det bästa av allt är att du faktiskt kan justera ljuset själv så himla enkelt.

Det som är mest önskvärt är att ha en lång och clean stallgång tillgodo utan massa störande moment eller konstiga färger på väggarna. Tyvärr kan man ju inte alltid bestämma det och får sedan sköta redigeringen därefter. Bilderna som jag fotat för PS är fotograferade i Emilie Nyreröds stallgång. Lång och bra vilket ger ett bra djup i bilden med oskärpa i bakgrunden. Kom även ihåg att släcka alla ljuskällor så som taklampor.

Inställningarna då? Vid denna typen av fotograferingar så vill kameran gärna exponera mot den mörka stallgången, dvs den vill att vi ska välja en längre slutartid för att mer ljus ska nå in till sensorn. Låt er inte luras av eran kamera nu. För mätaren av exponeringen mäter inte så som vi vill ha det i just detta fall. Dvs, då måste ha en kortare slutartid än det kameran föreslår. Om ni istället går enl det som kameran vill så kommer hästen att bli överexponerad eftersom kameran mäter från allt det mörka i sökaren. Det är därför ni ska välja den kortare slutartiden.

En annan fördel med dessa fotograferingar är att du enkelt kan justera ljuset genom att flytta hästen närmare eller längre bort från dörröppningen. När jag har fotograferat dessa bilder så har jag inte använt någon annan ljuskälla alls än det naturliga ljuset. Och på dessa bilder har jag valt att ha hästen längre in i stallgången - alltså inte i dörröppningen utan kanske 2-4 meter längre in. Detta ger ett jämnare ljus över hela hästen och detta kan jag sedan efterjustera i photoshop.

Jag hoppas att detta inlägg hjälpte er.
Om ni provar att använda er av mina tips så tagga gärna ert inlägg med hur resultatet blev i kommentarsfältet till detta inlägg så klickar jag gärna in och tittar på erat resultat! :)

 Denna bild är fotograferad med metoden jag nämner ovan
 

Hitta sin personliga stil

Något jag hela tiden jagat efter är: Vad är min personliga stil när det kommer till foto. Jag vet många gånger inte riktigt hur jag vill uttrycka mig. Jag kan ha massor med bildideer i huvudet men när det väl kommer till kritan så vet jag inte hur jag ska göra för att få till det. Självklart en träningsfråga. Desto tuffare blir det då om man har lite press på sig att prestera där folk förväntar sig ett gott resultat. Här nedan är två bilder som jag hittade igår och som jag tycker att kan representera mig bra som fotograf. Ångrar idag att jag inte tog fler detaljbilder och bilder "in the moment" istället för att bara köra massor av "hoppbilder". Men tanken var ju som sagt att jag kanske skulle dra in några kronor och det som ryttarna vill ha är ju i första hand snygga hoppbilder.

Jag är glatt överraskad över resultatet för lördagen. Min d800 är ju som sagt ingen sportkamera med sina 4bps (bilder per sekund) vilket gör att den är rätt seg på seriebildstagningen och det är lätt att missa the moment och bara få fel delar i språnget. Tillslut lärde jag mig att tajma in bra för att få det jag ville ha med - med någon liten miss här och där såklart. Efter lördagen så känner jag hur jag faktiskt behöver en till kamera för dessa sportevent. En som tar upp till 6-7 bilder per sekund för att inte missa något. Det jag kollar just nu på är en nikon d7100 och både cyberphoto och fotokungen har ett riktigt bra paketpris där extrabatteri + minneskort ingår bara för ca 2-300kr extra och värdet på dessa grejor uppgår till ca1000kr. Det tycker jag är en bra deal. HÄR hittar ni paketet som jag funderar på. Blev tipsad av Mathias från event-bilder att införskaffa en sådan som andra kamera. Så jag funderar helt enkelt på att lägga på hyllan min tanke om att köpa en till fullformat som även är betydligt dyrare i prisklass.
Vore bra så kan jag spara lite på min d800 för porträtt och inomhusfoto. Ska fundera någon dag till över hur jag ska göra innan jag bestämmer mig. Saken är den att i och med företaget så kommer kameran betala sig själv ganska snart.

Men, känner jag mig själv rätt så lägger jag väl beställningen redan idag. Att vänta är inte min starka sida när jag väl eg har bestämt mig innerst inne! ;)

 
En sån där känslobild. "In the moment" så att säga. I väntan på startsignal!

Byte av "logga på bilderna"

På grund av att min logga syns väldigt otydligt på bilder så har jag nu valt att byta logga på just bilderna som publiceras. Den nya loggan har jag valt att ha en fetare text för att den ska vara synlig.
I övrigt så är min logga som vanligt på min hemsida så den är inte ändrad. Just bara på bilderna som denna blir aktuell av just den anledningen att den ska synas bättre! :)

 

Ridningen idag, tisdag

Ja det kanske är dags att blogga lite om ridpassen nu då. För närvarande så tycker jag det är tungt i ridningen. Vi står inför att kliva upp på ett nytt trappsteg i den enorma trappan och motgången känns allt tydligare. Framförallt så har jag verkligen börjat "känna" hur Brian fular och släpper stödet i handen och gärna rycker en ur sadeln. Halvhalter, massor med små halvhalter. Mycket problem är att framförallt när jag rider ensam hamnar lite "ur tempo". Jag rider inte fram tillräckligt.

Genom att rida honom fram till handen så bör jag även få ett ärligare stöd i handen om hela påskjutet kommer bakifrån. Detta funkade fint. Jag får en bättre känsla överlag i vänster varv än i höger. I höger känner jag att jag inte får igenom ställningen genom hela kroppen och att jag inte har honom precis där jag vill ha honom. I vänster varv å andra sidan så är han ju väldigt snabb med att slänga in rumpan till vänster så där lär jag alltid ha i åtanke "öppna-tänk-men-ändå-inte". Alltså bara tänka öppna men inte mkt mer än så för att få honom att arbeta på rakt spår.

Någon dag framöver ska Cornelia och jag boka in för att fotografera varandra igen. Börjar bli dags nu. Så himla roligt med någon som kan ta lite fina bilder på oss. Då ska vi förhoppningsvis kunna "spexa" lite! :)

 

Bilder från dalahoppet

 
 
 
 
 
 
 
 

Underbart

Har precis blivit uppringd av en kund som ville boka in en konfirmations-fotografering nu på lördag efter att hon blivit rekommenderad av flera andra. Jättekul verkligen! Nu körde det ju ihop sig och jag har inte tid på lördag på grund av redan inbokat jobb och fick tyvärr tacka nej. Däremot så rekommenderade jag en annan duktig fotograf här i området och om det inte skulle lösa sig så skulle personerna kontakta mig efter lördagen för att boka in porträttfotografering i efterhand. Verkligen jättekul och värmande om hjärtat. Att tacka nej känns dessutom lite sådär. Men jag har som sagt inte så mycket annat val. På lördag ska jag nämligen jobba 24 timmar såatt.


Bild från porträttfotografering i Hofors för ca 1-2 veckor sedan
 

Dalahoppet

Då var de första fakturorna ivägskickade och de första bilderna levererade. Har efter en hektisk dag med skolarbete och KF äntligen lyckats gå igenom alla bildförfrågningsbeställningar samt skicka iväg fakturorna på de beställningar som är klara och har även hunnit bokföra lite. Phu! Det är ett hårt liv som företagare men ack så spännande. Nu står klockan återigen på 00.48 och jag påminns återigen om att mitt dygn behöver innehålla fler timmar! Men jag tycker som sagt att det är roligt, underbart roligt. Resten av veckan måste jag nu lämna högsta prioritet på mitt projektarbete som måste bli klart. Deadline på måndag då det hela ska redovisas och jag som knappt har börjat. Kommer bli några intensiva dagar nu där jag kommer bli tvungen att lägga allt annat åt sidan.

