Ridhuset lördagkväll

Ja, tog hela dagen innan jag fick tummen ur och åkte till ridhuset. Men bättre sent än aldrig. Fick idag även med mig Fredrik som kom och fotade och filmade oss lite.
Inte alls lika bra känsla idag som jag hade i torsdags. Ville väl antagligen för mkt bara för att jag hade möjlighet att få det på film. Nåväl, ingen sådan dag idag och Brian kändes rätt trött. Inte lika mkt power som i torsdags och det är smällar man får ta. Dessutom var väl inte jag heller i mitt sinnes fulla bruk. Har haft problem med magsmärtor det senaste dygnet vilket blev väldigt påtagligt på slutet av ridpasset när jag knappt fixade med att rida lätt.. Så bra .. yey! Hoppas på att dethär släpper nu snarast nog. För det är verkligen ingen höjdare :/
Nåväl, bjuder på bildbomb från passet ikväll :)


Såhär snyggt blir det när vi gör byten! ;) haha.. Men han byter ju iaf! <3

 
 

My plan VS Reality!

Bara för att man har en häst avlad för ändamålet betyder det inte att allting går som på räls. Bakom varje prestation ligger åtaliga timmar, dagar, veckor, månader, år av slit.
 
Bilden talar för sig själv:

 

Har inte tid att sova

Ja, det är verkligen mycket som snurrar i huvudet nu.. Och återigen, jag är så taggad, jag är så otroligt taggad!!! (ja gud vad jag tjatar om det). Imorgon (eller ja, idag eftersom klockan är strax efter 01) ska jag följa med sambon på innerbandymatch och därefter tänker jag "tvinga" med mig honom till ridhuset för att filma några snuttar när jag rider, samt evt försöka få honom att ta några bilder. Förvänta er inga toppresultat på fotona bara (om det blir några sådana), eftersom sambon inte har så stor koll på vad han pysslar med när det kommer till min kamera. Och det är ju så att tom för mig är det svårt att få till nå vidare ridhusbilder samt att eftersom jag ej har VR på mitt objektiv så krävs det att man är otroligt stadig på handen. Har en förhoppning om imorgon att försöka få samma känsla som torsdagens träning. Att få honom lösgjord å sådär och försöka att avslutningsvis få till några travökningar på film och då verkligen få samma feeling som jag fick i torsdags. Tänkte försöka lägga upp passet på liknande sätt. Börja med att träna övergångar och då tänka på min egen sits, min blick och min innerhand (som jag gärna lägger ner). Sedan fortsätta med lite bogen-in, volter vartannat och några skänkelvikningar för att sedan avsluta med travökningar + evt lite galopparbete. Bara måste få till travökningarna igen... måste upplevas igen för jag är helt salig av dom! haha *S* :D

Inte blev det bättre av att jag fick lite positiv kritik från en annan ryttare som var i ridhuset samtidigt. Att jag har en maffig kille och att han såg väldigt stadig och lösgjord ut (happyface), och avslutligen att jag satt bra och följsamt (kändes verkligen inte så). Aja sånt här blir man jätteglad utav att höra!

 

Dagen efter

 
Dagen efter gårdagens träning för Fredrik Böhling så kändes det enda rätta att rida ut med kamel-jocke (kärt barn har många namn, och det var det min pappa brukade kalla Brian för). Idag körde vi på Flat out revolution och baucherbettet som lite omväxling. En skrittur stod på schemat i mörkret. Snöade fint och vackert.
Brian skötte sig bra ikväll. Han spände till någon gång men inget direkt farligt. Snäll och fin mest hela vägen. Det blev en kort tur bara för att röra lite på musklerna som var satta i arbete igår. En tur på ca 25 minuter på sin höjd. När vi kom tillbaka till stallet provade jag att plocka av Brian grejorna - tränset sist och sedan ha honom lös på stallgången och det gick jättebra. Vilken duktig grabb! Och när han stod där så blev han så trött å bara stod och gäspade. Sötnos! Som jag älskar denhär hästen! Och desto mer sedan igår!

