Tisdagkväll

Så har man återigen haft hela dagen på sig att rida men skjuter på det än in i det sista. Det blev en ridtur ut för gossen idag. Vila igår och jag velade faktiskt på att låta honom stå idag också pga brist på lust att rida. Men eftersom han ska vila även imorgon så kändes det som ett måste att ge sig iväg ut. Tävling på söndag igen så det gäller att försöka hålla igång så gott det går iaf. Ska jag vara ärlig så har jag egentligen ingen vidare lust att tävla på söndag. Ikväll blev det iaf först longera gossen med halsförlängare så att han fick lugna ner sig lite och därefter så kunde jag kliva upp utan problem.

Glädjens stund när vi kom bort till grusvägen där vi oftast brukar rida också var det nytt grus/sand påkört samt skrapat.. Lyckan är obeskrivlig! Helt plötsligt gick det att trava/galoppera hela grusvägen. En gång under ridturen gjorde Brian en riktig fuling med en tvärnit och raka vägen åt andra hållet. Höll på att åka framlänges över halsen men lyckades sitta kvar. Helt oförberedd.

Annars så travade jag honom mest idag. Lite pigg av att få komma ut men han sprang på fint och jag tyckte han kändes riktigt jämn i handen på båda tyglarna. Ett jämnt stöd. Nu blir det vila för gossen imorgon när jag först ska gå skola hela dagen och sedan på kvällen ska jag jobba natt 18-08 *yey*
 
 

Inspiration

Bröllopsfotografering. Här är en länk till en sjukt duktig fotograf när det kommer till bröllop. Jag vill också!!
 
http://www.manuelek.se
 

Visitkort!! :D

Idag fick jag en avi med posten att jag hade paket att hämta ut. Vad som kom med posten var mina nya visitkort som jag beställde i slutet av förra veckan. 500stycken + hållare samt ett litet fodral att ha med i kameraväskan. Kommer bli awsume!

 

Ledig tisdag

Och denna dag började som alla dagar i stallet med utsläpp av hungriga hästar, mockning, höpackning. Ja en helt vanlig dag i en hästmänniskas liv alltså. Därefter affären, tvättstugan och lite pyssel hemmavid. Senare idag funderar jag på att åka in till Sandviken en sväng för att kika in på intersport. Sugen på att köpa ett par mysbyxor från Puma som jag såg på rea för ca 2 veckor sedan. Det var rätt många par då och i Sandviken flödar inte handeln direkt så förhoppningsvis så ska väl jag få mig ett par också :) Så har jag även plockat ur ytterligare kläder som ska bort ur min garderob för att få plats med nytt. Jag har ju för vana att bara spara och spara på gammalt utefall jag skulle använda det sen - vilket jag aldrig gör. Så nu har jag faktiskt börjat investera i ny garderob åt mig själv som jag började med i somras. Har ju sällan unnat mig själv kläder osv. Det har jag blivit bättre på nu. Lite nytt i taget så förnyas garderoben sakta men säkert :)

Nu är det även dags att göra diverse inköp av fotoutrustning igen (tänk att det aldrig tar slut). Nu i dagarna måste jag beställa fotobakgrunder inför fotograferingen jag ska göra på Sandfiken i slutet av April. Viktigt så att jag vet att jag hinner få dessa innan fototillfället (vore ju förjävligt om jag inte får grejorna förens efteråt). Min första tanke var att jag skulle köpa mig ett vitt fotobakgrundspapper. Men nu har jag funderat och tänkt om - och funderar på att även köpa mig ett svart för lite variationens skull. Har fått lite diverse tips som jag tänkte ta till mig utav. Det är mycket inköp nu såhär i början. Men sedan kommer grejorna att betala sig själv och så småningom gå med plus. Man måste våga satsa för att vinna!


 

Porträttfotografering

Är lite sugen att utöka mitt bildarkiv nu inom kort med någon form av porträttfotografering gällande människa-häst och att på något vis där visa bandet däremellan. Tanken är att dagen till ära ha lite vackert motljus så antingen sent på dagen eller tidigt som sjutton på morgonen. Åh måtte det också bli lite varmare - det blir ju så mycket lättare då! Jag skulle gärna se att "ryttaren/ägaren" är tillspexad med en vit långklänning. Alltså det skulle vara så himla underbart vackert. Gärna isabellfärgad häst/ponny (ja inte lite höga krav man har då?).

Man blir ju så sjukt fotosugen nu när man har så bra grejor. Nya objektivet är verkligen nom-nom! Känslan av att hålla i denna kamerakombination med nya objektivet är obeskrivbar. Det känns verkligen som att man går runt och bär på världens dyrgrip (vilket det för mig är). Det är ju så att jag inte vågar släpa med mig det till stan för att fotografera med rädslan för att bli rånad *skratt*. Ja jag känner mig väldigt otrygg att vara ute på stan när det är mörkt. Tom i lilla storvik känner jag lite så. Man vet aldrig vem man möter liksom!

Bjuder på ännu en bild jag tog häromkvällen vid Gävle konserthus:

 

Falun

Ja idag blev det en tripp till Falun. Självklart skitväder. Hade hoppet uppe länge om att det skulle spricka upp tills vi kom dit men icke.. Förresten! Har jag sagt att Brian HATAR regnväder? Och han hatar att få kalla regndroppar på kroppen? Redan där ser vi våra förutsättningar för idag. Kan ju börja med att berätta om en historia som utspelade sig i höstas någon gång (eller om det var förra våren?). Iaf så red Brian och jag iväg ut. Och rätt som det var så började det regna. Jag ljuger inte om jag säger att hästen blev crazy. Han började hoppa på stället av missnöjdsamhet. Stod på bakbenen. Han blev så upprörd över att bli blöt. Jag fick helt enkelt hoppa av för att få någon fason på honom. Och då fortsatte han att konstra trots att jag stod på marken (ofta brukar han annars ha så stor respekt att han ger sig när jag kommer ner på marken) och att han då får kontakt med verkligheten igen. Innan han lugnade ner sig..

Idag hade jag tur att det inte vräkte ner. Då hade Brian troligtvis kommit med liknande protester. Men summan av kardemumman idag så försökte jag rida fram med ulländtäcket. Men det gjorde att Brian bara sprang och var "rädd" för täcket. Och när jag väl tog bort det så sprang han och spände sig för regnet istället. Hugget som stucket. I det stora hela. 56% i Lb1 vilket är katstrof. Brian var inte ridbar utan bara väldigt spänd (med betoning på väldigt). Denhär känsliga grabben tycker verkligen inte om regn och han visar det. Sockerhästen.

Jag funderade ett tag på att åka hem efter första klassen och stryka i andra. Lb1 ska ju bara en bagatell men vi fick istället ett av de sämsta resultaten vi har haft. Men efter ett samtal med Patricia så valde vi att stanna kvar och "miljöträna" i regnet. Förhoppningsvis skulle gossen vara lite trött till klass nr 2 och det var han. Men ändå så var han inte "där" jag ville ha honom. Men vi kämpade på på framridningen och kunde göra ett lite halvlyckat försök. Men vi fick iaf en 6.a på ryggningen vilket jag är nöjd med. Och det är nog kanske det enda jag är nöjd med idag..

Nåväl, nya tag till nästa gång. Hofors om en vecka med laget. Vi får hoppas att vi har vädergudarna med oss om vi ska kunna kravla oss igenom Lb1 programmet med godkända procent. Haha.

Sedan funderar jag på att lägga tävlingarna på hyllan ett tag. Och bara träna och träna och träna istället. Komma fatt på ridbarheten så att den finns där även om gossen är spänd.  Så just nu vet jag inte hur jag ska göra med Storvik ovansjös tävling 25-26 April där vi anmält oss till 2 klasser på lång bana på lördagen och 1 klass på lång bana på söndagen. (Passa på när det är nära till hands). Men just nu vet jag inte om jag kanske åker dit och bara fotar och tittar istället. För närvarande är det roligare att träna än att tävla.

Känslan återkommer varje träning. Men på tävling så försvinner den och ingenting funkar riktigt. Det som var lätt på träning är svårt på tävling osv. Men idag hade vi otroligt dåligt med förutsättningar i och med vädret.. Brian är som sagt en häst med mycket åsikter som lätt blir spänd. Regn är ett av hans big NO NO!
 

Brian idag innan vi åkte. Nåväl, han var ju fin iaf! :) Provade dessutom att göra lite mer "dressyrknoppar".
 

Kvällsfotografering i Gävle

Ikväll blev det en sväng in till Gävle med hjärtat och bjöd honom på lite middag med efterrätt på restaurang. Därefter så tog vi en promenad med min kamera, stativ å grejor och jag fotade lite. Det ges ju så dåligt med tillfällen att prova på långa slutartider osv hemma i storvik då jag inte känner att det finns något bra motiv medan staden och stadsparken har enormt mkt möjligheter. Här är lite utav det som blev ikväll :)

 
<
Spöke? (;
 
 
 
 
 
 
 

Lördag 28/3-2015

Idag hade jag avtalat tid med Patricia för att hon skulle kolla in oss inför morgondagen. Med sig hade hon Fille som hon joggade lite medan jag värmde upp. Jag hade först en tanke på att bara rida igenom delar av programmen men Patricia lade upp dagens trim mkt roligare än så. Nämligen att vi skulle börja ge oss på diagonala slutor vilket vi bara provat på lite själv innan och inte på träning. Brian kändes väldigt fin under uppvärmningen och jag red honom lång och låg och gjorde lite övergångar samt tempoväxlingar i galoppen.

Under övningen så körde vi på med öppna efter långsidan för att sedan inför diagonalen" ställa honom i öppna och sedan gå in i slutan. Kände att det är lite svårt att rodda runt på dethär stora "skeppet" och det är verkligen hårfint. Styra ställningen på inner och tvärningen på ytter. Hålla emot lite på ytter och få in bakdelen lite mer under sig och tänka uppförsbacke. När vi kom till medellinjen så skulle jag snabbt ställa om till en öppna längs medellinjen. Och detta gjorde vi alltså  i trav och galopp. Ena varvet självklart svårare än det andra vilket det alltid brukar vara. Men emellanåt fick vi riktigt bra feeling! Känns verkligen att vi är på g! Allting blir bara bättre och bättre. Its awsume!

Som avslut gjorde vi några ryggningar. Där har jag haft lite svårt och jag har "fegridit" och släppt ut tygeln samt lättat "bak" för att hjälpa Brian. Detta har då varit min taktik för att provocera Brian så lite som möjligt. Saken är den att han ibland blir att tänka lite för mycket "bakåt" och det är då vi kan få problem när han får mer bakåttänk än framåttänk. Men slutligen så satt jag faktiskt kvar i sadeln och gjorde några riktigt bra ryggningar med bra steg bakåt. Nöjd! Sista vi gjorde var super så valde att avsluta där.

Idag var Brian väldigt fin när jag travade av honom. Han rann inte iväg som han väldigt gärna brukar göra. Utan han stannade kvar lång och låg i formen och behöll takten. Han kändes verkligen superfin. Det passar honom att göra lite nya svårigheter för att aktivera hjärnan lite. Han blir väldigt tillgiven då.
Därefter tog vi en skrittur i solen tsm med Patricia och Fille runt See. Brian njöt!

 Brian och Fille (även kallad sockervaddet) under den avslutande skrittrundan (:

Väl hemma igen så gjorde jag klart lite för morgondagen. I med strö i släpet. Putsa ridstövlarna, Putsa tränset och gjorde rent sadeln. Nu är det mest lite småplock kvar bara men det tar jag nog imorgon. :)
Nu kör vi!

Imorgon kör vi!!!

Nu börjar taggningen köra igång. Denna gång ska vi göra om-göra rätt. Det som är väldigt skönt är att våra starttider inte innebär att vi lär upp tidigt som fan för att hinna vara på plats i tid. Min tanke för morgondagen är att Brian får äta sin mat ute på morgonen samt gå ute någon timme. Sedan tar jag in honom vid klockan 10.30, och beräknar att åka hemifrån vid klockan 12 för att vara framme till klockan 13 eller iaf strax efter.