 
 
 

Kundförfrågningar

Vad ska man säga, förfrågningar av biler från Dalahoppet har vällt in och när jag tror mig ha bearbetat klart förfrågningarna så har det kommit nya. Idag har jag fått beställningar av bilder från i lördags så när jag kommer hem igen så ska jag göra iordning fakturor till dessa kunder. En av kunderna kom med en så hemskt värmande kommentar som verkligen gjorde min dag.

För att citera: "Sen måste jag ju bara säga att jag tittat runt på alla bilder från diverse olika fotografer som tagit under helgen. De flesta är kanske mest hobbyfotografer... men vilken skillnad på bildkvalitet du har, grymt!!!"

Detta värmer något otroligt och som sagt så har vi i fotobranschen en väldigt tuff konkurrans. Det gäller att verkligen leverera för att få sälja till kunder. Konkurransen består framförallt av prisdumpningen av personer som köpt sig systemkameror och som säljer bilder på den svarta marknaden och sätter priser som 10-20-30-40kr/bild. Dessa priser är fantastipriser och ska man betala skatt och moms och dessutom ha något för sin tid, slitage på utrustning, med mera så lär priserna också sättas därefter. Mina tävlingsbilder så tar jag 375kr inkl moms för en bild. I detta pris kan det då räknas att hälften försvinner i skatt och moms. Det återstående som är kvar ska betala min tid för både foto och redigering, programvaror, försäkringar, min resa till tävlingsplatsen, slitage på utrustning, min kunskap som fotograf osv.

Så för mig som proffesionell fotograf med eget företag så gäller det att vara bättre och leverera kvalite som inte de andra hobbyfotograferna inte kan matcha. För att motivera att köpa till det dyrare priset - att leverera högklassiga bilder är ett måste! Så där gör det mig jätteglad av denna kommentar att köparen var medveten om att hon får det hon betalar för och i detta fallet väljer att betala det betydligt dyrare priset för EN bild än att köpa många bilder från en av hobbyfotograferna för samma pris eller kanske till och med lägre.

 
Slutsats: Man får det man betalar för!
 

Hur snyggt??

Ikväll fick Brian prova pannbandet "Fancy pancy" från Ps of Sweden. Allt klär en skönhet!

 
Ridmässigt så var han okej fram tills att jag skulle börja rida ihop honom. En liten formsvacka för tillfället. Men det är sådant som alltid inträffar för alla (oftast?). Nåväl, just nu har man funderingar på om man inte borde lämna bort gossen på utbildning/tillridning för att underlätta för mig själv. Men samtidigt, hur ska jag kunna lämna bort honom? Hade varit skönt med en liten paus när jag sedan ska gå sista året på högskolan men jag skulle antagligen klättra på väggarna och oroa ihjäl mig. Vi har ju som sagt Fredrik att träna för nu och det händer saker hela tiden. Jag känner hur vi utvecklas men det är svårt att hålla i feelingen när jag sedan ska rida hemma. Där fastnar vi lätt i smågrejor och i slutet av passet har jag inte fått igenom det jag ville.

Får tagga till torsdagens dressyrträning för Fredrik och rida på som fan fram tills dess. Hårdträning så kanske saker och ting lättnar och klarnar upp. Jag vill ju och jag vill ju så hemskt gärna! Det är ju så underbart när det går bra!

Vem fan sa att det var lätt med ridning? Inte jag iallafall!

Hopptävlingsfoto

Ja idag har närmare 8,5 timme spenderats på Dalahoppet i Falun. Samtliga ekipage är fotograferade och jag är mycket nöjd med resultatet! Här kommer några miniatyrer från idag. Kom ihåg att respektera copyright och all otillåten användning faktureras. Ni som tävlat och är intresserad utav era bilder tar kontakt med mig genom info@lindaanderssonfoto.se för att få er miniatyröversikt samt bifogad prislista. Jag är för övrigt riktigt nöjd med dagen även om det mot slutet blev himla långdraget och kroppen höll allvarligt talat på att säcka ihop. Det är riktigt tufft och framförallt på sådana här stora tävlingar (för att vara häruppe iaf) när startfältet i en klass uppgår till över 100 starter. Som sagt så fotograferade jag 120+130cm.

När jag kom hem så bombarderades jag med mejl på min fotomejl samt i PM på facebook. Så himla härligt att det är sådan efterfrågan på mina bilder. Och det gäller till att vara fotografen som "sticker ut" med sina bilder för att försäljningen i efterhand ska fungera. Har sett en del foton från dessa dagar som tyvärr inte håller mitt kvalitetsmått (observera: mitt, jag är otroligt kräsen när det kommer till "rätt moment", skärpa, rätt beskärning osv). Men som sagt så respekterar jag även att andra tycker olika. Vi gillar olika och så måste det få vara. Och alla fotografer har sin stil. Men jag är väldigt strikt med vad jag gillar och inte gillar. Och ni vet ju vad man säger; det som är vackert i någons ögon är inte vackert i en annans. Man gillar olika helt enkelt!


 

Skämskudde upp

Ikväll fick jag ta till skämskudden igen. Brian ville sig inte alls utan fortsatte på samma mynt som igår. Ryckig framtill och ja vete gudarna. Och jag tycker det blir så pinsamt för då känns det automatiskt som att jag gjort ett dåligt jobb sedan sist. Med handen på hjärtat så har vi heller inte kört lika hårt som vi tidigare gjort. Anledningen till detta är skolan och åter skolan. Det är så mkt just nu i slutet av terminen och båda kurserna att jag känner mig att jag näst intill går in i väggen snart. Någon vecka till måste jag dock hålla ut. Usch :(

Brian var som sagt väldigt ryckig och sökte inget stöd på yttertygeln så det blev mkt lösgörande arbete med att flytta honom bland annat. En gång under passet fick Fredrik känna på "the real Brian" som han håller på med mig. Nämligen att när man kommer åt honom och han blir sur och han ställer sig rätt upp på bakbenen. Tyvärr ingen bild på det men det kommer nog en vacker dag kan ja lova.

Fick i uppdrag före passet av Fredrik att fota lite när han höll lektion (före Brians tur alltså) till hemsidan vilket jag gjorde lite smått. Här nedan är några favoriter. Hon som rider är Nicole Michaelsdotter och hennes blogg hittar ni här

 
 
 
 
Och sedan några från då Fredrik red Brian:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imorgon har jag fått i hemläxa att longera Brian inspänd och bara jobba övergångar hela tiden i ca 30 minuter. Får se hur det kommer gå. Sjukt prestationsångest när Brian var så "dålig" idag.. uscha.. Nåväl, höga toppar och minst lika djupa dippar är ett återkommande fenomen. Men idag var det gräsligt vilken dålig känsla jag fick över Brian. Men såklart även bra att Fredrik får känna på hur hans "dåliga" dagar är också. Förhoppningsvis ska de dåliga dagarna höjas i lägstanivå som allt annat. Och som sagt, longering imorgon för att sedan på söndag ska Fredrik rida honom igen och hoppas på bättre ridbarhet (Y)

Hoppning Falun

Idag så åkte jag och sambon till Falun en sväng för lite skoinköp på Deichmann och när vi "ändå var i närheten" så lyckades jag få Fredrik att åka upp på lugnet en stund för att titta (läs fota) lite hästhoppning. Blev bara en timme. Jag hade ju som sagt en tid att passa :)

Jag var aningens skeptisk när jag åkte hem. Jag tycker  verkligen inte att jag är duktig på dethär med att fotografera hoppning. Jag tycker det är skit svårt. Och eftersom jag inte har en kamera som eg är en "sport" kamera pga sitt endast 4 bps.  Den är ju mer en studiokamera med sitt stora filformat osv. Nåväl, jag är ju som sagt på jakt efter en extrakamera och den kommer jag prioritera fler bps. Siktar upp emot 7bps. Så får se hur det går. Ska dock försöka spara på det en liten stund till.