 

Jag och Brian ikväll efter ridturen, fredagsmys på hög nivå!
 
 
Imorgon så hoppas jag att jag kanske kan lyckas få med sambon till ridhuset för att både fotografera lite samt dokumentera på film (Och verkligen hoppas jag då på att kunna få till samma travlängningar som jag fick för Fredrik Böhling igår. Hade varit så gryyymt att få det på film! Det liksom pirrar i kroppen än av den känslan *skratt*. Det behövs inte mycket för att göra en hästtjej helt salig av lycka!
 

Tips igen!

Dessa ridhanskar är outstanding. Sedan jag provade rida med ett par sådana 2011 så har jag aldrig köpt ett par Hööks-ridhandskar igen. Hellre kvalitet än kvantitet! Dessa kostar någonstans mellan 350-450:-/paret. Då lite olika beroende på om dom är "vinterfodrade" eller ej. Jag personligen föredrar dom fodrade och rider med dom året runt :) Har ni inte ett par Roeckl grip ridhandskar - investera och köp ett par sådana. Dom sitter verkligen som ett extraskinn på handen. Finns nog inga som kan mäta sig med dessa!

 

Träning för Fredrik. B i Högbo

Ikväll köpte jag en tid för Fredrik på högbo ridklubb, sedan en vecka tillbaka. Nervositeten blev påtaglig desto mer denhär dagen närmade sig. Haha, hade fått hört att han är rätt hård så hade väl en liten oro över att inte palla trycket.

Brian kändes rätt mjuk och fin under uppvärmningen vi hade på egen hand. Gårdagens uteritt hade antagligen tagit en hel del av hans krafter så jag värmde honom försiktigt idag med rädsla för att råka ta lite för mkt av honom så att han skulle bli trött och hängig till träningspasset.

Som första övning så blev det lite övergångar mellan skritt och trav. Fick hela tiden påpekningar om att titta upp, titta på nästa punkt (red på volt), samt att jag inte skulle lägga ner innerhanden. Jag vet allt dethär men på något vis så glider man ifrån det när man sitter och trimmar själv. Och jag vet att jag måste sluta. Tror jag skulle behöva en hel del träningar där bara fokus ligger på att ja ska ge sjutton i att titta ner och istället titta dit jag ska *fy mig*.

Därefter körde vi en övning med skänkelvikning från ena hörnet till det andra. Där fick jag lite skällning (skämt åsido), eftersom jag fuskade och gjorde som jag alltid gjort, dvs jag styr in på linjen och efter några steg går jag in i skänkelvikningen. Fel fel fel, ridskolorna har lärt ut fel. Skänkelvikningen ska börja redan vid bokstaven och sluta vid nästa bokstav - annars har man ju tappat fera meter av rörelsen och är det då en kort rörelse som tex till medellinjen så har man ju som sagt slarvat bort en stor del utav den. Nåväl, fick göra om någon gång och tillslut satte vi en 9.a enl Fredrik! Kändes riktigt bra när man hittat flytet.
 
Sedan jobbade vi en del med bogen innanför spåret efter fyrkantspåret med 2 tiometersvolter på varje långsida. Efter några varv så började svårigheterna släppa lite och jag kunde släppa mer på innertygel och rida honom för höger skänkel och yttertygel. Kändes fint när man i princip bara kunde styra in honom på linjen och att han tuggade liksom vidare lite utav sig själv :)
Men nu till kvällens absoluta höjdpunkt. Tänkte shit pommes när det blev på tal att jag skulle köra travökningar längs diagonalerna. Oh my...Detta är ju inte min starka sida. Orkar varken sitta kvar eller få Brian till en jämn bjudning och ett jämnt sug på båda tyglarna (ofta för att jag vill flytta över honom på vänstern). Samt att jag gärna tappar ut formen på honom. Ajabaja..