Tanken för framridningen denna gång är att jag ska ha god tid på mig att få igenom det jag vill. Så min tanke är att som senast sitta i sadeln 45-50 minuter innan min start. Så jag hinner jobba Brian lång och låg samt få ihop honom innan det är dags att gå in på banan. Ska verkligen lägga fokus på att få bort det spända. Och till klass nr 2 så ska jag ta en väldigt kort framridning eftersom han då redan är "varm" i kläderna. Då behöver han bara joggas lite innan starten för att behålla så mkt energi som möjligt så jag inte kör slut på honom.

Nu strax är det dags för mig att åka till stallet för att dra iväg och köra den sista förberedelserna inför morgondagen när det kommer till ridmässigt-delen. Patricia kommer ner till ridhuset till klockan 11.30 för att hjälpa oss med det sista. Evt rida igenom delar av programmet.

Aja, nu kör vi!

 

Bildbomb 25/3-2015

Fotograf är Cornelia Andersson
 
 

2009 blev jag "vi" och "oss"

Under alla år jag haft Brian. från då till nu.. Jag tog ju som sagt över honom 2009 då jag köpte Brian utav min mor. Han var då 6 år gammal och bara inriden men inte utbildad. Sommaren 2009 började vår resa på riktigt. Men med facit i hand. Om jag hade vetat om vilket enormt slit detta skulle innebära. Hur många tårar och "bryta ihop" gånger jag skulle behöva gå igenom. Hade jag gett mig in på detta då? Jag vet faktiskt ärligt talat inte.
Men jag är också oerhört glad att jag gjorde det. Även om vi har fått kämpa själv utan uppmuntrande och peppande ord många gånger av dom som jag verkligen behövt det från. Men jag behövde inte det. Jag har haft en stor skara människor som hejjat på oss genom åren och att möta dessa idag med deras komplimanger över vår förändring. Det glädjer mig kan jag säga. Jag är oerhört tacksam. Det har betytt enormt mycket för mig och det har fått mig att vilja bevisa ännu hårdare att jag kan, att VI kan.
 
Idag fick jag höra av en bekant att det som pratas om oss är "bra". Det som sägs och diskuteras är vilket jobb jag gjort med hästen och att dom inte förstår att jag haft tålamod och orkat. Mitt svar på den frågan är att Brian har varit något som har kunnat tagit min fokus när övriga delar i mitt liv inte varit bra som tex allt bråk inom familjen och trasiga familjerelationer. Han har ersatt hela den biten för mig och såklart min underbara sambo Fredrik som funnits med mig i snart de senaste 4 åren vid min sida. Hans support har betytt mycket också.
 

Brian och jag Juni 2009

Brian och jag mars 2015
 
 
 
Brian och jag Juni 2008

Brian och jag Mars 2015
 

Hudsjursfotografering!

Igår stannade jag till på Sandfiken som är ett fik som ligger i sandviken dit även hunden får följa med. En av de personer som står bakom fikets uppstart är en bekant till mig och igår träffades vi alltså och pratade om en fotografering som vi ska styra upp där.

Jag kommer att erbjuda drop-in fotografering mellan kl15-18 den 28 april. Jag har ingen aning om hur många som förväntas komma men om intresset är stort så blir det flera gånger. Jag kan heller inte garantera att alla kommer hinnas med så därför gäller det att vara ute i god tid. :) Välkomna

Såhär ser annonsen ut som delas via min facebooksida.

 

Efter en lugn dag

Efter en lugn dag för Brian så blir det nya tag imorgon och då ligger förberedelserna för söndagens tävling som högsta prio. Ska försöka lossa på alla spändheter och få samma feeling som torsdagens träning för Fredrik Böhling. Imorgon ska jag försöka rida igenom La programmet å se hur det känns. Så ikväll lär jag försöka lära in mig det igen då jag inte ridit det på ett år. Så får vi se :) Patricia ska slå ett "getöga" på oss också och korrigera oss lite. Nåväl, nu kör vi för vinst på söndag! *skratt*. Åtminstone så är målet att vi ska åka hem med bra feeling!

 

Tentaskrivning igår

Helvetestentamen. Vettetusan hur det gick för mig. Om jag kanske med nöd och näppe kunde fiska till mig halva totalpoängen och därmed ett godkänt. Det återstår att se.. Hur som så har jag ingen annan rest alls och denna tentamen var oerhört svår. 4 timmar utsatt tid och jag skrev så pennan brann och slog i lagboken vartefter (mest hela tiden). Trots och oavsett vilket resultat jag får så är det oerhört skönt att ha tentorna avklarade och att jag nu har fre-sön helt chill (förutom tävlingen på söndag). Annars inga måsten. Och det är sååå skönt!

 

Torsdagens träning för Fredrik

Ja igår vankades det träning igen för Fredrik. Precis innan jag skulle till stallet blev jag såklart kass i magen igen. Magsmärtor som alltid när jag har ätit godis eller skräpmat. Suck.. Varit så senaste halvåret nu och jag lär mig aldrig. Men ibland är det så himla mycket smidigare att få mat snabbt (jag har ju så mkt annat som ska hinnas med).

Till stallet och dressade upp Brian på kvällen. Lite trist att ha sista träningstiden på torsdagkvällar (20.45-21.30) eftersom det blir väldigt sent innan man väl är hemma. Men hellre det än ingen träning alls. Och det kan faktiskt vara skönt att efter kanske en lång dag i skolan få komma hem och landa lite först innan det är dags för träning.
När vi kom fram så värmde vi upp lite. Brian var rätt spänd idag. Så tänkte lite hur ska detta gå. Fick en hel del påminnelser om att sitta i rörelseriktningen, något jag har svårt för och helt kringgått. Och såklart min blick som har en hemsk vana att hela tiden falla ner. Men efter en hel del tjat på mig så tror jag tillslut hade det i bakhuvudet hela tiden och det blev bättre. Många problem vi har beror ju lite på min sits. Men det ska jobbas bort och Fredriks åsikt är att det har blivit mycket bättre på dom här gångerna (så ingenting lär ju vara omöjligt!). Ajuste och sedan är det mitt flaxande/pumpande med överkroppen i höger galopp. Jag kan verkligen inte sitta i den galoppen ordentligt. Fick tillsägelser flera ggr. Vet inte alls hur jag ska sitta där, men i vänster går det så himla bra.. ? WHY!?
 
Jobbade lite övergångar, någon öka-minska galoppen för att sedan gå in på liten volt där jag skulle flytta framdelen framför bakdelen på pytteliten volt. Kan säga vi fick till två-tre supersprång och Fredrik berömde och bad oss avbryta direkt. Piruettsteg.. Åhh that feeling!

Därefter blev det lite bogen-in övningar i både trav och galopp. Samt "skänkelvikning" mot väggen (som för den delen är en övning jag aldrig har gjort). Avslutade hela passet med att köra riktiga öppnor för att sedan räta upp Brian på sista delen efter långsidan och länga! Fick även där beröm för sista längningen som var jättefin".
Kan säga att jag hade verkligen en toppenfeeling efter ridpasset. Jag tycker det känns gryyymt bra. Till hösten ska jag helt klart boka upp mig på samma träningstid igen. Dethär gör susen för oss!
 
Och det som är än mer fashinerande är att jag inte tycker att det är lika svårt att sitta på Brian under Fredriks träningar. Igår gick det helt suveränt bra och jag känner inte att jag måste jobba ihjäl mig. På tävlingen på söndag ska jag helt klart försöka plocka fram det bästa av oss och hålla det kvar och få samma feeling som vi har på träning. Då kommer det gå helt awsume. Det är jag helt övertygad om.

Ajuste, igår böt jag nackstycke på mitt träns också till ett av PS smalare (även om min favorit är de bredaste). Brian verkade tillfreds med det så tror vi kör såhär framöver :)
 
Bjuder på en bild från då Cornelia fotade oss i onsdags. En av mina favoritbilder från tillfället
 

Tamron 70-200 VS nikon 70-200

Ja, som jag skrivit har jag införskaffat ett nytt objektiv till kameran och därav sålt iväg det jag köpte i somras. Anledningen? Jag ställer allt högre och högra krav på det jag presterar och i och med att jag nu valt att starta eget så var det i rättan tid att göra en investering igen.

Idag fotade jag med mitt nya Nikon 70-200 2.8G VR2. Prisa gud kan vi sammanfatta det med. Fokuseringen sker snabbt och smidigt. Mitt Tamron hade en inte alltför snabb autofokus samt var utan anti "skak" som jag kallar det på alldaglig svenska. Även kallad bildstabilisator vilket gör att objektivet kompenserar skakningar som kommer utav mig när jag håller i kameran. Jag glömde även mitt enbenssativ idag, eller rättare sagt fästet till det som ska sitta runt objektivet så idag har jag fotat helt handhållet. Och som summan av kardemumman så fick jag inte en endaste bild oskarp! Hade det varit mitt Tamron objektiv så hade en hel del fått slängas. Just bla på grund av avsaknaden av bildstabilisator. Mitt nya objektiv fokuserar tyst vilket är guld värt. Tamrons variant lät desto mer.

För att testa objektivet lite så provade jag ta någon bild på bara hästens ben. Detta är ju alltid en svårighet då objektivet då istället gärna fokuserar på bakgrunden som är bestående och inte på ben som springer som trumpinner - ja ni förstår hur jag menar?

Här nedan är en av två bilder jag fotade på enbart hästens ben. Valde dock denhär då den kändes mer intressant i steget. Ingen fel på den fokuseringen och den skärpan inte? Jag är mäkta imponerad lär jag säga!
Men vore då fan om man inte skulle märka skillnad på när man skruvar på ett objektiv på kameran för närmare 20' papp. Jag vet att en hel del som följer min blogg fotar själv. Och jag kan säga som så att jag varmt rekommenderar Nikons egna ljuskänsliga 70-200 med VR2. Har ni råd, köp! Gud vilken investering. Idag frågade jag mig själv varför i hela fridens namn som jag väntat så länge?!

Självklart så var det inget fel på mitt Tamron. Ett bra objektiv för dom pengarna. Alla PS bilder har jag tagit med det (om jag inte minns helt galet). Iaf alla som är fotade hos Emilie. Och dom blev ju riktigt najs! Men för mig som nu valt att ta allt till en helt ny nivå. Ja då räckte inte Tamron objektivet till för mig längre. Men som sagt så får man helt fantastiska bilder även med det! :-)
 

Har ni nikons egna? Vad tycker ni isåfall om det? Är ni lika frälsta som jag?

Inga problem att fokusera på ben i galopp!

Fredag?

Jag har ju nu i dagarna haft en tanke på att åka till Strömsholm för att fota. Dock gick det till min vetskap att läktaren är väldigt högt upp och efter att jag varit i kontakt med tävlingsledaren om att kunna få stå på banan vid domarna så fick jag avslag och istället erbjuden att vid banan fast vid in/utsläpp. Det är alltid något men tyvärr nog inget jag nöjer mig med eftersom jag missar "the moments". Hur tänker jag då?

Jo, jag går in på stallbacken och letar fram dressyrprogrammen för att se vilka rörelser jag evt går miste om och vilka rörelser jag får med på bild. Enl programmen så missar jag en hel del som tex alla diagonala slutor i både trav och galopp eftersom detta görs mot domarna. Jag missar piruetterna i Msv A:n eftersom piruetten görs bort ifrån mitt håll. Rörelserna jag får med det är någon mellantrav, ökad trav och galoppombyten.

Så som det känns nu så tror jag att jag bangar på att åka ner till Strömsholm. Ska jag åka 15 mil enkel resa för att fotografera så ska jag minsann ha förutsättningen till bra bilder genom att stå åt samma håll som rörelserna rids (de flesta iaf).. Dvs mot domarna. Så troligtvis blir dom utan fotograf. Istället taggar jag högbo om någon vecka där man kan boka in mig till sin ritt. Prisuppgift kommer till de intresserade någon dag före tävlingsdagen och därefter kan man fullgöra bokningen om man fortfarande är intresserad.

Skicka PM till info@lindaanderssonfoto.se vid intresse av att boka in dig för fototagning under din ritt på Högbos tävlingar nu i April!

 
 

Win-win

Som sagt så såg ni att jag fotograferade Cornelia idag. Vi körde i det stora hela en win-win situation. Cornelia fotade mig och Brian och jag fotade henne med Vasco. Brian och jag var först ut på banan.
Kittad från topp till tå i PS grejor - såklart!
 
Fotograf till bilderna är Cornelia Andersson


"lilla" gossen och jag!
 