Här är iaf tre bilder från Falun idag. Sugna på att se fler?
 
 
 

Frida Hallgren

Lite bilder på mitt sponsorekipage Frida Hallgren och Alive från Storvik ovansjö för några veckor sedan:
Visst är dom fina?? :)
 
 
 
 
 

PS of Sweden och "mig"

Jag har fått massor av frågor hur vårt samarbete började, så tänkte ge er ett utförligt inlägg "from the beginning".
 
Perfect sit of Sweden, företaget med den revolutionerande Perfect sit- ridbågen som senare utvecklades till något mycket större. Min första kontakt med PS of Sweden (som de nu idag har bytt namn till) var just denna ridbågen. Jag köpte den begagnad från en facebook annons av en bekant. Jag gillade tänket och den gav en riktigt bra sits! - men på grund av min inte alltför enkla häst så vågade jag inte riktigt rida med denna. Jag blev helt enkelt för fast i min sits för att kunna följa med när han for omkring under mig. Ja, ni som känner Brian vet ju hur han är. Så jag sålde den igen. Sedan så var det väl inte så mycket mer än så. Jag vet att jag sett deras jump off träns på marknaden men jag la inget större intresse i det. Vad ska man säga: Jag var mer för kvantitet än kvalitet. Att lägga flera tusen kr på ett träns fanns inte på kartan för mig. Alla mina träns var på den tiden köpta på hööks. Idag förstår jag dock inte hur jag ens kunde tänka så. Men jag hade för liten kunskap helt enkelt och såklart lite dumsnål. Samma med övriga utrustningen som benlindor, schabrak osv. Jag hade hellre många att variera med än att köpa riktiga kvalitetsgrejor. Och självklart var ju passformen osv därefter.

Vid en framridning i Tierp våren 2014 så råkade jag få ett av PS sponsorekipage med på bild. Jag var där lite tillfälligt då en av mina vänner startade den tävlingen. En av bilderna på sponsorekipaget sågs av personerna bakom PS och vi fick kontakt. De ville använda någon bild till marknadsföring/förstoring på kontoret - jag minns allvarligt talat inte. Jag blir lite full i skratt idag över att jag var så pass stöddig som svarade:
 
-Jättekul att ni gillar min bild och vill använda den, men vad tjänar jag på det?

På den tiden fotograferade jag inte spec mkt. Jag hade inte så bra grejor och ja det var rejält på hobbynivå. När jag tänker tillbaka så hade det enda vettiga varit att jag som de flesta andra skulle bli hedrad och bara ge bort mina bilder eftersom det var så häftigt över att några "höjdare" ville ha dom. Haha, så idag tror jag nästan att jag skrattar lite åt min egen stöddighet med mitt svar att: vad tjänar jag på det? Nästan lite pinsamt stöddigt svar av en "nobody" *skratt*.
Nåväl, jag hade inget att förlora heller om man säger så. Friskt vågat, hälften vunnet!
 
Iaf så fick jag kort därefter en förfrågan om att komma och göra en fotografering för dom vilket jag tackade ja till. Helt överväldigad och nervös när dagen väl kom kan jag lova. Oj vad nervös jag var. Fotograferingen gick väl sådär kan jag säga. Min åsikt idag? : nej jag är inte alls nöjd över dom bilderna idag men då har jag också höjt nivån en aning sedan dess genom hårt arbete.
 
Två bilder från första PS fotograferingen
 
Iallafall så fortsatte samarbetet och jag fick emellanåt diverse leveranser med grejor som skulle fotograferas. Och ett samarbete blev inlett. Jag fick mer och mer kunskap om tränsen och jag blev medbjuden att jobba i först Stockholm på Friends arena och därefter Göteborg horseshow i slutet av Februari. Hedersfullt att jobba i team med företaget som har de mest revolutionerande tränsen på ridsportmarknaden. Vi har under våren gjort ytterligare photoshoots och från de bilder som ni såg tidigare från min första shoot så har vi här nedan bilder från de senare.. Utvecklingen går framåt, bara man vill och kämpar för det! ->

 
 
Att kalla mig "ps officiella fotograf", när jag tänker efter. Det är stort. Mycket stort. Ibland lär jag nog nypa mig i armen om detta verkligen är jag?
 
(från Karin's blogg->)
 
Det är så himla roligt, så fantastiskt roligt att jobba med dessa människor. Och Karin är en sådan enorm driftig människa och företagare och hon har verkligen gjort något stort när hon tagit fram dessa produkter. Från vanlig hästtjej till företagare - till stor företagare inom ridsporten. Detta är något helt annat än schockemöhle och de andra märkena. Det är något helt eget. Och jag är så sjukt stolt över att vara en del utav det. Och behöver jag säga att jag från mitt kvantitet -tycke har gått över helt till att vara en riktig märkesfjant? Nu är jag väldigt medveteten om kvalitet och vad som är bra grejor. De håller längre och PS anatomiska träns är helt fenomenala. Jag skulle idag aldrig sätta något annat träns på min häst med handen på hjärtat. Och med detta samarbete så har jag kommit i kontakt med dessa fantastiska produkter och har den stora äran att till fullo dressa upp Brian i dessa och det är verkligen special feeling. Lyx från topp till tå! Otroligt glad över att jag blivit insatt i dessa produkter och vad som verkligen är kvalite och vad som är antatomiskt och bra för hästen. Är dock ledsen över att min förra häst Victory aldrig blev en del utav detta. Han hade förtjänat att få bära dessa träns <3

Nästa sikte har jag på falsterbo horseshow. Varm i hjärtat av att Karin "tjatat" lite på mig om att hon absolut vill ha mig med i teamet som ska jobba där nere söndag-söndag. Blir såklart jätteglad! Ghs och Friends arena har verkligen varit två otroliga ställen att jobba på, hjälpa kunder och med min fotografering så har jag lärt mig en hel massa om tränsens funktioner och jag kan svara på de flesta av frågorna. Och att då vara med till ytterligare ett ställe för att jobba och där det dessutom kommer ge tillfälle för en hel del fotografering (ska då tex fotografera somliga av PS sponsorekipage bland annat). Falsterbo kommer helt klart bli grymt!

Så nu till veckan så ska jag fixa lite löneförhandling över mitt sommarjobb och försöka styra upp så att jag får en ledig vecka under falsterbo så att jag kan följa med ner. Kan inte bli annat än grym upplevelse. Ibland älskar jag mitt liv även om det pissar på mig emellanåt. Hårt arbete lönar sig och att utveckla mitt fotograferande och investera i fotoutrustning av toppnivå - jag är så himla nöjd med mitt val. Och att from iår helt driva eget företag, ta emot bokningar osv. Det är verkligen mer än vad jag kunnat drömma om. Hoppas på fler samarbeten självklart och att jag ska utveckla min verksamhet ytterligare. PS har varit ett stort steg och en bra drivning i rätt riktning. Jag är sjukt stolr över mig själv och otroligt glad över att jag fick denhär chansen. Tänk att en liten grej som en bild från en framridning kunde förändra så mycket för mig? Det är egentligen helt otroligt!
 