Nåväl, Men vad som hände sedan? Jag vet allvarligt talat inte. Jag fick tänka på att rida fram Brian längs kortsidan för att förbereda honom och få lite power i honom inför diagonalen. Detta blev lite svårt när det kom ett annat ekipage ivägen precis före diagonalen och jag blev att stanna kvar på volten. Men sedan så fick vi till flera stycken riktigt bra längningar. Första längningen så gjorde jag ju såklart som jag brukade. Att flytta över honom på vänster tygel då jag har en svårighet att hålla honom lika mkt på båda. Fredrik såg detta och korrigerade mig och därefter så fick vi ett riiiktigt bra flyt. Ljuger inte om jag säger att det är den bästa feelingen jag någonsin haft hittills. Och jag ljuger inte heller om jag säger att jag praktiskt taget flåsade mer än hästen - för det gjorde jag.

Det kändes som att Brian flög fram med power i sina steg i mellantraven och vi hade en par steg som var riiiktigt fina enl Fredrik och att gossen har kvaliteer. Oh my, im so happy! Tror jag log så att mitt smile möttes i nacken när jag åkte hem. Vilken superträning! Om vi var taggade innan så är jag nog minst sagt dubbelt taggad nu efter att få ha kännt på riktig mellantrav. Det kändes enkelt att sitta jämförelse med förr och jag har praktiskt taget ingen aning om hur det gick till och hur jag kunde få Brian till detta men...!

Nu vill jag mer och mer!! Nu ska jag fortsätta jobba på detta hemma med bogen in och börja köra på med lite öppnor och förhoppningsvis kanske kunna jobba mig till samma feeling i mellantraven som jag fick ikväll. Känslan går inte att beskriva!

Men seriöst. Nu är jag verkligen helt död. Somnar nästan med huvudet på tangentbordet. Tror det får bli kväller för mig nu!

(Så himla synd bara att jag inte hade någon med som filmade, blir det en nästa gång så ska jag ha sambon med som kameraman!)


Pirr i kroppen!

Ja det kan man lugnt säga! Det är så härligt och samtidigt frustrerande när hela kroppen pirrar av förväntan och av att man är så himla sjukt taggad att det inte är klokt! Stirra på tdb efter tävlingar samtidigt som jag vet att vi lär spinna på lite mer först innan vi kastar oss ut i en Msv C. Jag vill känna att vi befäster svårigheterna med öppna/sluta och enkla byten. Förvänd galopp. Ja, eg kan vi ju allt det där bara att vi inte har flytet och att en stor anledning säkert är att jag tappar Brian utanför ramen. Men det är så kul, oj så kul det är. Vet att jag sitter på en häst som innehar alla kvaliteer även om dom är vilande. Det gäller bara att kunna börja plocka fram dom succesivt (även om jag känner att emellanåt har jag inte ett skvatt aning om vad jag eg pysslar med).
 
Nu taggar vi till lite dressyrträning ikväll! Tränset putsat och pannbandet utbytt mot ett Knock out så det blingar lite snyggt! När man ska träna får man dressa upp sig lite! :)
 
 

Någon som har blogg?

Följarantalet har stigit med det dubbla vilket är jättekul!
Jag själv har ingen blogg jag följer för närvarande.
Snälla bomba i kommentarsfältet till detta inlägg med era bloggar så ska jag se om jag hittar något av intresse att följa! :)

Onsdagskväll

Det lär ju bara vara vi hästfolk som är så galet galna att vi ger oss ut i snålblåst på hästryggen när klockan närmar sig 21.30 på kvällen. Tanken var att jogga Brian lite i hagen men efter några varv kände jag att nää, för taskigt underlag. Och på den lilla volten som är "ridbana" där jag brukar longera Brian, var det helt enkelt för trångt för att rida. Så vi gav oss iväg ut istället. Det gick bra, utan att bli osams och utan att Brian flippade ur denna gång. Passade på att galoppera Brian där underlaget tillät och skritt där isen var framme. Bitvis var underlaget riktigt trevligt och Brian kändes riktigt fin i galoppen :)