Iaf så hade lilla jag det väldigt jobbigt där uppe på hästryggen idag. Debutturen på uteridbanan för denhär "vintern". Brian är ju som sagt väldigt i gasen - alltid. Han rinner gärna iväg och han tänker gärna själv. Och nu när vi kom ut för första gången på länge så öppnade ju sig en hel värld att titta på. Någon snöhög var farlig emellanåt. I och med att vi var utomhus idag så var han ju mer framåt än vanligt. Lite spändare än vanligt och lite mer taggad överlag. Detta försvårar ju allting för mig där uppe i sadeln. För att det verkligen ska gå bra att rida så behöver Brian släppa till och bidra med sin del lite sjyst för att jag ska orka. Kan säga att det blev en hel del lösgörande och Cornelia var på och rättade mig emellanåt. Är ju så enkelt att fastna i vad man gör och vill överdriva rörelsen för att få saker och ting att lossna.

Överlag så var det inte ett sådär höjdarpass. Även fast min förkylning har släppt det största greppet nu så blev det en stor skillnad för mig att rida utomhus i kyliga vindar och kallare luft rakt ner i lungorna. Så det blev verkligen inget hårt pass. Men iaf, vi höll igång idag. Imorgon väntar träning för Fredrik Böhling! :)

Dessa två bilder nedan är mina favoritbilder från dagen:
 

Testfoto av Nikon 70-200 2.8G VR2!

Idag har jag varit till stork och fotat Cornelia och Vasco. En häst som blir riktigt snygg under ryttare lär jag säga och med världens charmigaste personlighet. Jag dog sötdöden av hur han tiggde godis och liksom var så himla gosig. Har nog aldrig träffat en så söt häst i personligheten någon gång - någonsin. Jag önskar att Brian också hade haft lite av dendär sötheten i sig!

Detta blev alltså min debut med nya kamera-objektiv kombinationen. Älskar hur tyst det nya objektivet jobbar. Bildstabilisator är ett stort måste när man fotar ridsport. Jag kan ärligt säga att på hela ridpasset så fanns det inte en enda bild i kameran som inte hade skärpa. Det är verkligen heeelt galet. Med tamron objektivet. Visst jag presterade och visst jag har fått väldigt mkt bra bilder. Men jag har kastat desto fler.

Kan säga jag är supernöjd och när man såg bilderna på skärmen. Cant find a word för hur det känns. Lyckan är total. Materiell lycka. Ni kan jämföra det med något som ni vill ha mest av allt och vipps så har ni det. En ferarri kanske? Så känner jag med detta objektiv (och självklart kamerahus). Min ferarri! Jag ångrar inte domhär många tusenlapparna en sekund. Det har varit värt varenda korvöre!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Strömsholm på fredag?

Ja, som rubriken lyder så har jag en liten fundering på att glida ner med kameran till strömsholm på fredag. Eftersom båda tentorna är gjorda då så känns det som ett ypperligt tillfälle. Inga måsten (förutom att förbereda sig inför söndagens dressyrtävling i falun då). Det går lite FEI unghästklasser på strömsholm samt en Msv A. Lär vara en hel del fina hästar med så tror helt klart att det kan ge mig någonting. Dock är jag aningens skeptisk att stå på läktaren och fota därifrån. Jag avskyr ju som sagt "fågelperspektivet" som gärna blir. Så frågan är: Värt att åka totalt 30 mil för att få fota från läktaren?
 

Bildbomb

Glömde lägga upp bildbomb från i torsdags när Fredrik red Brian igen, så den kommer här:
Tjusiga eller vad?!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ridning Onsdag

Idag blev det en tur till ridhuset på eftermiddagen. Skönt som var så var vi helt ensamma i ridhuset hela passet. Inga störningsmoment. Perfa. Idag var Brian dock lite extra bitig i högertygeln. Dragkamp och vi kom nog aldrig riktigt ur det i galoppen. Traven kändes bättre men galoppen. Uäk.. Får hoppas att Fredrik Böhling kan peta på problemet lite på torsdag och hur jag ska ta oss ur det. Annars var han riktigt fin. Gjorde en del övergångar på volt samt tempoväxlingar i galoppen, skänkelvikningar och bogen in. Avslutade hela ridpasset med att ta en skritt på lång tygel ut i solen. Det uppskattades.

Imorgon däremot ser planen ut som sådan att jag beger mig till stork strax före klockan 11. Då ska vi hålla till på uteridbanan och Cornelia Andersson ska fota oss lite. Och när jag har ridit klart ska hon göra klar sin häst så åker jag hem med Brian och sedan tbx för att fota dom två. Prova nya objektivet lite. Kommer bli toppen! Ser fram emot morgondagen.. (som självfallet ska innehålla en del tentapluggande också)!
 
Både foto och ridning är ju så himla mycket roligare.. Min fina häst har blivit så sjukt fin!!!
 
Någon som känner lust för att följa med till Falun på tävling på söndag?
Kan behöva en person extra som hejjar på oss! (:

PS fotografering

Då är datumet satt för nästa fotografering med ridsportföretaget PS of Sweden. Som det ser ut nu så kör vi en Fotoshoot på onsdag om två veckor nere hos Emilie Nyreröd igen. Tyvärr blir inte Karin med denna gång då hon reser bort i tjänsten men med oss får vi istället Maja och vi ska nog kunna ro detta iland vi också :) Och sedan så har vi ju såklart Emilie som servar med sina hästar. Så det blir nog perfekt. Ytterligare nya grejor ska fotas. Är helt övertygad om att det kommer att bli awsume lika som sist!

Får se om jag åker ner helt själv eller om jag får någon fotointresserad medhjälpare med mig :) Är ju några dagar kvar att spela på så!

Bild från förra fotograferingen. En av Emilies hingst är modell!

What can i say??

Fotokungen lär ju vara snabbast i världen. Beställde objektivet igår vid lunch. Idag nu på em när jag var vid ridhuset med Brian fick jag ett sms om att jag hade ett paket att hämta ut. Det var VERKLIGEN snabba puckar!!!

Materiell lycka!

 

Visitkort beställda!

Nu har jag beställt visitkort till mitt företag.. Detta kommer bli gryyymt!

Visitkort standard av Vistaprint

Snart

Väntar just nu på att jag ska få besked nr 2 efter senaste provtagningen. Mitt senaste cellprov visade på cellförändringar. Det vore ju typiskt mitt liv om det skulle visa sig att jag har cancer också. Höga toppar och lika höga dippar. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det skulle visa sig att så var fallet. Hur som så kommer jag att ta tillvara på alla mina dagar. Leva mitt liv. Göra mina val. Göra det som gör MIG lycklig. Skita i vad andra tycker. Strunta i hur andra försöker påverka mig. Jag gör det jag tror på även om det skulle visa sig att jag får göra min resa själv. Så är inte fallet. Jag har så sjukt många fina människor med mig som jag delar alla stunder med. Mina höjdpunkter i livet. Vänner som peppar och uppmuntrar. Ni gör mig lycklig. Och det är jag oerhört tacksam över.
 
 
 
Underbar låt som hör dagen till <3
 

Måndagskväll

Efter lektionerna ikväll tog jag mig för och åkte ner till ridhuset. Vad gör man inte när man varit i skolan hela dagen? Finns liksom inget annat val än att det får bli en sen kväll på hästryggen. Dom höll på att harva ridhuset för fullt när vi kom. Brian är eg inte så himla rädd för varesig traktor eller harv (om den inte kommer supernära oss då). Gick runt där inne en stund för att sedan byta om till stövlar och göra klar Brian för att hoppa upp.

Lite sadeltvång till en början. Händer ofta när Brian blir distraherad av någonting annat och han därav blir lite extra spänd. Nåväl, gossen var lite spänd och laddad till en början. Sammanfattar passet kort nu med allt vad passet innehöll idag: Jobbade en del på volt och att få honom lång och låg. Småvolter för att ställa igenom honom och forma honom runt innerskänkeln. Lite trav med bogen in efter långsidan. Skänkelvikningar samt tempoväxlingar i galopp på volt. Hemma igen, klockan är nu 23.. Bara att lägga sig. Imorgon är en ny dag!
 
 

Förväntansfull

Ja nu är jag så sjukt förväntansfull så det heter duga! Jag har nämligen precis lagt min beställning till Fotokungen av objektivet 70-200 2.8G VR2. Nikons egna. Dyrt så det blev en liten klump i magen när beställningen skulle betalas. Men som sagt så är detta en investering i mig själv för min enskilda firma och den kommer att betala sig själv och så var det med den saken :) Så nu blir det alltså 2-3 dagars ihärdig väntan på att det ska komma en sms avisering om att jag har ett paket att jag har ett paket att hämta ut. Som ett barn på julafton utan att överdriva. Det kommer bli sååå gryyyymt!!

Och som grädde på moset skrev jag godkänt på min tenta i Miljökonsekvensbeskrivning idag! Nu är en av två tentor gjorda denna vecka! Känns så himla skönt! Även om det är den som går av på torsdag som ger mig mest ångest. Ska nämligen slå massor i lagtexter mm. Och det är så himla luddigt och svårt. Den är dessutom skriftlig
Nåväl, får ha på mig mina "turstrumpor" och hoppas att dom genererar lite tur även på torsdag:

Och evt så ska jag ner till Emilie Nyreröd på fredag för fotografering av ytterligare några stycken av PS nya grejor. Jag har iaf lagt förslag om den dagen. Det enda jag väntar in är grönt ljus från Emilie om att hon kan då :) Och då har jag mitt nya objektiv. Alltså det är så grymt att heta Linda Andersson just nu. Jag stormtrivs! Som fisken i vattnet.


Emilies Floppy från förra fotograferingen

Uppdatering

För er som varit intresserad av mitt Tamron objektiv så är det numera sålt. Tack till alla som visat intresse. /L

Fredag 20/3-2015

Ja vad ska man säga om dagen? Tanken för mig idag var att jag skulle tentaplugga i massor! VAD tror ni att det blev med det då? Jo, istället har jag suttit i telefonen med världens bästa Lina som jobbar som fotograf, som jag kom i kontakt med under PS stora profilfotografering i Februari. Så nu har vi under ca 1 timme och 20 minuter idag suttit och diskuterat prissättning mm.

Jag känner att jag fick ut en hel del av samtalet och att jag framförallt ska värdesätta min tid som fotograf! Vad är mitt arbete värt? Och prissättningen ska inkludera min tid för förberedelser, fotografering, redigering, materiella kostnader, skatt, moms, sociala avgifter osv. Ja det är helt enkelt mycket som ska in i dom beräkningarna för vad en fotosession för mig ska kosta framöver.

Jag har även pysslat en del med att göra iordning mall för offerter samt fakturor och jag tror verkligen att jag börjar komma någonstans nu. Jag är supertaggad och jag ska nu skicka min första offert till mitt första eventuella fotouppdrag och jag har redan massvis med ideer inför det fotouppdraget: hur jag vill framhäva de bilderna på absolut bästa tänkbara sätt. Åh dethär ska bli så himla spännande!
 
 
 
 
 

Min häst!

Alltså snälla nyp mig i armen vad fin han är. Fredrik tyckte det var skillnad på gossen idag jämförelse med när han provade honom för första gången i söndags. Och från marken sett så var det lite utav en annan häst idag *happyface*. Fotade under hela ridpasset. Dethär kommer bli grymt bra!
 
 
 

En torsdag

Idag har det varit lite plugg på förmiddagen. Orkade dock inte så himla mycket pluggande. Vid lunch blev det en sväng till sandviken och tog en promenad med Therese och hennes lilla Theo. Lunch på stan och promenad tillbaka hem. Därefter gjorde jag stordåd och passade på att åka och tvätta bilen som nog inte har fått sett avfettning sedan förra våren (dvs 1 år).. Jaja, den dagen jag har en bil jag verkligen vill ha så ska jag vara rätt om den och sköta den som en bebis! Dessutom blev jag tvungen att ta en bild av min volvo när jag kom hem på parkeringen. Såhär ren är det väldigt sällan som den är kan jag säga!

 
När jag kom hem så hade vi besök utanför dörren av en liten talgoxe och eftersom jag hade kameran med mig så provade jag för första gången med att få en sådan med på bild - och nåväl, det gick ju det också!
 