Jag har slagit mig in på fotobranshen. Tro det eller ej, men jag har "fans". Ja faktiskt har jag det konstigt nog. Detta är personer som kontaktat mig på facebook, på min fotomejl, instagram, min blogg och personer som faktiskt kommit fram till mig IRL och berättat att jag är en stor förebild för dom inom foto. En av dessa tjejer är Irmeli och ni hittar hennes blogg här. Hennes kommentar gjorde min dag nere på GHS, mitt i all stress där godishinkar och lock tog slut och kön ringlade sig genom hela montern. Då gav det verkligen ny energi. 
Något som också visar på detta är att min blogg på senaste har gått från 20 unika läsare dagligen upp till 60, det är en ökning med 200%. Riktigt kul! Ni som läser, ni får gärna skriva en liten kommentar om varför ni hittat hit. Är det på grund av Brian? Fotograferingen?
 
 Karin tsm med min Brian under senaste shooten.
Brian är såklart uppdressad i PS täcke, grimma och benlindor.
 
Summan av kardemumman. Kämpar man väl så är ingenting omöjligt! Keep going!
Och ett stort tack till Karin som gjorde det möjligt för mig. Utan henne hade jag nog varit fast med min gamla hobbykamera och kanske inte fotat alls överhuvudtaget idag. Idag fotograferar jag åt henne och hennes företag och har uppgraderat utrustning när det kommer till kameror, objektiv samt studioutrustning. Tack finaste du som gjorde detta möjligt för mig!

Tro på era drömmar, då kommer man långt!
 
Foto: Cornelia Andersson
 

Bildstölder

Något som hela tiden upprepas är dessa bildstölder. Framförallt på instagram är det ett stort problem. Och jag börjar praktiskt taget bli väldigt less på alla dessa respektlösa skitungar (ja, jag säger skitungar) som dessutom svarar spydigt tbx när man läxar upp dom över brott mot upphovsrättslagen. Praktiskt taget så börjar jag nästan fundera på att radera mitt instagramkonto just på grund av den anledningen att folk verkligen inte kan se skillnad på ditt och mitt. Vad är det för jävla fel på folk?

Bildstölds-grundpriset har jag numera höjt. Jag fakturerar ögona böj utan förvarning vid otillåten användning.

Ni som ser mina stulna bilder på nätet, på facebook osv. Kontakta mig med en print screen på bildstölden och länkar till min mejl: info@lindaanderssonfoto.se

 

Bokföring

Igår var en spännande dag, iaf senare på eftermiddagen då jag åkte till Högskolan för ett möte med Rikard på drivhuset för att påbörja min bokföring. Spännande och förväntningsfullt. Får sådan himla bra hjälp där och dom svarar på alla mina frågor. Bokföringen påbörjades alltså där och jag har nu fortsatt med den helt själv på morgonen hemma vilket funkade finfint (tror jag). Nu är alla mina företagshändelser bokförda så som mina inköp och mina fakturor som gått iväg till kunder. Att starta eget var det bästa jag har gjort! Love to be me!

Och ni som ska starta eget men som inte riktigt vet hur man går till väga. Kontakta Drivhuset. Dom hjälper er helt suveränt! Känner själv att jag inte kunde vara i bättre händer! :)
 
 

Hmm

Till att börja med. Jag är en känslig person.  När jag är glad så är jag också jätteglad. Är jag ledsen så är jag jätteledsen, arg så är jag jättearg och sviker du mig så förvänta dig inte förlåtelse före du har bett om ursäkt.. Sån är jag bara. Blir jag störd av något så tappar jag enkelt fokus. Blir det tjafs så tar det lång tid för mig att släppa det och jag irriterar mig över det under en lång tid.. Jag är strukurerad och om något inte går som det tänkt  så är det som att tappa fotfästet. Jag avskyr förändringar som inte är tänkta. Och på kvällarna så är mitt huvud så högt upp i varv att jag sällan lägger mig före kl 01 - varje kväll. Mitt huvud slutar aldrig tänka. Allt rullar på non stop ochjag bara måste följa med i dess rörelse..hela tiden, varje dag..
 
 
 

En tanke..

En tanke: att folk säger att det inte finns jobb - bullshit säger jag.
 
Det handlar helt om inställning till att jobba. Jag gick ut med att jag är "arbetslös" i sommar på facebook och direkt efter börjar telefonen ringa. Idag ringde jag för att kolla hur hemtjänsten här i storvik har det i sommar efter ett samtal med Lena över hur jag ska göra bland de erbjudanden jag fått - och det är nästan så att dom inte vill lägga på luren för det är sådant behov av folk (hemtjänsten i storvik alltså).

Så alla er slashasar som säger att det inte går att få något jobb - ni har antagligen inte ens försökt -.-
Jobb finns det gott om bara man är villig att jobba!
Jag själv ska bara fundera lite nu någon dag på vilken av arbetsplatserna som skulle passa mig bäst i sommar så jag kan lämna besked till de övriga arbetsplatserna. Igår var jag "arbetslös" - idag har jag tre erbjudanden från tre olika arbetsplatser. Och det utan att ens ha skickat in en ansökan (Y)

"Hoppehäst"

Igår så åkte jag och Brian ner till ridhuset för att skutta lite. Såg kvällen innan att dom släpat fram hinder så tänkte att det blir perfekt för oss om dom låtit hindren vara kvar ute - vilket dom hade gjort till vår stora lycka!

Blev inga höjder direkt utan dom hade tydligen gymnastikhoppat/styrketränat på lektionen så körde lite på samma mynt men längde avstånden då de dom hade var för ponnys. Så det blev en studs på böjt spår med två hinder samt en längre kombination med markbom, räcke, markbom, markbom, oxer (som jag från början hade som räcke). Det gick riktigt fint och Brian jobbade på riktigt bra. Han kändes hur fin som helst och jag blev återigen lite sugen på att kanske vara med på någon hoppträning för att senare i sommar kanske köra en hopptävling iaf, och då självklart clear round eller åtminstone inte högre än 90cm. Mest åka och ha skoj bara för gamla dagar. Var ju nu 2 år sedan jag var på en hopptävling sist. Tiden går verkligen fort. Men men, får se om jag kommer på "bättre tankar" och ruskar av mig tanken på hopptävling! Det återstår att se! ;)
 
Brian när vi skulle åka hem :)
 
 Kombinationen, Brian självklart med spetsade öron!

Lite ovisade bilder från Storvik ovansjö RK

Och för att svara på personens kommentar som skrev anonymt: Nej jag har ingen utbildning inom foto och det är inget jag skrev om i mitt inlägg heller där jag tog upp om bildkvalite. Enligt mig så handlar inte bildkvalite om någon har utbildning eller ej..
Jag har gått en kurs i foto för några år sedan och sedan har jag känslan för kvalite infött (Y)
 
Och på det kommer man långt! ;)
 
Obs: alla bilder är skydade under upphovsrättslagen. Alla bildstölder anmäls och faktureras!
 