Nu är vi förhoppningsvis redo för lite träning i Högbo imorgon då vi ska träna för Fredrik Böhling för första gången. Nåväl, nu ska vi få lite eld i baken och komma igång ordentligt och nå våra mål! Har suttit och kikat lite på tävlingar. Licensen är som sagt löst för Ockelbo ryttarförening för 2015 nu och jag väntar in startskottet för att ge oss ut på tävlingsbanan igen. Dock hittar jag inget riktigt just nu som passar oss för tillfället. Har anmält mig som reserv till Söderhamn om en månad för att segstarta lite i en Lb2. Ligger just nu som 6.e reserv och kommer antagligen inte med. Andra alternativet hade varit en La3 men jag tyckte programmet såg så hemskt invecklat ut att jag genast lade den tanken åt sidan (skulle bara rida fel). Msv C känns ännu lite i  tidigaste laget samt att jag inte vill starta en Msv C med superhårt motstånd och rida mot folk som eg borde lagt Msv C åt sidan för länge sedan. Man vill inte vara den sämsta i startfältet så att säga. Men är väl säkert jag som är fjantig :) Ska vi starta vill jag veta att vi kan prestera. Men det är väl antagligen något man kommer över med tiden också, alltså vilka som startar i klassen och blir nojjiga över dom.
 
 

Fina Brian <3

Ikväll åkte Brian och jag till ridhuset. Tog lite senare denna gång eftersom det förra tisdagen var näst intill kalabalik och kaos i ridhuset då alla privata ryttare i hela kungsgården skulle trängas på den "lediga" halvan. Jag gjorde rätt för fick snabbt berättat för mig av en pappa där att det nyss varit 11 hästar på den sidan när ja kom *skratt*. Så tror det blir att åka ner till klockan 20 framöver också :)

Nåväl. Brian var ltie spänd till en början men sedan kunde vi börja jobba på lite. Denna gång fick jag under hela tiden jobba bort honom från vänsterhanden där han bitit sig fast. Är förvisso bra att han byter sida så det faktiskt händer någonting :) Jobbade en del på öppnor, provade några slutor. Brian kändes jättebra framme framför skänkeln lika som han varit de tidigare dagarna. Dock blev det några protester när jag gick ner i skritt och bad honom om några bakdelsvändningar. Då hamnade gossen på bakbenen några ggr när jag la till skänkel för att han skulle flytta på benen istället för att stå kvar och skruva sig.

Avslutningsvis så lekte vi lite på en 8-volt för att prova på att göra byte på mitten. Så himla roligt nu för han reagerar och byter för skänkeln även om han sprattlar iväg och inte byter jämnt. Ibland tar det några språng innan han är över i rätt galopp med både fram- och bakben. Men en av gångerna så satte han bytet klockrent och böt samtidigt med fram och bak! *happyface*. Lyckan går inte att beskriva! Duktiga bästa häst!
 

En hel del framöver

För att i ena stunden har det hyfsat lugnt så är det till att i nästa stund hetsa för att hinna med allting - i princip någonting sådant. Det har varit skönt under julledigheten som var och kursavslut och ledig helg för att sedan rivstarta och in i nya projekt. Som student är man ju aldrig ledig och hela tiden är det så himla mycket annat jag vill ha tid för. Fotograferingar, träningar med hästen, umgänge, tävlingar med hästen samt lite jobb. Det är mkt som ska hinnas med och dygnet har ju bara 24 timmar.

Det är en del som ska fotas nu. 2 vovvar som ska lämna jordelivet. Ska fota lillebrorsans döttrar på söndagkväll. En bekants son ska fotas. Jag har fått förfrågningar om att fota lite diverse hästprodukter i studion till en bekant. Samt foto för visitkort till en annan bekant. Det rullar på rätt fort kan man säga! Och utöver det så börjar det nu dra ihop sig till PS fotograferingarna som sker i Februari med först en riktigt stor fotografering med samtliga profilryttare för PS där inhyrd fotograf på plats och jag ska finnas på plats, iaktta samt stå för backstage bilderna. Det ska bli spännande och förhoppningsvis ska jag väl lära mig någonting utav det hela. Ska försöka suga in så mkt som möjligt. Därefter så veckan därpå så blir det tränsfotograferingar igen och mellan den 25 feb-1 mars så blir jag i Göteborg på GHS med PS gänget. Arbete i montern och träffa massvis med kunder. Ja det kommer bli superkul!
 