 
Ikväll ska kameran med till dressyrträningen. Istället för jag själv så ska Fredrik kliva upp på Brian eftersom jag blir själv i min "grupp" ikväll då den andra personen valt att träna en tidigare tid. Väldigt tacksamt eftersom jag eg inte har så mycket ork pga att jag fortfarande är förkyld och snorig. Så det kunde inte passa bättre än nu att få lite träningshjälp där det inte är jag som sitter på hästryggen. Guld värt, GULD värt!
 
 

Linda Andersson Foto

Ja vad ska man säga, idag var dagen med stort D! Idag på förmiddagen hade jag återigen ett möte med Drivhuset och genomförde då registreringen av mitt egna företag. Nu ska jag vänta ihärdigt på att få hem pappren på att det är godkänt och klart. Enl han på Drivhuset så brukar det ta ca 1-1,5 vecka så jag hoppas verkligen att det går undan för jag vill köra igång nu! :)
 
Och jag får grönt ljus så blir det till att inboka ytterligare ett möte med drivhuset där de ska hjälpa mig att skicka iväg min första faktura samt bokföra mina investeringar som ska räknas in i företaget (tex kamerahus + objektiv). Och bara första fakturan är ivägskickad så ska mitt nya Nikon 70-200 f2.8 VR2 beställas. Oh my vad jag längtar!! Det kommer verkligen bli awsume. Riktigt längtar till den dag om bara en kort kort tid då jag skruvar på det nya objektivet på kameran för att provskjuta det (bara ni som brinner för foto förstår min entusiasm fullt ut).

Framöver ska även hemsidan uppdateras en hel del kan jag säga. Jag ska ta mig ett snack med Lina Nydahl om min prissättning framöver och allt som hör det till. Detta kommer bli så suveränt!

Inte gjorde det heller min dag sämre att jag fick reda på hur min deklaration för förra året såg ut. Kan med gott mod säga att jag fick tillbaka en skaplig summa och mer därtill. Och därav kunna till sommaren prova ut en ny dressyrsadel till Brian! Livet leker verkligen. Och jag njuter varje sekund! Äntligen lönar sig allt hårt slit!


 

Ett vinnande koncept!

Ibland lär man helt enkelt prova på nya saker.

För ca en vecka sedan införskaffade jag mig en halsförlängare till Brian. Att tillägga är att jag aldrig någonsin rider med hjälptyglar. Martingal/förbygel under uteritter för att jag känner mig på något konstigt vis säkrare då. Även om det inger en falsk trygghet så har jag iaf någontign att hålla i (remmen som går över manken). Min tanke här var då att använda halsförlängaren vid longering för att gossen inte ska springa med huvudet rätt upp i vädret utan sänka huvudet och höja ryggen. Och då både före eventuella uteritter samt att jag när jag verkligen inte orkar/har tid att rida kan använda mig utav den och longera lite istället.

Ikväll longerade jag Brian först med halsförlängaren. Jag spänner absolut inte in den utan har den utspänd längst ut vad det är möjligt. Brian fick springa av sig lite energi och komma till ro i några minuter innan jag sedan gick tbx till stallgången. På med reflexer, ridstövlar, ridhjälm och tyglar för att sedan ge oss ut på en skrittur. Denna gång valde jag att prova det jag haft i åtänke - dvs att låta halsförlängaren sitta kvar och se hur dess effekt skulle verka under en uteritt (och som sagt, självklart längst utspänd för jag är inte ute efter att spänna in honom).
 
Lär verkligen säga att jag blev glatt överraskad. Brian slappnade av från första stund när jag kom upp på hästryggen och gick med sänkt huvud och löst hängande halsförlängare ridturen igenom. Visst, han tittade till någon gång under ridturen på "spöken" men det var knappt ens att han gjorde det. Sådan härlig känsla att ha hästen avslappnad under en uteritt. Brian är ju inte den mest optimala hästen att rida ut på. Ni som har följt oss länge vet vad jag pratar om.
 
Halsförlängaren hade verkligen supereffekt på min häst och äntligen kan jag komma hem från en ridtur och känna att vi verkligen har varit ute och "chillat". Om detta håller i sig så kan jag utöka våra uteritter till någon till i veckan. På senare tid har vi som sagt struntat i uteritterna nästan helt pga Brians beteende. Men nu så kanske vi har hittat en enkel men ack så bra lösning. Ingen kunde vara gladare än jag just nu! :-)
 
 
Nu laddar vi om till morgondagens dressyrträning för Fredrik Böhling i Högbo imorgonkväll! :-)
 

Säljes: Tamron 70-200 f2.8

Kollar intresse för mitt objektiv pga att jag själv ska uppgradera mig:
 
Tamron AF 70-200/2,8 Di IF Macro till Nikon AF
 
Köptes nytt i Juli 2014, kvitto finns och därmed garanti kvar (Garantin sträcker sig till 25 Juli 2015). Medföljer gör väskan till objektivet som följde med vid nyköp samt motljusskydd och stativfäste (tyvärr har jag inte originalkartongen kvar). Objektivet är i princip nyskick. Inga skavanker alls :)
Nypris: 6499:- 
 
Prisförslag 4500:-
 
 
 

Följande bilder är bland annat fotade med detta objektiv:

 
 
 
 
 
 
 
 

Tävlingsplanering Mars-April

Planeringsmässigt för tävling just nu ligger i att vi ska få spänningarna att släppa något. Därav har jag anmält mig till två klasser i falun i slutet av månaden. Tanken där är helt och hållet att vi ska få spänningarna att släppa och att vi ska kunna åka därifrån med en bra känsla - en BRA ridkänsla.

Hofors så ska jag rida med i Ockelbo RF's lag. Därefter passa på när Storvik ovansjö rk har sin tvådagars i april och köra på de klasser jag fixar att rida :)

70-200 2.8 VR2

Ja, detta objektiv lär ju vara alla hästfotografers dröm (bland annat). Cyberphoto har utnämnt den till GULD och till toppklass objektiv. Denna blir alltså ny i familjen inom någon vecka i och med min företagsstart! 

Imorgon sker registreringen!!
Skäller du, din partner eller andra för mycket på ditt barn?

Det startar tidigt i livet och fortsätter:

"Säg mig, vem tror du att du är?!", "Hur klantig kan man vara, skärp dig!?", "Sitt ordentligt på stolen, måste jag tjata på dig!?"

Vi säger att våra barn är dom vi älskar mest.
Varför pratar vi då till dem på detta sätt???
Hade du någonsin pratat så till en vän, kollega eller granne? Hade du älskat en person som behandlade dig på det viset?

Var säker: Om du bara nån gång ibland skäller och skriker så är det oavsett för mycket! I en ny dansk undersökning svarade 86% av de 6000 föräldrarna att de skällt ut sin 3,5 åring den sista veckan.

 Vad händer när du skäller och skriker på ett barn?

 "En utskällning är när vuxna slår med ord".

Det vi får barnet att känna är: "Det är något fel på mig", "Jag är inte bra nog", "Jag kan inte", "Jag duger inte"...

Detta är ett effektivt sätt att förstöra ett barns självkänsla! Varför gör vi då detta i alla fall? För vi har lärt det av våra föräldrar som fick det av sina föräldrar o.s.v...

 

När man tar i betraktning att barn utvecklar sig genom att pröva och misslyckas helt från första steg, så går skäll rätt in och kan störa utvecklingen. Oftast får barnen skäll för något de gör fel i "den vuxna världen" men som är helt normalt i barnens värld.

En sak till. Det hjälper inte att skrika/skälla. Forskning visar att skäll sällan får barnet att göra det vi vill. Tvärtom gör det ofta konflikten större och kan leda till mer aggresiva barn.

Barn som ofta blir utskällt tappar efter ett tag tron på sig själv.

Barn tål mycket och inte alla barn får negativa reaktioner. Reaktionerna varierar från ett barn till ett annat: Konsentrationssvårigheter, ångest, hyperaktiva, fega, inåtvända, blyga, förvirrade, huvudvärk, magvärk, prestationsångest och som vi skrivit förut aggresivitet. Listan kan göras ännu längre!

Vad kan vi göra åt detta?

Det är vi vuxna som bestämmer men sluta bryta ner ditt eget barn (för det är det som händer när vi skriker och skäller ut dem)! Börja istället att förklara, undervisa, lära, ge närhet och det viktigaste, acceptera barnet ditt som de är! Med "fel" och allt...

Precis som det är (och inte är). Ditt barn under utveckling så ha tålamod med dem. Kanske är barnets intention något annat än du först trodde? Ta några djupa andetag så du inte reagerar spontant och faller tillbaka i dom gamla mönstren som sårar och skadar barnet ditt.

Istället: Ge barnet massa skryt och positivitet: "Du är underbar", "Du är bäst", "Du är så duktig" o.s.v

Öva på att överse "felen" och fokusera istället på det barnet ditt klarar av. De bra kvaliteterna dom har måste vi lyfta fram. "Detta var du så duktig på", "Detta var väldigt snällt av dig" o.s.v. Du kommer märka hur barnet skrattar, växer och får lust att göra/lära mer.

Denna text är hämtad från: http://www.1sjalvkansla.se/for-mycket-utskallning.html

 


*Pust*

Efter att ha haft hela gårdagen fullsmetad med annat och därav inte kunnat rida så blev det en sväng till ridhuset idag på förmiddagen direkt efter att hovis varit på besök. Så nu går det 6-7 veckor igen innan nästa sväng med hovis. Så skönt för Brian har verkligen fått superfina hovar med Lenas hjälp. Supernöjd :)
 
Ridningen idag gick väl sådär. Just nu känner jag att jag inte riktigt vet vart jag ska börja ta vid så jag körde på med lite övningar från senaste träningen. Dvs en del övergångar med mål om att jobba Brian lång och låg samt galopparbete på fyrkantspåret och volten.
 
Volten, öka-minska galoppen. Det fungerade hyfsat bra idag. Han slog inte av till trav en endaste gång i någon nersaktning. Halva volten i mellangalopp och halva i samlad galopp. Kanske inte helt klockrent men vi måste ju tänja lite på banden för att det ska gå framåt någonting. Efter något varv på volten så samlade jag upp Brian för att jobba lika som i torsdags för Fredrik. Samlad galopp på en liten volt där jag flyttar bogen före bakdelen. I höger varv gjorde Brian det verkligen klockrent. Där blev känslan av en arbetspiruett som Fredrik kallade det. Letade känslan från torsdagens träning och den fanns där, men lite strået vassare.
 
I vänster varv däremot så kom svårigheterna. I vänster varv sitter jag bättre i Brians galopp. Jag har lättare, och även Brian. Brian är även väldigt snabb där att ta för sig och köra upp skallen och gå mot handen. Och när vi då skulle gå in på samlad galopp på en liten liten volt med bogen framför bakdelen så blir Brian bara spänd och liksom bara ramlar iväg åt vänster. Känslan lite av att åka i nerförsbacke. Jag vet inte hur jag ska förklara det på annat vis. Vi tragglade på en stund men fick ingen riktigt rätsida i att få Brian galoppera in under sig i ett lugnt och samlat tempo utan han blev bara spänd och styv... 

Så jag släppte på kraven och gick istället ut på en liten fyrkant med lite samma tänk i hörnen och då svänga för ytterskänkeln och få Brian lite extra på bakdelen. När jag väl kom åt honom så blev han skit sur och för första gången någonsin tror jag han har slagit bakut under ett ridpass. Kändes nästan som att han blev lite rädd för sig själv då han inte riktigt förstod vad som hände. Vi tragglade på lite till men när inget blev bättre utan snarare genererade i en tjurig häst så valde jag att avsluta den övningen och övergå till något annat istället. Han blev liksom bara väldigt ryckig i munnen och släpper stödet för att sedan rycka mig ur sadeln eller tyglarna ur handen. EN slit och släng-dragkamp kan man verkligen kalla det. Så istället valde jag att gå över på galopp längs fyrkantsspåret och bara hitta tillbaka känslan och att då driva honom ordentligt fram till bettet för att han inte skulle få samma chans att springa och rycka tygeln ur handen på mig.
 