 
 
 
 
 
 
 

Att utveckla sitt bildsinne

När det kommer till hästar och hästsport. Då känner jag mig hyfsat stupsäker. Iallafall när det kommer till ridsport. Men när jag sedan börjar gå utanför detta område så hamnar jag i en viss obekvämlighet. När det kommer till saker där jag inte känner att jag har koll på situationen. Då grips jag av lite smått panik över hur jag ska lösa situationen. Jag ser och inspireras av så mycket fina bilder. Helt otroliga fotografer som kan göra en vacker bild av ett dött ting som jag inte ens skulle lägga märke till. Tex en rostig gammal cykel osv.. Och att då känna att jag inte kan lika det gör mig så himla frustrerad. Bjuder på tre av bilderna som blev idag iallafall. 3 av 60! Det är jobbigt att gå utanför sina egna ramar. Men när det väl släpper så släpper det ordentligt. Framöver så kommer kameran att hänga på axeln vart jag än åker. Bara för att kunna fånga minsta lilla tillfälle på bild och kanske få den där lyckade bilden som jag letar efter.. Kanske! Nu ska jag träna upp mitt bildsinne när det kommer till detaljer i vardagen, bilder på abstrakta saker som ändå blir intressanta..
 
Nu ska jag utmana mig själv och gå utanför mina egna ramar!
 
 
 
 
Men så svårt...
 

Bildkvalite - A och O!

När man surfar runt en hel del på facebook och andra sociala medier så dyker man ritt som tätt på övriga personer som kallar sig fotografer eller hästfotografer. Något som ofta då slår mig är den otroligt varierade kvaliten mellan fotograferna. Många visar bilder till försäljning som jag själv aldrig någonsin skulle kunna tänka mig att leverera till en kund - just för att den inte håller kvaliten. Frågor man lär ställa sig innan man visar och levererar sina bilder är:
-Vilken kvalite levererar jag?
-Vilken uppfattning ska andra få av mig?

En dålig bild ger en dålig bild av dig som fotograf. Oavsett vad kunden har betalat så är en dålig bild alltid en dålig bild. Bilderna ska vara skarpa. Oftast så lägger jag ner kraven lite om bilderna är fotade inomhus men överlag så vill jag självklart att bilderna ska ha högsta möjliga kvalite. När jag snackar om kvalite nu menar jag skärpan i bilderna, bruset och färgerna. En annan grej som sedan hör till är det rent tekniska. Hur är bilden beskuren? Har hästen "rätt del i steget" på bilden. Är bilden smickrande för ekipaget (självklart ska aldrig några osmickrande bilder läggas ut). Är någon del av ekipaget kapat - såsom hov, hjälm, svans osv. Är något kapat som eg borde vara med så anser jag att bilden rent utav är förstörd - tyvärr. Och sådant vill jag inte lämna vidare till kund.

Sedan om jag säger som så, tittar jag tillbaka på bilder jag levererat för kanske ett år sedan så skulle jag antagligen skämmas lite. Jag höjer såklart kraven på mig själv och på vad jag presterar hela tiden. Och bilderna som togs för ett år sedan tycker jag är dåliga eller extremt dåliga idag. Och så är det med stor säkerhet för många av er andra också som fotograferar.

Men ett tips: leverera INGA bilder till kunder där beskärningen är crazy, hästen ser ut att springa i nedförsbacke, fel del i steget, bilder där man kapat någon del på ekipaget, bilder där skärpan inte sitter eller bilder där dom är brusiga eller helt fel i vitbalansen.. Tänk på att det är kunderna som gör eran reklam genom att publicera era bilder. Med dåliga bilder så får man inga kunder. Fotobranshen är en hård bransh med många som konkurrerar om kunderna. Så det gäller att leverera på topp!
 
 

Några fler bilder från senaste studioplåtningen

Lite fler bilder från plåtningen för 2 dagar sedan.
Bilder på schabraken och lite matchningsbilder. Toksnyggt!
Tips inför kommande träningar!
 
 
 
 
 

Det värmer i hjärtat!

Som sagt så sökte jag sommarjobb på både Lantmäteriet och Trafikverket till sommaren. För ca 1 vecka sedan fick jag mejl från lantmäteriet att dom tyvärr inte kan erbjuda mig någon plats. När jag sedan gick in på trafikverkets sida så stod det där att om man inte fått besked före den 8 maj så innebär det att man tyvärr inte har någon plats. Så nej, inget jobb inom det jag pluggar till denna sommar. Och vipps blev jag arbetslös för första gången i mitt liv ironiskt nog - eftersom jag sa upp mig från min fasta tjänst i höstas.
 
Så vad gjorde jag? Skrev ett lite ironiskt inlägg på facebook om att jag nu för första gången blir "arbetslös" i lite ironi sådär eftersom man slitit och dragit i mig från dag 1 när jag slutade gymnasiet. Jag ringde på vägen till skolan idag till svärfar och tryckte på om att jag är intresserad av att jobba industri om det dyker upp något inför sommaren, så som jag jobbade förra sommaren. Han skulle kolla på det i och med jobbeställningarna. Jag hinner iaf inte så mycket mer än in till skolan förens min telefon börjar ringa. Då ringer min förra verksamhetsansvarig som numera sitter på annat assistansbolag som sett mitt facebookinlägg om att jag är "arbetslös" och jag blir erbjuden ett jobb.

När jag nu kom hem ikväll så får jag ytterligare en förfrågan från en annan arbetsplats där jag är bekant med personal, kund och anhöriga där jag också får förfrågan om jobb. Imorse var jag alltså arbetslös och nu har jag fått förfrågan från två arbetsplatser och det utan att ens ha sökt någonting. Värmer i hjärtat att känna att man är eftertraktad på arbetsmarknaden och att jag har goda referenser. Och självklart vill jag helst vara alla till lags men det går ju inte. Så nu har jag några dagars velande innan jag bestämmer mig för hur jag ska göra. Najs hade varit förstås att få jobba på Ovako igen. Lite kontrast jämförelse med mitt tidigare jobb och ingen stress alls och alltid 7-16 vardagar, och bra betalt har man också. Och detta gentemot ett dygnsjobb och ett nattjobb. Det jobbiga i det hela är att om jag väntar  på att svärfar kanske har något åt mig och sedan visar det sig att det inte blir något så har jag alltså tackat nej till jobberbjudanden för att sedan gå arbetslös i sommar (nåväl, det löser sig väl ändå isåfall för det behövs ju alltid vikarier). Jag har verkligen beslutsångest och jag känner mig verkligen jättehedrad och varm i hjärtat av att jag direkt får förfrågningar om jobb när jag berättar att jag inte har något sommarjobb. Guld!

Och sedan får jag ju inte glömma att jag även är tillfrågad om att jobba i Falsterbo med världens bästa PS-gäng mellan 5-12 juli också. Its great to be me! Nej jag tror minsann aldrig att jag kommer bli arbetslös. Det var en falsk liknande en "förhoppning" när jag skrev det. Sedan har jag ju också mitt egna fotoföretag! Jag är stolt för den jag är och att jag lyckats tagit mig hela vägen hit på egen hand - utan någon hjälp!

 
 
 
 

Falsterbo 2015?

Ja nu är det verkligen dags att börja fundera över Falsterbo. Jag har återigen fått förfrågan att åka ner och jobba tsm med PS teamet och det låter himla lockande. Jobba med marknadens bästa anatomiska träns, umgås med underbara människor, hästfest, fotografering... Och förhoppningsvis sol!