Det är mycket som ska ros iland nu. Spännande spännande! Men ni som känner mig, ni vet ju om att jag trivs när saker och ting rör på sig. Ibland blir det till en nackdel om man hinner andas och fundera!

 
 
 
 

vinnare av utmaningen

Jag vann denna veckas utmaning i gruppen Hästfotografer i Sverige med över 900 medlemmar.
Superkul!

:Utmaingen "högt iso" vanns av ingen mindre än Linda Andersson! Stort grattis!

 

Studio - me myself and I

 
Ja jag bara vill mer och mer och mer. Och nu ikväll passade jag på när det ändå var skitväder, snön vräker ner osv.. Så blev några bilder och provade även på att använda softbox/blixt nr 2. Och tillslut fick jag det att fungera :) Så himla roligt. Har bara idag fått 2 förfrågningar om olika fotograferingar. En barnfotografering och en för visitkort. Jätteroligt verkligen! Kanske så att jag valt att plugga till fel sak? :)

Ska bli himla kul att fortsätta med detta och fortsätta expandera - lära mig mer och mer. Jag tror aldrig att jag kommer behöva ångra mig att jag i somras gjorde ett val - att köra stenhårt på foto! Att våga kosta på, riskera ett felsteg med en dålig investering. Och att jag nu för 2 veckor sedan tog beslutet att fortsätta: kör ba kör! Och återigen kasta mig ut på okänd mark och våga investera i studioutrustning. Och för varje minut i studion så inser jag att jag hittat rätt - att jag faktiskt har hittat "hem".
 

Några självporträtt från ikväll...
 

Träning söndagkväll 25 Januari

Ikväll tog jag och Brian oss till ridhuset. Lite motigt då jag kände mig väldigt trött och frusen men när man väl kommer iväg så går det ju oftast riktigt bra. Dressyrgrejor på såklart. Gäller att ligga i trim nu om vi ska träna bla på torsdag. Blir hårdkörning deluxe! Känner mej för närvarande riktigt motiverad och vill verkligen kunna nå målen.

Idag kändes Brian mkt bättre än sist. Han hade ett hyfsat jämnt sug i båda tyglarna vilket överraskade mig. Idag var traven enklare än galoppen (!). Så vi sög vidare på det med lite öppnor och skänkelvikningar. Han kändes väldigt framme och med. Mot slutet av passet provade vi mixtra lite och fick till några byten. Inga snygga byten men han böt *happy*. Nu gäller det bara att jobba ihop och att vi sakta men säkert kan få det mer samlat (och självklart jämnare). Men är som vi sa innan att vi har gått från att hoppa och studsa på stället till att faktiskt byta så med det facit i hand så känner jag mig nöjd. Blir nog bra dethär tillslut :)

Bjuder på en bild från när Fredrik fotade mig och Brian i somras <3
 


Ajuste ja, var ju på tävlingsmöte i ockelbo idag på em. Så himla roligt det ska bli att komma tbx till "modersklubben" igen. Det var en rätt bra uppslutning människor som kom på tävlingsmötet och som det ser ut nu så blir jag "lagledare" för Div 2 i höst :) roligt roligt!
 