På fyrkantsspåret så körde jag på med lite bogen in i galoppen. Mest för att fånga upp den där rumpan som har förmåga att sladda ut till vänster (framförallt i vänster varv när ingen vägg hindrar den). Så det är lilla knepet för att få gossen att gå på rakt spår. Samt att jag testade på rakriktningen och att då ha Brian i en hyfsat samlad och kontrollerad galopp. Bitvis gick det bra fram tills dess att jag ställde lite högre krav. Då skrek Brian rätt ut kan man säga och slog ifrån istället, slog på stopp och sedan tjurar, slår med svansen och reser sig. Så som avslut blev det att rida honom fram fram några varv längs hela ridhuset för att han ska fortsätta ha sin framåtbjudning och INTE tänka baklänges som han gärna gör när det blir för jobbigt.
 
Avslutade med en skritt på lång tygel ute i solen. Blev ett lite längre pass idag. Ca 1 timme och 15 minuter. Men det får helt enkelt ta den tiden det tar när man stöter på ett problem.

Framöver blir det full fokus på att driva fram Brian till handen och att hela tiden ha ett jämnt stöd på tygeln och kanske kunna någon gång komma bort från dom här fulrycken som Brian har för sig. Det förenklar inte ridningen för mig om man säger så. Sedan hoppas jag på att Fredrik kan hjälpa oss att reda ut galoppen. Att få höger galopp jämnare och rundare samt att Brian i vänster galopp ska ta bättre stöd på tygeln.. Eller nåt..

Uj vilket jobb som ligger framför oss! Men man måste ju komma ikapp problemen för att sedan kunna räta ut dom.
 
 

Vad betalar jag för som bildköpare?

Inom fotografins värld så tillkommer även en del gnabb när det kommer till priser. En del personer kan tyckas att vi som fotograferar har "för höga priser". Och detta ämne tänkte jag därmed diskutera något med er.

Punkt nr 1 är utrustningen.
Fotografers utrustning skiljer sig självklart mellan varandra. Ofta handlar det om i vilken omfattning man fotograferar och vilka krav man har på sina bilder. Om man fotograferar som hobbyfotograf utan krav så är det vanliga att man kanske inte har lagt ner alltför mycket pengar på sin utrustning. Men självklart så kan man även som hobbyfotograf ha lagt ner en hel del i sin utrustning då man har väldigt höga krav på bildkvalitet osv. Jag kan även här tillägga att jag VET att det inte är kameran som gör bilden utan det är fotografen. Men låt mig då också få säga att en grym fotograf med en grym utrustning som denne hanterar väldigt väl ger betydligt bättre bildkvalitet än samma fotograf med sämre utrustning. Been there done that kan jag säga. Från då att jag gick från min ynkliga lilla d5000 som varken hanterade direkt solljus bra eller högt iso till min nya D800. OMG my friends, det är som natt och dag. En helt ny värld öppnade sig och jag känner mig inte längre begränsad. Men självklart så kostar det därefter.
Varje gång jag åker på uppdrag och låt oss då säga att jag vistas en hel del i dammiga ridhusmiljöer eller på dammiga utomhusbanor sommartid. Det sliter på utrustningen. Och för varje bild jag fotar så minskas min kameras livslängd då alla kameror har en "beräknad livslängds" i form av antal exponeringar (antal bilder den kan ta). Vi kan se det som ett bäst före datum som endast påverkas av varje bild vi fotar. Kameran slits, objektiv slits. Och till sist så har grejorna gått ur tiden och det är dags att nyinvestera igen. Kort och gott så har jag lagt ner över 50 000kr på min fotoutrustning. För varje bild jag fotar så slits den och Kameran minskar sin livslängd.

Punkt nr 2 är våran tid.
Att fotografera tar tid. Någon som inte fotograferar eller ägnar flera timmar i veckan på fotografering inser nog inte detta. Men låt säga nu att jag ska fotografera en tävling. Jag har planerat att vara borta en heldag. Det är kanske i runda slängar 150 ekipage som ska fotograferas. Det finns inte mycket tid för oss att varken gå på toaletten, äta eller ens sätta oss ner. Kameran väger, min väger verkligen ett ton. För att få dom perfekta bilderna så innebär det för min del att jag lär vara flyttbar vid banan. Ofta väljer jag att gå ner på knä/huk för att få hästen att se maffigare ut. Det blir många "uppresningar" för den dagen kan jag lova. Dagen efter brukar jag ha sådan fruktansvärt träningsvärk att jag knappt kan röra mig. Tänk er att gymma en heldag: en och samma rörelse i 10 timmar? Kan säga att man mot slutet av tävlingsdagen är väldigt trött i både huvud och kropp. Och ändå, när vi styr kosan hemåt. Då är knappt ens halva jobbet gjort. Med mig har jag kanske 2000 bilder från dagen. Varje bild ska gås igenom en och en. De dåliga ska givetvis kastas bort. Och de lovande bilderna redigerar jag: en i taget tills alla bilder har gåtts igenom. Jag ljusar upp mörka partier, lägger på lite kontrast, mörkar ner vissa högdagrar, lite mer färg kanske samt rätar upp bilderna vid behov samt beskär. Jag vill som sagt ge bästa möjliga resultat till mina bildkunder. Och jag vill framförallt vara nöjd själv. Detta tar ytterligare någonstans mellan 12-20 timmar att genomföra. Det är kanske 2-3 dagars jobb kvar.

Nr 3: Resan
Ja, oftast har ju vi en bil som tar oss till tävlingsplatsen. Bensin är verkligen allt annat än billigt idag. Beroende på hur långt vi har att åka tur och retur till tävlingsplatsen så hamnar självklart notan därefter också. Samt att det även är restid. Och ni vet hur man säger: Tid är pengar.
 
Nr 4: Kunskapen
Bland fotografer kan man även stöta på lite olika kunskapsnivåer. Självklart så har en högre kunskapsnivå och högre kvalitet ett högre pris - lika som alltid annars oavsett bransh!
Nr 5: Skatt, moms
 Självklart ska vi fotografer även betala skatt. Alla ska betala skatt oavsett om man är företagare eller inte. 34% av det man tjänar ska gå till skatteverket. Vet ni förresten om att fotografer som jobbar med detta gärna sätter dit er som inte betalar skatt? Dvs, alla ska göra rätt för sig. På mina bilder tex läggs även momsen på (25% av priset) som det också ska gå till staten. Sedan har vi fotografer även sociala avgifter, pension osv..
 
Summan av kardemumman:
Så tycker du fortfarande att 300kr för EN bild är dyrt?
(Obs, nu tar inte jag 300kr för en bild men det var ett exempel)
 
Så hur tänker ni då som är ute som hobbyfotografer på tävlingsplatser när ni slumpar bort bilder från 5-45sek/bild? På det priset har ni antagligen inte räknat in att ni faktiskt ska betala skatt på er hobbyverksamhet och ni sätter krokben för er själva när ni väl vill utveckla och starta eget. Tänk också på att det finns fotografer som försöker livnära sig på foto och de kan såklart inte konkurrera med priser nere på den nivån jag angav.
Värdera din tid och värdera ditt arbete!
Med att dumpa priserna så vinner du ingenting alls utan du sätter krokben på dig själv och alla andra.
 
 
 
 
 
 
 
 

Högbo RK's dressyrmeeting i April

Vid högbos dressyrmeeting 17-19 April så erbjuder jag mina foto-tjänster. (Viss begränsning kan komma under fredagen den 17.e pga schemakrock med skola). Jag kommer tyvärr ej att närvara hela dagar för fotografering utan endast de ekipage som förbokar blir fotograferade. Självklart har jag då f-skattsedel.Vackra häst

Lite bilder från igår när Fredrik Böhling red min Brian

 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

En minst sagt "hästig" dag

Denna dag har det varit full sprutt på eller hur man ska säga. Jag har fotograferat 4 olika hästar under ryttare. Väldigt inspirerande lär jag säga.

 
 
 

Haha, ja vad ska man säga?? Fuxar för hela slanten idag!

Lördagsnöje

Blev en sen sväng till ridhuset idag. Iaf om man jämför det med att jag faktiskt har haft hela dagen på mig. Men har varit så sjukt trött i kroppen. Förkylningen vill liksom ALDRIG släppa taget. Så åkte ner en sväng till ridhuset vid klockan 19 ikväll.

Lade upp planen ungefär som torsdagens träning för Fredrik. Tanken i det stora hela var väl först och främst att jag skulle ha jobbat Brian en del idag så att han är lite mjuk i kroppen när Fredrik ska rida honom imorgon. Som jag ser fram emot det! :) Det ska bli sjuukt spännande!
Så idag jobbade jag honom först väldigt mkt lösgörande, lång och låg. Red mycket på volter, serpentinbågar för att styra och ställa honom i båda varven.

Därefter red vi på en av volterna och körde vidare på öka-minska galoppen. Det är så sjukt svårt att få ihop honom igen från mellangalopp. Gossen vill väldigt gärna bryta av till trav. Nåväl, med lite träning så kommer det sitta. Tålamod :) Som avslutning av passet så körde vi lite bogen in längs långsidan med inlägg av 10 metersvolter och sedan snett igenom-skänkelvikning med avbrott till skritt över medellinjen och sedan fram i trav. Hela tiden i skänkelvikning. Koordinationen fungerar inte klockrent just i denna övning. Jag tycker verkligen att den är supersvår att hålla samma tvärning och bjudning framåt. Men skulle enl Fredrik vara väldigt nyttigt så vi fortsätter att kämpa på med den. Vipps ibland så råkar vi göra en sådan diagonal väldigt bra! :)

Innan vi åkte hem så travade jag av Brian lång och låg. Denna gång var han väldigt snabb med att slappna av (ibland kan han vara väldigt i gasen och man får hålla in honom med massor av halvhalter för att han inte ska älga iväg i sitt eget tempo. Men riktigt fin och avspänd så jag var supernöjd :)

 
Ajuste, jag gnällde lite i torsdags på träningen över att jag tycker det är så himla mkt svårare att sitta ner i sadeln i galoppen i höger varv än i vänster varv. Fick direkt förklaringen att Brian är oliksidig i galoppen då han har mkt rundare galopp i ena varvet. Kändes bra att höra för jag tycker verkligen att höger varv är mkt svårare och kände att det kan ju inte "bara" vara jag! Förhoppningsvis så ska jag väl kunna få honom mer liksidig framöver, med rätt övningar å sådär. Ska suga åt mig alla tips jag kan!

Besökarantalet stiger på bloggen!

Något har hänt här på bloggen. Och jag vet allvarligt talat inte riktigt vad. För under de senaste 2 veckorna har besökarantalet ökat enormt mycket. Från ca 20 återkommande besökare om dagen så är jag nu uppe i någonstans mellan 50-70 unika besökare, dagligen. Vart kom alla ni ifrån?! Och vilka är ni?!
Självklart jätteglad att min blogg får er att återkomma och vilja läsa vidare. Ni får gärna slänga in en kommentar om varför just du läser min blogg, vem du är, gärna blogglänk till din egen blogg så jag kan spana in er (för i ärlighetens namn så har jag i dagsläget ingen blogg jag följer dagligen). Och jag följer gärna intressanta bloggar :)

Ladda om!

Ja igår var jag i valet och kvalet - dra tillbaka min anmälan i Falun i slutet av månaden eller köra på! Det blev det sistnämnda: att köra på! Efter starten i söderhamn har jag nu valt att ta ett steg tillbaka. Vi går ner på kort bana, ett enklare program och har som mål att få stadiga ritter med bra känsla. Vi ska helt enkelt ro det iland.

Klasserna som blir är Lb1 och La1. Jag känner just nu att vi behöver två klasser för att göra om, göra rätt. Även om jag tycker och känner att vi eg gjort vårat i Lb så är det svårt att hålla ihop det. Antingen går det perfekt eller så blir det katastrof om jag inte kan hålla ihop det. Just nu känner jag att vi behöver komma ut, få nerverna att släppa lite och att vi ska samarbeta på tävling och inte göra någon stor grej av det. Brian behöver slappna av ordentligt vilket kommer bli bättre bara vi är ut och startar. Självklart beror allt på dagsform också som det alltid gör med Brian. Vi ska synka för dagen. Men jag vet som sagt att vi kan bara vi vill. Och efter Söderhamn att dömma: Trots att vi hade en katastrof-ritt så hamnade vi på 63% och första utanför placering vilket inte är illa pinkat. 2 veckor kvar nu. Kan nya Lb1 programmet i ryggmärgen och La1 har suttit förut så med det räcker det nog att kolla igenom lite snabbt också. Nu jäklar ska vi få till två riktigt bra ritter och verkligen jobba bort spändheten och göra vårt allra yttersta!