Men vill först veta lite översiktligt hur min sommar kommer att se ut med jobb och sådär. Men som det känns så kommer det nog troligen bli så att jag blir med. Falsterbo Horseshow och dessutom vara där och jobba, bo i ett hus i närheten av tävlingsplatsen och umgås och jobba tsm med fina människor. Och eventuellt kanske en vän till mig får vara med och jobba under den veckan också. Plus i kanten! :) Eg är det väl inte så mycket att fundera på. Men som sagt, jag lär ta en extra funderare. En vecka blir alltså en vecka utan Brian där någon annan ska ha ansvaret över honom. Det är liksom mycket som ska "klaffa". Så jag får helt enkelt fundera några dagar till, även om jag nog nu redan vet vad mitt svar kommer vara :)

 

Dags för bokföring

Nu har mitt företag börjat rulla på så pass bra att det är dags att börja ta tag i bokföringen. På onsdag eftermiddag klockan 16 är datumet satt och då ska jag till Drivhuset på högskolan för att påbörja bokföringen med hjälp av underbara Rickard Petres som jobbar där. Grym kille som är till stor hjälp i mitt företagande. Detta blir min debut med bokföringen och det är rätt mycket. Har 7 fakturor som ska bokföras som jag skickat ut samt alla investeringar som jag gjort i företaget. Det är nu som det börjar på riktigt!

 

Studioplåtning för PS

Idag blev det studioplåtning igen för bästa PS. Karin lämnade lite grejor åt mig för att fotas i studio när hon var här i onsdags så idag jobbade jag på lite. Verkligen älskar att fota produktbilder i studion och framförallt matchningsbilder (Karin skicka upp allt du har!). Matchningsbilder är nog något jag aldrig kommer kunna tröttna på. Att matcha och mixa är ju superroligt! Ska bli kul att köra det in real på Brian sen. Framförallt det Gul-guld-svarta setet!
 
Här får ni en liten behind the scenes till att börja med. Shit vad det har utvecklats från då jag höll på enligt bilden nedan i December förra året. Från A4 ark och skrivbordslampa till full studioutrustning! Behöver jag nämna att det är betydligt mycket roligare att fota i "studio" nu än i December?
 
Och här är lite av det jag pysslade med idag. Produktfoto på lite pannband som jag delar med mig av bilderna enl nedan, tog även friheten och fotade något gammalt pannband (Y)
 
 
 
 
 
 
 

Totally true!

 

Fin respons <3

Alltså, kan man bli annat än glad när man får så otroligt fin respons på fotograferingen igår. Har nu överösts av kommentarer med komplimanger över bilderna på facebook. Det är verkligen jättekul med så fin respons. Hoppas på att det kan innebära lite privata porträttfotograferingsbokningar framöver. Hade ju varit riktigt fin-fint om jag på något vis hade kunnat försörja mig delvis på fotograferingar i sommar.

 

Porträttfotografering

Ikväll blev äntligen den tänkta porträttfotograferingen av.  Finally verkligen! Efter att ha legat på is i kanske 2-3 veckor. Jag har nu under en tid viljat jobba lite kreativt med porträtt med temat häst-människa relationen. Tackar till Linda-Marie med dottern Nea som ställde upp med kort varsel pga modellavhopp. Här bjuder jag på lite av det som blev ikväll. Sån himla söt tjej och en så himla fin ponny. Kunde ju inte bli något annat än lyckat!

 
 
 
 
 

"modell sökes"

Ja, emellanåt så letar jag och även andra fotografer modeller för att förverkliga en vision, ett slutresultat som vi har i bakhuvudet och vill ådstakomma. Ofta har vi då en bild i huvudet redan hur hästen ska se ut, hur människorna ska se ut och utefter det så skriver vi en liten "kontaktannons" som jag då vill kalla det. I annonsen vill jag vara väldigt tydlig över det jag söker för att undvika bombardering av svar på mitt inlägg där hästen eller personen inte är relevant då det inte passar in denna gång för bilden jag har i mitt huvud.

Tro mig då att det blir väldigt frustrerande när svaren man får inte alls överensstämmer med det man söker. Jag skriver tex att jag söker en snygg och bildskön häst av halvblodstyp. Ögongodis som kan rörelser ur de högre dressyrklasserna så som piruett mm. När jag då får svar från personer som då erbjuder sin travare eller nyinridna ponny som inte ens är galopperad på än (fatta mig inte fel, jag har inte något emot någon hästras alls, men jag söker det jag söker av en anledning). Men när man inte alls läser innehållet i det jag söker, ja då kan jag faktiskt bli lite irriterad och funderar över om människor ens har gått i skolan och lärt sig läsa?

Nästa annons; Jag söker en drömliknande häst, gärna friser, pre eller liknande med lååång man och svans.. Då har jag specificerat mig vad jag söker. Alltså behöver jag inga svar som går utanför domhär ramarna.
 
Dock får jag återigen det ena förslaget efter det andra, ardenner, varmblodig travare, ponny utan man.. osv.. Där alla kriterierna uppenbarligen inte uppfylls det minsta i det jag söker..
 
Tro mig, det är frustrerande. Och sådär, nu har jag fått vara lite bitter ikväll också ;)
 
 

Pictures

from last shoot:

 
 
 

Torsdagsträning

Efter gårdagens uteritt med jogging/galopp så kan ja säga att Brian har återhämtat sig från söndagens dressyrtävling. Han var inte alls lika trött men desto mer spänd och "framåt". Idag blev det därför mkt lösgörande ridning för Fredrik bestående av serpentinbågar, övergångar, öka-minska galoppen, galoppfattningar från skritt och trav, skänkelvikningar med övergångar/tempoväxlingar, bogen in samt bogen in/öppna med övergångar. Denna övning passade verkligen inte Brian idag utan han blev riktigt sur och tog sig istället friheten och slog upp skallen och började studsa runt på bakbenen istället. Glad att han visar den sidan för Fredrik också. Men som Fredrik sa, sådär gör Brian för att komma undan. Han blir sur när jag kommer åt honom. Men genom att ta itu med sånt där på träning så kommer vi komma längre och längre bort från det och höja lägsta-nivån. Jag menar, i höstas så gjorde ju Brian sådär bara när jag höll ihop honom från skritt till trav. Så det har förbättrats alla gånger!
 
Nu var det tydligen ingen träning på torsdag nästa vecka men får helt enkelt försöka boka in något privat då.
 
We need it!Bild från plåtningen igår. Brian dressad i sitt numera nya tränings/tävlingstäcke å grimset! (Y) Såå snyggt!
 

Inte "min" dag

Kanske inte bästa dagen. Jag vet inte men någonstans i huvudet så hade jag iallafall fått för mig att jag var ledig. Klockan 7.30 flög jag upp ur sängen då jag kom på att så inte var fallet. Snabbt göra sig klar, släppa ut hästarna å dra till skolan. Kom fram i bra tid. Hade kanske 35 minuter på mig innan lektionen började så jag tog mig en macka i cafeterian i godan ro kan man säga. När det var 5min kvar till lektionsstart så började jag ana oråd när ingen klasskompis dök upp.
Uppdaterade schemat och såg då att vi tydligen skulle på någon form av stadsvandring som dom liksom ändrat i sista sekunden.. Så 5 minuter på mig att ta mig till rådhuset men först leta parkering.. Men justja! Jag har ju inget bankkort för det var nån jävla idiot som försökt kapa det. Inga kontanter.. Jaja, men det löser sig för det går ju att betala med mobilen! Jag åker alltså ner, hittar en parkering och lyckas knappa numret till det där betalningssystemet för mobil: Du kan göra tre val, tryck ett för blablabla, tryck två för blablabla... Massa signaler och tillslut svarar en tjej. Då ska jag registrera mig först.. Jaha ja, låt det gå fort för jag har inte tid med dethär för jag har skit brottomt och jag är skitsen.
 