 

Söndag - Tävlingsmöte

Japp idag är det dags för tävlingsmöte på Ockelbo ryttarförening. Jag har ju löst min 2015 års tävlingslicens för dom nu och kommer representera ORF på tävlingsbanorna 2015. Tycker det ska bli hemskt roligt att få vara en del utav den trevliga klubben igen. Ska bli kul att höra respektive tankar om 2015 års tävlingar, möjligheter för lag osv samt umgås med gamla bekanta. Det kan inte bli annat än bra! :)

Och när jag ändå är i dom trakterna så har jag en tanke på att åka en liten omväg för att hälsa på en gammal bekant som jag inte sett på massvis med år men som träffat på min mor för någon vecka sedan och som då frågat en del efter mig. Så känns inte mer än rätt att åka förbi att hälsa på och faktiskt visa att jag lever! :) Roligt att höra att man är efterfrågad och att somliga människor tänker på lilla mig. Det värmer i hjärtat <3

 

Tripp till dalarna igen :)

Ikväll så körde jag och Fredrik en sväng till Bjursås. Denna gång för att komplettera med det sista utrustningen i min lilla fotostudio. Lite mat på korsvägen innan vi åkte hem tillbaka igen. Grejorna som blev med hem denna gång var en extra studioblixt, en liten softbox m paraply, hållare för reflexskärm, en bakgrund samt att Anja bjöd mig på hennes röda fotobakgrundspapper som tydligen skulle vara superfräckt att använda vid produktfotograferingar! :) Det ska bli väldigt spännande att prova! Domhär bilderna nedan är dom som Anja fotade när hon annonserade ut grejorna så det är alltså inte mina bilder :)
 

Domhär glasskivorna (eller ja rättare sagt plast), blev med hem för att kunna fota med reflektioner! :)


Båda softboxarna m stativ, stativ för reflexskärm + paraplyerna (lite köpt nu och lite förra veckan).


Bakgrunderna som är kryssade är dom som jag har köpt :)
 

Dethär med bra passform

I och med mina fotograferingar jag gör åt PS så har det gett mig en hel del i form av kunskap. Om inpassning. Hur ska ett träns sitta för att sitta bra? Numera när jag tittar på bilder som folk lägger upp så reagerar jag direkt på om hästen inte har ett träns som sitter bra. Häromdagen så hittade jag en bild på instagram bland en av de som jag följer där, där hästen var iklädd i ett pullarträns varav pullarnosgrimmans sidostycken med den där "ringen" satt ca 1cm från ögat. Nu när man är så väl medveten om bra anatomiska grejor så reagerar jag på sånt här direkt. Kan omöjligen vara speciellt behagligt att ha remmen så nära ögat eller punkttrycket som blir på kindbenet av en pullarnosgrimma.

Jag är otroligt glad över den kunskap detta ger mig och hur ett väl anpassat träns ska sitta. Och framförallt att jag aldrig mer skulle sätta på Brian ett träns av annan utformning än det som är absolut behagligast och snällast för hästen.

 

Ridning fredag

Igår reda jag ut på gossen. Men lär ju säga att det kanske inte var en trevlig upplevelse hela vägen. Tänkte att han skulle få galoppera lite för att jobba ur honom lite energi men absolut inte mer än så. Hade dessutom inte all tid i världen eftersom jag skulle bort men så fick det bli iaf :) Brian var aningens taggad kan jag säga. På hemvägen när vi skulle tbx över stora vägen så var det ju i princip rusningstrafik. Brian brukar stå lugnt och vänta på att få gå över men inte denna gång. Vet inte om det var att det var så mkt bilar eller om det var att det även var en bil bakom oss som väntade på att få komma ut (men den stod en rätt bra bit bakom och väntade på oss så eg borde den inte ha gjort Brian upprörd) .. Och Brian är för övrigt INTE rädd för bilar.