Allt med denhä'r hästen är så himla komplicerat emellanåt. Samtidigt som han har ett jävla humör så är han en väldigt känslig individ. På så vis är Brian och jag väldigt lika. Det krävs inte mycket för att bägaren ska rinna över och vi blir förbannade eller rent av upprörda. Ibland är gränsen däremellan hårfin. Därför behöver vi hjälp att ta oss igenom svårigheterna. Så är glad nu att jag har bokat in träningar i Högbo en gång i veckan hela terminen ut så att vi verkligen får rutin och blir påpiskade varje vecka. Hoppas att han på något vis kan få bort olaterna jag dras med: att få upp blicken och sitta upprätt samt att jag inte ska vrida om mina händer!
 
 
Sedan ska jag börja ladda för morgondagen. Då ska nämligen kameran vara med. Tanken är att jag ska åka och fota när Fredrik B först rider sin unghäst. Fick höra lite om den på träningen sist och den ska tydligen vara himla flashig med en riiktigt bra gång. Så då kan jag få utlopp för lite kreativitet med kameran. Och därefter ska Brian spexas upp med vitt ps schabrak och ps benlindor så ska Fredrik sitta upp även på honom. Kameran med så blir det en lite win-win situation :) Evt att jag kanske får ihop någon film också (även om jag inte tycker att det är lika roligt som att fota). Morgondagen kommer med stor sannolikhet bli grym!

Over and out!

I mina egna tankar

Varje gång kvällarna kommer så sitter jag här och vill inte riktigt lägga mig och sova. Det är på kvällarna som jag känner mig som mest kreativ. Jag kan sitta och fundera på bilder, planer, mål såhär inpå midnatt. Vad jag vill göra, vad jag vill investera i.. osv. Just nu känner jag för att gå ut med kameran och stativet och plåta lite nattbilder. Men varje kväll så känner jag samtidigt att jag helst inte vill gå ut. Det är obehagligt i mörkret och det händer så mkt saker nuförtiden. Då känns det helt plötsligt inte lika lockande att gå ut helt själv med utrustning för diverse många tusenlappar.
Något jag längtar efter att få fota just nu är lite svårklass ekipage i dressyr. Piruetter, ökad trav- nom nom! Det är så himla mycket jag vill och jag är hela tiden motiverad för att hela tiden överträffa mig själv. Att bli bättre, lära mig mer och mer.

Här bjuder jag på en lite blandad kompott av bilder från det gågna året:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotografering i studio idag

Idag så skyndade jag mig lite snabbt ner till studion och sambon följde med. Han skulle följa med som en hjälpande hand så att jag kunde få PS nya schabrak fotade. Lite brådis med detta då bilderna som legat ute nu varit en del mobilbilder å sådär.

Detta är helt nytt för mig, alltså att fotografera schabraken i studion där jag även frilägger med vit bakgrund. Anledningen att Fredrik var tvungen att följa med var att detta omöjligt gick att göra själv då jag behövde någon som höll upp schabraken med hjälp av moppskaftet jag tog med mig hemifrån *s*. Detta för att på bästa möjliga och enklaste möjliga sätt kunna frilägga bilderna i efterhand och för att redan från början få en bra ljussättning. Moppskaftet kördes alltså in i schabraket ungefär halvvägs.

Här är resultatet av vad som blev från fotograferingen :) Bilderna återfinns även i PS webbshop!
 

Såhär såg det ut bakom "kulisserna" :)

 
 

Tränings-torsdag för Fredrik. B

Tanken från början var att leta ersättare till min träning ikväll men efter att blivit meddelad av "min ersättare" att hon jobbar ikväll så valde jag istället att ta träningen själv. Jag hostar som sagt som bara den samt att orken fortfarande inte är helt återställd. Men som sagt, valde att köra på ändå och lägga ribban något lägre.
Till min glada förvåning så blev det dessutom en privatlektion ikväll. Lite kort uppvärmning men kände att det inte gjorde någonting för stunden. Brian kändes väldigt fin och avslappnad för att ha stått i princip två hela veckor med bara 3 dagars ridning nu inför träningen vilket även Fredrik tyckte.

Idag blev det inga travökningar då jag hade fullt sjå med att "sitta kvar". Verkligen ingen höjdare att träna när man inte är helt frisk men vad gör man?!  Träningarna har ju dessutom blivit lite av veckans höjdpunkt :)
Idag blev det en del jobb med övergångar på volten. Vi gjorde våran första galopp ikväll då de tidigare träningspassen för böhling bara har innehållit skritt och trav än så länge. Jag blev glad över lite galopp idag då det är betydligt lättare att sitta ner i den än i traven.

Så då jobbade vi lite på volt med öka och minska galoppen för att sedan minska in volten och rida lite bogen-in i galoppen. Slutade på en pytteliten volt som Fredrik kallade för att vi nästan nu var inne på en "arbetspiruett". Känns stort ;) *s*. Som lite avslutning på hela passet blev det några långsidor med bogen-in kombinerat med volt samt några skänkelvikningar. Vanlig skänkelvikning samt en helt ny övning som jag aldrig har gjort, dvs skänkelvikning längs hela diagonalen men övergång till skritt över medellinjen (fortfarande i skänkelvikning) och sedan övergång till trav. Och hela diagonalen i skänkelvikning. Det var verkligen svårt. Något jag aldrig ens tänkt tanken på att man kan göra men skulle tydligen vara väldigt nyttigt :)
 
Som sagt så orkade jag inte så himla mycket idag. Nu vill jag verkligen bli frisk så jag orkar mer samt kan ta tag i dethär gymmandet som hela tiden blir förskjutet på framtiden. Måste ju nu om jag ska orka! Har förhoppning om att snarast nog även kunna få mig några omgångar av Patricia! Bara det passar! Var lite för länge sedan nu :)
 
Gossen efter träningen, uppspexad med PS nya schabrak med lack och bling, samt matchande PS benlindor och lackbootsen jag köpte på GHS
 
Dessutom så bestämde vi ikväll att Fredrik ska rida Brian på söndag. Så då ska gossen spexas upp med vita lack och bling schabraket, nya ps benlindor samt att kameran ska med. Lite win-win sådär :) Ska bli spännande att höra vad han tycker om gossen :)
 

It's Me

Några gamla godingar från Gran Canaria i höstas när jag var där tsm med min kärlek <3
Börjar bli lite: "Åkautomlandssugen"
Tyvärr valde ju vi att inte boka "vår" resa till Gran Canaria den 15 april då dom hade satt ner våran resa med 6000kr. Superbra pris. Endast 10 000kr för 2 personer till 5 stjärnigt hotell med halvpension. Åhh sakna det stället. Lär bli en utlandsresa snart nog! Men antar att de nog inte blir förens till hösten. Men den som väntar på något gott ni vet?
 
 
 
 
 
 
 

Onsdagsridning

Idag åkte jag till ridhuset med gossen innan lektionerna skulle börja. Allt blev lite förskjutet eftersom jag fick ta en tripp till Furuvik med buss innan för att ha bil så vi kunde ta oss till ridhuset sedan.
Idag åkte dressyrgrejorna på. Igår blev det som sagt inte så mycket vettigt gjort förutom att mjuka upp gossens muskler lite. Och kan säga utan att överdriva att det var en riktig fröjd att komma upp i dressyrsadeln. Jag kan verkligen inte trimma Brian i hoppsadel. Jag avskyr allt. Balansen jag får, kortare läder, sämre stöd.. Ja allt.. Usch! Den fungerar verkligen bara att rida ut i samt hoppa. Men absolut inget annat.

Idag fortsatte jag liksom igår att jobba Brian lösgörande i en låg form. Mycket volter, serpentinbågar samt öka/minska volten och få honom med i sidorna.  Idag kändes det lite bättre och även mitt humör var ju bättre då jag idag slapp tampas med ett par spydiga psykopater i ridhuset. Tack för det! Hela travarbetet idag så jobbade jag honom lång och låg. Skippade att rida ihop honom helt då jag även kände att min ork tröt lite och jag hostar ju som tusan just nu. Jag är ju inte helt frisk ännu.

Som avslutning så körde jag lite tempoväxlingar i galopp längs fyrkantsspåret. Detta är alltid en svårighet att från en längning få ihop den stora kroppen in i en samlad galopp igen.  Det blir lite dragkamp och idag fungerade det väl inte sådär superbra. Vi har haft våra bättre dagar på det området om man säger som så. Men vi lär ju köra på ändå. Som avslutning på hela ridpasset så valde jag att skritta ut med gossen, en tur på ca 10-15 minuter. Verkar som att han uppskattade det även om han var skvättig bitvis. Men det hör ju till Brians personlighet.
 


 Bild från idag. Brian spexad med nya dressyrhuvan från PS of Sweden, i brunt! Supersnyggt! Detta kommer verkligen bli grejor att ha på dressyrtävlingar i sommar som skydd mot flygfän. Diskret och tar inte upp så mycket uppmärksamhet

 
Fick ju hem dom nya dressyrhuvorna för PS för några dagar sedan. Så tog tillfälle i akt och tog med mig kameran när jag skulle rida för att åtminstone kunna fota en av huvorna. Så fick bli den bruna som matchade lite till det bruna PS schabraket vi körde med idag.
 


Fina Brian idag. PS huva, PS schabrak, PS benlindor, PS benskydd, PS träns och PS blingpannband!

 
 
 

Världens bästa <3

Idag blev det bussen ut till Furuvik för mig. Klarar mig verkligen inte utan bil och Fredrik snälla farbror har återigen ruskat liv i aset. Denna gång var det nån kåpa som satt lös som gjorde att de lät illa samt bytt remmen som vi klippte av när jag lämnade den. Samt att han böt ut lambasonden på den och sedan hade han åkt och fixat besiktningen till mig - vilken himla stjärna.

Så nu är den återigen nybesiktad och går ett år till. Så tanken är väl att jag ska ha skrothögen 1,5 år till för när jag är klar i skolan och fått ett jobb så blir det första jag tänker skaffa mig en fyrhjulsdriven bil. Men fram till dess så får den "fungera". Nu vid efterkontrollen så hade dessutom det fixat sig med värdena så dom låg under toppenbra nivåer. Troligtvis så var största problemet sist att den inte var varmkörd. Kvinnor ska inte hålla på med bilbesiktningar (hade två tjejer som besiktade den sist). Och då ansåg dom att jag varmkört bilen när jag hade kört från högskolan och upp till bilprovningen i Gävle. Det är inte en lång sträcka.

Aja, nu är det bara att tuta och köra med den igen iaf. Ska börja "debuten" med att ramla iväg till ridhuset med Brian. Det är ju inte halt ute och ingen snö så då lär man passa på att åka den egna bilen! För det är bara i sådanhär väglag som den tar sig från punkt A till punkt B med släp *s*


Var det någon som fotograferade på...

Ja, den frågan dyker ständigt upp efter tävlingar, framförallt hopptävlingar.
-Var det någon som fotograferade i lördags på blablabla..

ALLTID kommer frågan ut efter en hopptävling om ingen var där och fotade.. Jag blir alltid lika full i skratt då jag har lite erfarenhet från just hopptävlingar. Jag har fotat några heldagar med hoppning men det ger aldrig någon speciell vinst. Trots toppkvalitet på bilderna så är folk helt enkelt inte villiga att betala för bilderna. Därav har jag helt enkelt bojkottat hopptävlingar helt numera. Och tyvärr går det till så när man alltför ofta först ska ha fotograf till platsen och sedan när det kommer till kartan att fotografen ska ha sin "lön" för att först ha stått där en hel dag. Fotograferat över 150 ekipage. Bilderna tas med hem, läggs över i datorn och redigeras - EN efter en.. Och sedan förväntar sig ryttarna att få bilderna gratis.

Tyvärr så har jag efter flera hopptävlingar fått lärdom av detta och därav återfinner ni mig helt enkelt inte på några hopptävlingar längre.

 
 
 

I have done my homework!

Fick lite skällning av Fredrik på förra dressyrträningen så nu har jag beställt boken och börjat plugga: varför jag gör som jag gör när jag rider ;)) En riktigt bra bok som alla ryttare borde ha!