Tjejen i luren började babbla om abbonemang på betaltjänsten med telefon som skulle kosta 49kr/månad (för att betala parkeringsavgifter via mobil) är dom dum på riktigt eller? .. Jag förklarade lite snabbt att detta var en ENgångsgrej och jag måste betala väldigt snabbt för jag är sen till en föreläsning och mitt bankkort är kapat, inga kontanter utan måste betala med mobilen..

Nej, men självklart så måste man koppla sitt jäkla kort till telefonen för att kunna betala med telefonen. Så då betalar man ju inte med telefonen utan med ett jävla betalkort ändå?! . Då förstår jag verkligen inte vitsen med att betala parkeringsavgiften med telefonen.. Nä då kom tjejen på en ytterligare grej att jag skulle få ta det på någon telefonfaktura men då skulle det bli mkt dyrare ändå.. Jag gjorde klart för henne vilken jävla dålig betaltjänst med telefon dom hade och tackade för mig..
 
Kan säga, det blev ingen föreläsning/stadsvandring för mig idag. Arg som ett bi åkte jag hem igen för när jag ringde klasskompisen hade dom börjat gått upp på söder.. Så helt fel håll motför där jag var... Så nej.. Blev inget denna gången då..
 
 

Prissättning och ifrågasättning?

Ja, ständigt detta prat om priser på bilder. Skänka bort sin tid VS inte skänka bort sin tid?  Jag röstar på det sistnämnda. En sak ska jag göra klart för er alla och det är att min tid är värdefull och jag tänker inte skänka bort den och med det vill jag säga att jag tänker inte jobba gratis. Som sagt har jag lagt över 50' på fotoutrustning sedan juli förra året. Så ja, jag har lagt ner en hel del kan man säga. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg: vad betalar man för när man köper en bild? - Jo, tid för foto, tid för redigering, fotoutrustning, min resa till och från fotoplatsen, min kunskap, skatt, moms, försäkringar, sociala avgifter.. Ja, jag vet att jag glömt något men det var iaf några av grejorna som man lär se till att räkna in i priset vid prissättningen.

Min prissättning har jag fått hjälp av Lina Nydahl med som är en stor fotograf nere i stockholm (kolla gärna in hennes fb sida eller hemsida). Tjejen tar helt fantastiska bilder!! En riktigt proffesionell fotograf som jag ser upp till och inspireras av. Hon har alltså hjälpt mig med prissättningen med sina många år inom yrket. En stor hjälp till mig kan jag säga. Och i ärlighetens namn så säger jag såhär: Jag säljer hellre färre bilder till rätt prissättning än många bilder för samma inkomst. Någonstans lär jag hålla mig till marknades priser. Vid intresse så kan ni gå in och kika på SFF (Svenska fotografers förbund)'s sida där det finns en pdf om just prissättning enligt branchen. Vad dom tycker att man ska ta som fotograf.

Här har ni SFF's prisguide för 2015 http://www.sfoto.se/sites/default/files/page_attachments/sff_prisg_2015_web_k4.pdf
 
Sedan kan jag säga ärligt. Jag bryr mig inte vad andra fotografer tar. Det intresserar mig inte om somliga fotografer i princip skänker bort sin tid. För jag kommer inte göra det. Och sedan är det som så, ingen är tvingad till ett bildköp någonsin - så länge man inte bundit sig i någon form av avtal.

Bild från fotograferingen idag. Jag och Patricia på bilden tsm med hennes Gazpani! PS Karin är fotograf! :)

Ps of Sweden fotografering

Idag har ännu en PS fotografering gått av stalpeln så att säga. Det har varit flera timmars intensivt fotande och putsande, knoppande, bytande av grejor på hästarna och en massa olika taktiker för att fånga hästarnas uppmärksamhet. Rättare sagt så har vi fått jobba stenhårt! Mot slutet av dagen så märkte man på Brian ganska rejält att han helt enkelt var less på foto!

Bjuder på ett smakprov från vardera häst och en behing the scenes bild (Y) :)

 


 

Some words

 
 

Dags igen!

Imorgon går nästa PS of sweden fotografering av stapeln och denna gång på hemmaplanen i Storvik. Brian ska bland annat modella i täcke och lite övriga prylar från PS. Karin som är PS Vd kommer upp hit till mig också kör vi. Skönt att denna gång köra på hemmaplanen för det är rätt mycket nu med skola osv. Då blir inte dagen lika lång iaf :) Patricia ska dessutom ställa upp med sin Gazpani. Grabbarna grus kommer vara så tjusiga! Hoppas på bra väder självklart!

 

Coolaste hästskötaren

Jag bara måste dela med mig av Susanna Sjöbergs bild från tävlingen i söndags. Detta är alltså Johannas sambo Fredrik som agerar "hästskötare" på tävlingen. Engagemang på hög nivå! Cowboysen från Ocklahome! hahahaha!! Den här snubben måste helt klart bli utnämnd till årets hästskötare 2015! Dom på tävlingsplatsen blev lite oroliga när han knöt fast Fiona i stängslet när det vankades ärevarv.. Nä ja dör seriöst av denhär bilden. Så klockren!
 
 

5 maj

Idag fyller min älskade sambo 29 år. Tänka sig vad tiden går :) Tyvärr så blev ju födelsedagspresenten utebliven pga att mitt bankkort tydligen blivit hackat. Igårmorse ringde dom från Swedbank och frågade om jag gjort en transaktion tidigt igårmorse. Nej jag hade inte använt mitt bankkort utan jag hade liksom legat och sovit. Iaf så hade Unicef försökt dragit strax över 4000sek som inte gått igenom (för jag har alltid så att jag bara har det jag absolut måste ha på mitt betalkorts-konto. Resten ligger på sparkonton). Och sedan hade även ett annat försök gjorts från Appstore (jag har inte ens apple). Swedbank berättade mitt kortnr vilket stämde överens (de 4 sista siffrorna på framsidan av kortet) och spärrade det och berättade att det kommer ett nytt kort till mig om några dagar. Så det var bara till att klippa kortet. Så nu blev man kortlös några dagar. Första gången ett kortbedrägeri händer mig. Ändå kan jag inte minnas att jag handlat på något annorlunda sätt. Lämnar aldrig ifrån mig kortet och handlar inte på några konstiga sidor på nätet. Nåväl. Glad att banken agerade så snabbt iaf! Så sambon får helt enkelt nu vänta någon dag extra med sin födelsedagspresent. hade tänkt fixa den igår då jag vet precis vad han ska få. Men den som väntar på något gott! ;)


Några fler bilder

Några fler bilder från gårdagen. Tyvärr inte sådär jättebra. Sambon som fotade. Glad att de blev någon men ja :)
Kan säga att jag är mer bitter idag efter gårdagens kassa dömning av dressyrtävlingen i österfärnebo. Iaf lagklassen. Nu känner jag för revanch bara för att. Får se om de blir nån tävling om ca två veckor eller så. Bara för att som sagt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Österfärnebo

För att dra allt kort. Vi har varit å tävlat i Österfärnebo idag. Sista omgången med div3 laget i storhästdressyr.
Brian brukar ju alltid vara full av energi och brukar behöva ca 45 min framridning. Idag var så inte fallet. Brian kändes lite trött och matt. Antagligen av solen idag samt kanske lite efterkänningar från träningspasset för Fredrik igår. Självklart har väl min ork också ett finger med i spelet så det får jag inte glömma.