 

En ny fotogrupp

Nu vet jag inte hur många av mina läsare som fotograferar aktivt. Iaf så var jag medlem i fotogruppen: Fotografer som vill utvecklas på facebook. Men på grund av den senaste tiden så har den gruppen tappat mig och många andra. Största problemet är nog att admin sitter och gnäller i alla möjliga inlägg på den sidan att alla medlemmar är sådana idioter och det kommer hot på hot på hot.

Jag har nu tsm med ett gäng andra fotografer startat en ny fotogrupp med namnet:
Utvecklingsgruppen för fotografer
Klicka på länken så kommer du till gruppen. Ansök och bjud in dina fotograf-vänner! :)

Tanken med gruppen är alltså att vi först ska ha ett trevligt forum att umgås på. Trevlig attityd där vi kan dela med oss av tips och trix samt visa våra bilder som vi även kan få lite kritik på.

Så bjud in era vänner och joina oss! :)

 

Att visa hänsyn

Detta är något som vi alla lärt oss, på ett eller annat sätt. Men tyvärr så går inte informationen fram till alla och det där med att visa ömsesidig respekt finns inte. Idag blev jag nåt så sjukt förbannad när jag befann mig i ridhuset med Brian. Vi tog oss alltså ner till ridhuset på eftermiddagen. Brian har stått i 2 veckor på grund av att jag var i göteborg samt att jag därefter drog på mig en influensa som gjorde att jag hade feber och blev sängliggandes hela förra veckan.
 
Iaf så kort och gott. Tiden precis innan ridlektionerna i ridhuset lär nog vara den mest "trafikerade tiden" i ridhuset. Det är många som kommer med samma ide: att rida innan lektionerna börjar vilket gör att det är oftast väldigt många som ska samsas om samma utrymme. Efter en liten stund kommer det då alltså två personer med en unghäst som ska linas osv. Jag rider över på andra sidan istället och vi är under en kort period 5 st på den sidan och dom håller till ensamma på andra sidan. Snart försvinner två hästar och kvar är vi 3 st på ena sidan och dom med unghästen på den andra.

Min häst är väldigt känslig. Han har lätt för att bli upprörd för andra hästar, är mötesskygg och tål inte att någon annan häst börjar flippa i närheten utav honom. Det är även BIG no no att gå loss med spö eller läxa upp sin häst när brian är i närheten. Vilket var precis det som hände med ett av de andra ekipagen. Något hände och den hästen för på bakbenen precis bredvid Brian vilket resulterade i att Brian hamnade på bakbenen. Vi har slagit runt en gång innan. Tro mig, jag vill INTE att det inträffar igen. Och med 2 veckors överskottsenergi är det d absolut SISTA jag vill utsätta min häst för. För den andra hästen/ekipaget hade problem emellanåt å den hoppade omkring på bakbenen.. Ingen bra kombo för mig och Brian. Så eftersom att ridhuset är öppet för alla så väljer jag att gå över till andra sidan när dom longerat klart sin unghäst och dom bara gick med den.

Brian var väldigt hängig varpå jag väljer att rulla i en lugn arbetsgalopp längs förkantspåret med honom. Brian skötte sig, han gjorde inge väsen av sig utan vi rullade på i en lugn arbetsgalopp. Varpå tillslut dom där brudarna med unghästen fräser åt mig något om att vi stör dom eller nåt. Jag förklarar att jag kan inte rida tillsammans med hästen "där nere" just pga incidenten som nyss hade hänt. (Jag tror ingen hade viljat ha en lös och upprörd Brian i ridhuset).

Domhär tjejerna muttrar iaf och är allmänt sura men tar ingen diskussion med mig om deras "problem". Jag kan också säga att jag red inte i närheten så att jag skulle ha på något vis visar "dålig hänsyn". Jag höll mig till spåret och styrde in på en volt emellanåt för att underlätta. När sedan tjejen med hästen som Brian blivit uppskrämd utav avslutade sitt pass så valde jag att återigen gå över på den andra sidan just för att lämna spacet till dom med unghästen varpå ena tjejen fräser åt mig: Jasså minsann nu passar det att byta sida när vi har avslutat!

Alltså, VA?! Vad tror folk?! Man kommer med en unghäst till ridhuset och förväntar sig att ha någon form av ensamrätt i ridhuset på ena sidan. Jag förklarade då med snäsig röst tillbaka att om dom ska ha någon form av ensamrätt i ridhuset så får dom faktiskt hyra halva ridhuset och att jag annars har precis lika stor rätt att vistas där som dom. Och att annars kanske det är en väldigt dålig tid att komma dit med en unghäst om dom vill vara själv från alla andra ekipage. Dom sa aldrig någon gång under passet att om jag kunde avbryta och vänta 10 minuter eller nåt men har sedan mage att fräsa. Fy fan vilka idioter det finns.. Jag blev riktigt förbannad över attityden mot mig, för jag hade faktiskt inte gjort någonting och inte Brian heller.

- Förväntar man sig att ha ensamrätt på ridhuset så kom en tid när det inte är full rusningstrafik där inne eller HYR halva ridhuset!? Hur svårt kan det vara!? Å kom inte sen och fräs när man inte ens försökt föra en dialog innan med en lösning på "deras" problem. Som tex att be mig att vänta 10 minuter eller vad som helst?! Kan ju säga att jag var inte vårdlös i ridhuset. Red hela tiden kontrollerat och lugnt för att få en avspänd Brian och tog hänsyn i den mån det gick, alltså hålla sig på avstånd.

 
 
 

Ps nya förbygel

Tänkte visa lite bilder på förbygeln som släpptes i samband med GHS. Och imorgon så kommer den ut i PS webbshop. Den är en trepunkts med spänne över mankammen (sånt där fegsnöre jag brukar kalla det som är ypperligt på halvgalna hästar så man har någonting att hålla sig i).  Förbygeln har självklart PS snap-it funktion så att tyglarna bara hakas fast. Jag verkligen ÄÄÄLSKAR den funktionen kan jag säga utan att ljuga! :) Denna martingal kommer med både mässing och silverspännen. Men nu har jag valt att visa bilder på varianten med mässingsspännen. Hur snyggt liksom?!

 
 
 
 
 

Måndagkväll

Igårkväll blev det lite mysstund med den röde i stallet. Uteritt och innan så linade jag honom på lilla ridbanan. Att sätta sig upp på Brian efter två veckors vila och dessutom rida ut är rent av självmord skulle jag vilja säga. Jag köpte för några dagar sedan en halsförlängare till honom just för att kunna lina honom och få honom att ge efter och slappna av i nacken och att jag evt skulle kunna ha den när jag rider ut för att hjälpa honom att slappna av.  Halsförlängaren fick inte direkt önskad effekt. Iaf inte till en början för Brian var väldigt i gasen. Men efter en stunds longering så började han släppa till, höja ryggen och sänka hals och huvud.

Ridturen för oss innebar mest skritt då det både var mörkt och att det inte fanns några direkta sträckor som gav något annat alternativ under uteritten. Brian var väldigt i gasen och jag hade väl eg ingen ork till att rida ut men just nu har jag inte så mycket annat till val. Jag måste komma igång och Brian likaså. Träning för Fredrik Böhling på torsdag igen och "min ersättare" jobbar kväll och det verkar som att ingen annan i hästfolk i gävleborg - gruppen på facebook är sugna på att köpa den så då lär jag helt enkelt köra på ändå och få lite valuta för pengarna istället för att hoppa en träning till pga sjukdom. Träningarna kostar ju en hel del, 285:-/gång och så löper det på ända till sommaruppehållet.

Efter ridturen blev det lite mys i stallgången, godis och lite "klia". Trodde nästan en stund att Brian skulle lägga omkull sig i stallgången för han tyckte det var sååååå skönt! Han liksom lutade sig mot min hand och piggborsten jag kliade med. Lilla vän :)
 
Idag ska vi istället dra oss mot ridhuset. Tror det får bli att hoppgrejorna får åka på idag för att sedan mjuka upp Brians muskler inför torsdagens dressyrträning. Försöka att inte slita ut mig som ryttare i förtid eftersom jag än så länge inte är speciellt jättepigg efter en veckas feber med influensa. Men men, vi kör på så får vi se vad som händer!

 
 
 

Fota träns

Idag ställde Malin med kort varsel upp med sin unghäst som modell till ett träns som det varit lite brådis med att få ut bilder på. Inte det lättaste att fota hästar alla gånger kan jag säga och jag blir återigen väldigt tacksam över att det flöt på så himla bra nere hos Emilie vid fotograferingen sist. För det är verkligen långt ifrån alla gånger som går så snabbt och smidigt som då!

När det kommer till att fota hästar så gäller det att ha ett bra team. Helst så skulle jag säga att man borde vara 3. Jag bakom kameran, samt två som har hant om hästen och får den precis som jag vill ha den. Vid en lättjobbad häst så kan det ibland räcka med att vi är två. Men tre är det magiska talet att föredra vid all hästfotografering.
 
Idag var det tämligen svårt att få denhär lilla fröken som vi ville ha henne. Lite för cool och obrydd. Mestadels av fotograferingen så brydde hon sig mest inte ett skit om vad vi pysslade med och det var väldigt svårt att få henne att "titta till" som jag uttrycker det. Det är verkligen hårfint kan jag säga mellan en bra bild och en dålig bild. Och "the moment" kan vara över på bara någon hundradels sekund. Så när tillfället kommer så är det så himla på håret att man lätt kan missa det. För det handlar verkligen bara om någon hundradels sekund. Och idag kom inte "the moment" i repris direkt! *s*
 
Hur vill jag ha hästen då?
Som sagt så vill jag att hästen ska "titta till" men det utan att få för lång hals. Jag vill att hästen håller sig kvar på sin kant utan att gå iväg. Och att den mer ska få uttrycket att: Oj vad var det där? Istället för att: hmm... undra vad det där är... bäst jag sträcker på mig så jag kanske når att lukta.
Jag vill alltså inte ha en lååång hals. Halsen ska framhävas som kraftfull utan att bli lång. Med rätt uttryck så kan man få en häst som har en rätt obefinglig hals att se väldigt maffig ut.
 
Plats:
För dessa "produktbilder" så har jag från att ha varit ute gått över till att fota i stallgången. Varför? Jo, i och med att jag fotar i stallgången så blir jag inte beroende av årstid eller ljus ute. Jag kan styra mer hur jag vill ha ljuset och det genom att flytta hästen bakåt i stallgången eller framåt mot dörröppningen beroende på hur mkt ljus som behövs. Jag använder mig av en något kortare slutartid än vad kameran tycker med sin "ljusmätare".

Placering av hästen:
Vid dessa produktbilder så vill jag ha tränset i fokus. Alltså vill jag inte ha "för mycket häst" på bilden. Jag väljer att ställa hästen något snett  för att få med lite "kropp" i bakgrunden samt för att jag ska få en "bra vinkel" på halsen för att framhäva den på bästa sätt och som då får hästen att se lite maffig ut. Skulle jag istället ta bilden helt från sidan så skulle bilden genast bli väldigt tråkig med huvud och hals i profil. En sådan bild lockar och drar inte uppmärksamheten till sig.

Placering av medhjälpare:
För att få hästen att titta till så vill jag ha medhjälparen på den sida dit hästen ska vända sin uppmärksamhet (såklart). Det hästen ska titta på ska vara så nära hästens framben som möjligt (alltså frambenet som är närmast personen i fråga). Dethär är någonting man lär prova sig fram med. Och alla hästar är olika individer. Somliga hästar behöver man halvt skrämma ihjäl medan andra hästar är väldigt känsliga och det behövs knappt någonting till för att dom ska reagera.
 
Grimskaft:
Ett kedjegrimskaft är att föredra och att man då sätter den i bettringen som är "bort ifrån" kameran. Ett kedjegrimskaft går då väldigt enkelt att redigera bort i efterhand.


Några mindre bra bilder av det som blev idag..
Och hur det för det mesta såg ut under hela tiden när vi "höll på" och fotade. Ibland tar det tid innan man får något att ha. Så det bästa tipset jag kan ge: har tålamod! En bra bild kommer inte utav sig självt.
 
 
 
 
Slutligen så fick jag till EN bild. EN bild på hela timmen som vi faktiskt höll på. Och på grund av dålig stallmiljö så valde jag att klippa in bilden i en av bilderna jag tog nere hos Emilie då den stallgången var betydligt bättre att fotografera i.

Slutresultetet för dagen blev alltså:
 
 

Idag har jag

Varit utanför lägenheten lite längre stund än det som varit resterande av veckan. Jag är helt sjukt sliten och var nästan på g att bli illamående av att åka med Fredrik i bilen in till valbo. Tanken var att äta en liten lunch samt ta en snabbtitt på en garderob då vi nu tänker slänga ut vitrinskåpet och ersätta det med en garderob istället då förvaring är betydligt mycket viktigare för oss än ett vitrinskåp.

Innan gjorde vi ett stopp på Gävle fältrittklubb där dagens dressyrtävling höll hus. Johanna slutade på finfina 80% i första klassen och därmed vinst till Ockelbo ryttarförening. Jag hade köpt ett par tyglar åt henne nere i gbg som jag nu lämnade av. Nu ska jag hålla tummarna för att mitt lag (ORF) tar hem några fler ritter med finfina procent i lagklassen. Min egen revansch blir i hofors om en månad ca när lagomgång nr 2 är.

Nu efter att ha varit hemifrån någon timme så är jag återigen landad "hemma". Helt slut. Influensan har ännu inte tagit sitt pick och pack helt och jag tror mig nog att jag behöver några dagar till innan jag är återställd så att min ork uppgår till det normala. Om inte annat så måste jag börja motionera Brian igen nu så att han kommer igång så vi kan träna på torsdag. Vill för allt i världen inte förlora ännu en dressyrträning för Böhling.
We need them!

 
Nu ska jag slå ihjäl några timmar med några avsnitt av The vampire diaries (precis som jag gjort hela denhär veckan som har gått).
 

Besegrad

Jag får nog anse mig vara besegrad av denna influensa. Var optimistisk att in i det sista kunna ställa upp för laget imorgon på fältis men jag lär se mig vara besegrad. Det skulle inte gynna varesig mig eller Brian att försöka hålla ihop det om än bara en Lb1 på kort bana. Laget får klara sig på 3 stycken så får jag köra till nästa lagomgång istället i Hofors. Både Brian och jag behöver mera tid på oss. Tanken för mig var att jag skulle till ridhuset ikväll med honom men har insett att det inte skulle göra min kropp nå gott alls så det hoppar jag alltså över. Jag ska istället försöka pyssla lite med honom ikväll så får vi helt enkelt hoppas på att kunna köra på i veckan istället och inte behöva missa en till dressyrträning för Fredrik.
 
Nu vill jag verkligen bli frisk så vi kan fortsätta köra på!
Nästa tävling på kartan är Falun den 29 mars och därefter Hofors den 5 april.
 
 

Min shopping på GHS

 

PS nya svarta groomingbag - numera min handväska :)


2 st 4-pack med PS benlindor


BR-boots i lack, svarta och vita

BR dressyrskydd - fram med bling
 
+ 2 burkar med PS vitlöksgodis till Brian
 

Jag vill jag vill

Håller stenhårt på att kurerar mig nu.. Kurera mig mot tidspress.. Nåväl.. Hoppet är det sista som överger en som man säger. Så jag får väl leva på hoppet nu och se hur det artar sig.

Idag har varit ännu en dag sängliggandes. Jag mår liiite bättre även om det är långt ifrån bra. Tror febern har släppt en aning och likaså halsontet gör inte olidligt ont längre. Problemet nu är att jag bara hostar men att jag inte får upp någonting eller hur man ska säga (trevligt att veta?). Samt att kroppen känns som nykokt spagetti, ungefär lika stabil. Jag skulle göra vad som helst för att bli av med dethär nu så att jag kommer upp i sadeln igen. Man är väl viking liksom? Imorgon ska jag försöka mig på att lina Brian lite för att få honom göra sig av med lite energi och sedan försöka kravla mig upp i sadeln på lördag å se hur pass mycket/lite jag orkar. Men jag vill ju så gärna! Så ska försöka kurera mig imorgon in i det sista. Ligga till sängs, sova så mycket jag bara kan. Vila oss i form har vi ju gjort förut!

Ajuste ja, en positiv grej idag.. Jag fick idag reda på mitt resultat på min Git i Land Management tentamen. Denna tenta resulterade i ett C(!) och jag är därmed godkänd i kursen! Yey! Och inte nog med att jag är godkänd, hela kursbetyget slutade med ett B! Tjoho! Det ska firas när jag är helt frisk!

 

Mina dagar nere på GHS

Ja, minst sagt några fartfyllda dagar nere på GHS. Med över flera ton sålda hästgodis och massvis med kundmöten så lär jag säga att jag var aningens slut på kvällarna. Mellan ca 8.30-21.30 var vi igång varje dag och det var så mycket drag i våran monter att vi knappt hann med att äta lunch. Och behöver jag säga att vi var helt slut på kvällarna? omkring 23 åt vi våran middag varje kväll varav sista middagen på lördagskvällen firades med skumpa för en lyckad mässa.

I teamet jobbade vi stenhårt till 200% och jag tror inte vi hade kunnat vara ett så mycket bättre team. Alla hade vi olika kunskapsområden och jag och Josephine var tex pannbandsansvariga och fick ibland springa skyttetrafik till lagret för att hämta en specifik färg eller storlek som var slut på pannbandstriangeln när kunderna kom och frågade. Ibland kunde vi inte springa direkt när kunden kom på grund av hög belastning i montern vilket medförde att det blev viss väntetid.
 
Kön till hästgodiset var under lördagen säkert 20 meter lång och det i flera timmar utan avbrott. Det blev ett himla springade med hästgodissäckar och påfyllning. Hinkarna som man köpte godiset i tog slut, locken tog slut under flera ggr under mässan (aldrig kunde vi väl tro att godiset skulle vara så poppis?!). Så vi fick avvara en i personalstyrkan som fick åka och hämta fler burkar och lock hos tillverkaren. Helt galet vilken mässa vi gjorde.
 
Så jag lär ge ett grymt och stort tack till alla kunder som hade tålamod att vänta medan vi fick lösa de problem som uppstod emellanåt samt kaoset som rådde i montern när det var paus och det var köbildning genom hela montern. På så vis kunde vi jobba oss igenom för att det skulle bli "din tur" så snabbt som möjligt.
 
Under kaoset på lördagen så fick jag mig en glad överraskning som jag måste berätta om. Mitt i all stress och köbildning så kom en tjej fram till mig vars tur det var att få ett lock för godisburken. Jag blev förvånad då det inte var någonting som jag direkt väntade mig men som gjorde ett starkt intryck.
Hon berättade att hon följde min blogg och att jag är en stor förebild för henne och att hon älskar mina foton. Detta gjorde mig väldigt varm om hjärtat och jag vill säga: Tack! Du gjorde verkligen min dag!
 
Under söndagen hade vi riktigt finbesök i montern. Nämligen Charlotte Haid-Bondergaard tsm med hennes Rasmus Haid-Bondergaard. Antagligen så vet ni alla vilka det är så någon närmare förklaring lär inte behövas. Vad kan jag säga? Inte ofta man har den stora äran att serva och packa träns åt sådana storfräsare! Jag blev presenterad för dem utav Karin och Charlotte gav mig mycket bra och fin kritik på mina bilder vilket kändes som någonting extra! Jag tackade såklart och sa att jag hoppas att jag får tillfälle att fota henne nere i Falsterbo i sommar varpå Charlotte bjuder hem mig och säger att jag är så välkommen att komma hem till dom att fota. Alltså vad händer!? Nyp mig i armen!

Jag är så otroligt tacksam för denhär möjligheten som jag fått och hur jag lyckades glida in på PS på ett bananskal bara utav att dom råkade se en av mina bilder på en utav deras sponsorryttare. Inte trodde jag väl då att det skulle leda till ett sådant stort samarbete!
 

Nya grimmorna


Nosgrimman på Passage revolution


Några av pannbanden


Disken med några av mina bilder utprintade

Karin och Jenny i kassan med massvis köande kunder


Vi hade finbesök i montern, Charlotte och Rasmus Haid-Bondergaard
Under söndagen var de flesta av sorterna av hästgodiset slut.


Inte varje dag man får packa träns till Svenska eliten (Charlotte Haid Bondergaard)


Jenny svarar på frågor om ett av våra träns


Anna hjälper en kund i montern


Det diskuterades en hel del om våra nya schabrak under dessa dagar


Eqqi var tränsmodell i montern


En ny tjej i teamet: Josephine. Så himla go tjej som gjorde en superinsats! :)


I montern

Nya schabraken
 

Hästgodis i lösvikt som var sååå himla populärt att godiset på söndagen var helt slut!


Några av de nya pannbanden

PS nya benlindor! Varav 2 paket blev med mig hem: Svarta och vita :)
 
Jag står och servar kunder med lock och tar betalt för hästgodiset. Här ser vi den oändliga kön som sträckte sig genom mässan i flera timmar utan avbrott! Helt galet!
 

Karin och jag hjälptes åt att tränsa Eqqi
 

Tack alla kunder för en lyckad mässa! Ni är grymma! Här på bilden är hela PS teamet samlat, vi som jobbade under mässan för att ge er kunder bästa möjliga tänkbara service.
Från vänster ser ni: mig (Linda), Mariah, Jenny, Josephine, Karin (PS of Swedens VD), Anna.
 
 

Feber!

Ja, efter att ha kännt av någon form av att en förkylning var på g i helgen i Göteborg så bröt skiten ut ordentligt igårmorse. Väldigt ont i halsen mm och igårkväll blev jag riktigt rasslig under stor-seansen med Terry Evans från det okända. Frös som en tok och när det var slut var det raka vägen hem och bädda ner sig. Feber...

Så imorse när jag klev upp hade det blivit sämre ändå. Riktigt såhär ont i halsen har jag aldrig haft någon gång tror jag. Miljoner knivhugg och har varit sängliggandes i stort sett hela dagen om man bortser från utsläppet av hästarna imorse. När jag mockade fick jag lov att ta pauser flera ggr. Jag är verkligen inte van att vara sjuk och större delen av dagen har spenderats i soffan eller i sängen. Blir väl några dagar såhär. Och mitt i allt fattas det folk till laget, första omgången på söndag. Jag är väl lite väl optimistisk om att vara uppe i sadeln igen då. Men man kan ju alltid hoppas. Är ju en liten sketen Lb1 och något sånt ska vi väl kunna trassla oss igenom om det krisar och ta det enbart som en "träning". Men en sak är säker. Jag kommer inte göra något som jag inte klarar av och mitt mående kommer att gå i första hand just nu (även om man såklart är viking). Så tanke nr 1 är att det inte kommer bli något av på söndag. Bli frisk står som första prioritet just nu.
 
Nu blir det till att krya på sig i massor. För jag vill fortsätta fota, träna, tävla och såklart jobba å fortsätta köra stenhårt på högskolan..!
 
Ska försöka att orka med imorgon att fortsätta skriva om dagarna nere på GHS! Så titta gärna in då :)

Ghs 2015 - monterbygge

Ja, bloggen har legat nere några dagar nu och det på grund av att jag tillbringat ons-sön i Göteborg tillsammans med världens bästa team när det gäller ridsportprylar. Tidigt åkte jag mot Borlänge med tåg på onsdagsmorgonen för att där bli upplockad av Mariah å styra kosan mot Gbg. Några timmar i bilen och sedan var vi framme. Resten av onsdagen spenderades med att sätta upp våran monter; PS of Sweden. Det tog några timmar och när lokalerna stängde var vi inte helt klar med den utan fick fortsätta tidigt på torsdagen innan mässan öppnade för att göra klart det sista. Onsdagskvällen avslutades med Gothia Towers kända räkmacka samt lite "talk" och information tills torsdagens öppning. Här nedan kommer lite bilder från monter-bygget!


Karin och Anna packar upp hästgodiset Perfect Treat!


Monterns väggar på plats


Godisskylten satte Karin och jag upp


Hängare för träns placeras på monterväggen samt belysning

Jag och Josephine var pannbandsansvariga under mässan
 

PS of Swedens nya "knapp"


Montern börjar ta form och grejorna börjar komma på plats


Jenny sätter upp träns

Mariah fixar med tyglarna
 

Strax redo för öppning
 

RSS 2.0