Vi gjorde vad vi kunde. Ritten kändes okej men Brian kändes trött, mycket trött. Vi gjorde allt utan några missar men som sagt, det kändes trött och ansträngt. Lagkamraterna var väldigt glada och tyckte vi gjort en jämn och bra ritt och att min känsla över brians trötthet inte slog igenom utåt. De var helt stupsäkra på 70% ca för oss. Självklart hoppades jag också på det. Dock blev vi lite besvikna när sifforna kom och pekade på ynka 63%.. Nåväl, överlag hade domaren idag varit väldigt ojämn. Ekipage som inte alls borde ha fått dom siffrorna blev belönade och de finare ritterna blev nerdragna i poängen.. Jättekonstigt. En väns ritt blev riktigt nedklankad med en 5.a på gångarter där hästen verkligen har fina gångarter och sedan några ekipage senare så reds ett varmblod som såg helt oren ut att vi nästan trodde att domaren skulle blåsa av ekipagets ritt pga "hälta". Denna fick också en 5.a ..

Efter lite efterforskningar så fick jag sedan reda på från andra håll att just denhär domaren inte alls är någon höjdare på att döma. Vi är många med orättvisa poäng från idag. Hur som, jag skakar av mig dethär och kämpar vidare mot nya mål. Lb1 på kort bana lägger vi helt bakom oss och försöker satsa på La1 samt program som går på lång bana. Nästa tävling vet jag inte riktigt vilken det blir. Eventuellt Årsunda i slutet av maj. Dock krockar den tävlingen med ett eventuellt fotojobb jag ska göra den helgen. Får se vad jag blir att prioritera.
Annars blir det nog inte någon start alls för oss förens i Juni på Storvik ovansjös dressyrtävling - och då är det kanske msv c som gäller om inget lättare program finns tillgodo.. Äh vi får se!

Hur som, bra kämpat idag tjejer!
 
 
 
 

Dags att börja ladda!

Ja då var det dags att försöka mig på att börja ladda för morgondagen. Tror mig ha skrivit klart mitt arbete som ska vara inlämnat på måndag. Ingen rast ingen ro. Fullt fokus på min ritt imorgon. Jag ska som sagt utgå som sista ekipage för Ockelbo RF's lag vilket jag inte ser någon fördel i alls. Det innebär att jag kommer att se alla andras resultat och rida med sjuuuk prestationsångest vilket kommer leda till en spänd ryttare och en ändå spändare häst.
Jag verkligen HATAR att starta sist.. Jag vill inte. Pressen ligger i att avgörandet ligger på mig som sista ryttare. Har någon eller några av de andra ekipagen haft mkt missar eller så, så förväntas det av mig som sista ryttare att kompensera det och väga upp det med min procent för att lyfta laget till placering. Dessutom har man spanat in de tidigare ekipagens procent och ser ungefär vart jag måste ligga för en individuell placering, lagplacering osv..

Problemet är ju min egen prestationsångest. Kan säga redan nu att allt under 65% är ap dåligt för mig i en Lb1. Mitt mål för morgondagen är minst 70% vilket är höjdarpoäng. Och jag kommer antagligen vara relativt missnöjd om jag inte hamnar runt dom procenten. Vi kan ju hoppas att det blir som det ofta har blivit. Alltså att jag har satt en procent som är mitt "mål" och vips så hamnar man på den procenten på decimalen. Prick. Så jag säger nu. Målet är 70% för morgondagen! Och om vi har samma feeling och ridbarhet som idag på träningen så hamnar vi nog uppåt en 80% (man kan ju alltid drömma!?). Problemet med tävling är ju att det aldrig går lika bra som på träning. Och där är det hyfsat lika för alla som tävlar. Nivån brukar alltid ligga högre på träning då man inte har någon press och prestationsångest. Men imorgon, vi kör och vi gör vårt bästa. Målet är självklart att ta laget mot både seger för omgången och seger för hela lagserien och såklart en individuell placering. Känns verkligen som att jag sätter höga mål nu. Ska försöka tagga ner och bara åk dit för att ha roligt och sätta målet på ridbarheten. Att åka därifrån med en bra känsla. Med känslan kommer procenten att höjas. Så jag tror det får bli mitt mål. Skit i procenten och rid på känslan - för dom brukar ändå gå hand i hand.

 

Dubbeltvåa blev vi i Hofors för någon vecka sedan. 2.a med laget och 2.a individuellt!
 
 
 

Och självklart lär jag bjuda på en bild från då vi blev 3.a i Österfärnebo i September 2013, bara för att Brian var så himla snygg på denhär bilden!
 
 

Träning på Vinges

Idag blev det träning på Vinges i Torsåker. Första gången jag är dit överhuvudtaget och Brian tyckte det var lite läskigt i ridhuset där. Hade lite harcorefeelings sedan gårdagen då han fått nåt för sig med att springa och skygga. Så bytte schabrak idag till ett som inte "glider/bubblar" sig för att minska på saker som stör honom. Struntade även i karledsskyddet på vänster bak och körde med boots igen. Och idag var grabben som en helt ny häst.

Jag skulle alltså träna för Fredrik Böhling idag då. Mycket fokus att få Brian att aktivera bakdelen, trampa in under sig och ha en jämn bjudning framåt och att han skulle söka sig neråt. Därefter varvade vi med övningar som bogen in, skänkelvikning (det är verkligen våran starka sida!), lite övergångar skritt, trav, skritt, galopp, trav, galopp osv. Sedan blev det någon travlängning - och jag måste lära mig att sitta kvar i sadeln! Någon mellangalopp som jag blev riktigt nöjd med och som avslut lite halter där vi satte alla halter klockrent. Handlar bara om att jag ska rida in i halten ordentligt. Summan av kardemumman iaf så uttryckte Fredrik sig om att det verkligen börjar hända grejor och att det är stor skillnad motför då jag började träna för honom för någon månad sedan. Han tyckte också att detta var våran bästa träning hittills! Värmer lite extra i hjärtat! :) Hoppas jag kan ta med mig denna känsla till Österfärnebo imorgon. Dock har dom återigen satt mig sist ut i lagklassen för vårat lag. Och jag vill verkligen inte rida som sista ryttare med den extra pressen som det innebär.. Vill inte! :(

 
 

1 maj

Efter träning. Sjukt hur han har ork att springa och låtsasskygga ett helt ridpass. Suck!
 

Valborg!

Valborg firades som vanligt med min fina Therese som fyllde 27 år. Min fina vän <3 Samt med några av de finaste personerna jag känner! Tack för en bra kväll! :) Här får ni en groupie på oss, tyvärr så var Amanda inte med på bilden eftersom det var hon som stod bakom kameran! Blev några cider för mig men inte sådär att jag blev så speciellt berusad vilket var rätt skönt. Tog den tidiga nattbussen hem. Himla nöjd med mitt kloka val idag kan jag säga. Och inte somnade jag på bussen heller. Hade varit lite illa då ingen Fredrik var hemma inatt å kunde hämta upp mig utan då hade jag fått gjort som han gjorde en gång i vintras, nämligen råkade somna över och vaknade när bussen var i Hofors så han gick mitt i natten i mörkret efter storavägen utan reflexer (kan tilläggas då att jag var rätt sur på honom för att han inte ringde så jag kunde hämta honom!). Tur det gick bra iaf å att han inte blev överkörd eller nedslagen den gången.


 En groupie från igår :), jag längst upp till vänster i lila klänningen. Verkligen älskar att mitt hår börjat få riktig längd.
 

RSS 2.0