Men ja, Brian blev jätteotålig av att inte få gå över direkt och jag kände genast att han blev som en tickande bomb som när som helst skulle kunna detonera. Ingen jättetrevlig känsla när man står mitt i rusningtrafiken (jag hatar förövrigt att jag hela tiden måste tag mig över vägen för att komma till mer ridvänliga ställen). Nåväl, slutade med att jag fick hoppa av gossen iaf och försöka lugna honom men han snodde runt runt mig och var jättetrissad och uppstressad. Så fort tillfälle gavs så sprang jag över vägen med honom och ja, Brian blev jättestor häst. Man känner sig så himla liten när han är på dethär viset och hoppar av. Han trippade bredvid mig i passage och for iväg som en storm emellanåt. Fick göra som jag gjorde sist ja fick hoppa av pga övertaggad och upprörd häst, Hålla stenhårt i tygeln som var på min sida och böja Brians hals som jag samtidigt tog stöd med den andra handen mot honom så jag fick honom böjd = mer kontroll.

Ovanför backen kunde jag återigen hoppa upp och Brian var lugn igen.. Alltså han är så himla knasig denhär hästen. Ibland så kan minsta lilla grej göra honom jätteupprörd och få honom att passa på att göra ett frispel medan andra gånger bryr han sig inte ett dugg. Helt efter vad han är på för humör. Helt galet. Och när han är såhär är det så himla svårt att förbereda sig.
 
Lägger upp två bilder bara för att han iaf var supersöt när vi kom tillbaka till stallet <3

 

Brians röntgenplåtar :)

Efter besöket på mälarkliniken så fick jag med mig Brians plåtar hem på mejlen :)
Och som sagt, frisk som en nötkärna! Tji fick de få (2) personerna som gnällt över att min häst har fel i ryggen och halt! ;) Inte det minsta halt eller fel i någon rygg. Tacka vet jag att jag känner min häst bäst än folk som tror sig vara experter ;)


Fotografering för mig

Från början var inte fotografering så stor grej för mig. Jag fotade mest för stallet.se  i början av fotokarriären eller hur man ska säga med pappas gamla digitalkamera. Inga direkt genomtänkta bilder eller så. 2011 så började fotointresset gå upp på allvar och jag fotade relativt aktivt under det året för att sedan lägga det i dvala under något år. Då användes kameran mest för att evt dokumentera en tävling eller så. Men så våren 2014 så började jag fotografera igen. Jag hade då min Nikon d5000, en riktig amatörkamera eg när jag tänker efter. Bilderna blev OK, men inte mer än så. Hade jag i dåläget fått påståendet att jag bara halvåret senare skulle investera i en beg kamera till en kostnad på en månadslön så hade jag med stor sannolikhet skrattat den personen rakt i ansiktet.

Under våren började jag fota allt mer intensivt, det tog fart igen när jag investerade i ett beg objektiv som jag köpte av en vän. Jag följde med Patricia och fotade lite på någon tävling och vipps så väcktes intresse för mina bilder. Mina bilder vandrade vidare till Ps of Sweden som efter en stund tog kontakt och frågade om jag ville göra ett fotojobb vilket jag såklart tackade ja till. Efter fotograferingen så inleddes ett samarbete som fortfarande pågår och som gett mig ett ordentligt uppsving med mina bilder. Med idag 3200 följare på instagram som är människor i olika åldrar från olika världsdelar samt småtjejer som kommenterar och ser mig som förebild, jag kan inte annat än att bli lite varm om hjärtat.

Fotograferingen för mig brinner allt starkare. Jag vill veta mer och mer. Suga åt mig kunskap och erfarenhet. Det är nästan så att jag skulle vilja ta ett sabbatsår från högskolan för att kunna fotografera på heltid (självklart ska jag gå klart min utbildning). När jag fotograferar vill jag få fram en känsla i bilderna. Uttrycka något. Att jag nu även kan uttrycka mina ideer med min nya studioutrustning känns helt fenomenalt. Men jag tycker också att det är fruktansvärt frustrerande att veta vad man vill men att inte få till det. Detta gäller då när jag ska fota nya motiv där jag inte är riktigt varm i kläderna, som tex människor. Man ska få till det kompositionsmässigt och det ska bli någonting vackert utav det hela. Foto är en konstnärlig form för mig. Och jag älskar att få dela med mig utav mina verk och visa vad jag ådstakommit under fotodagen. Jag tittar på andras bilder och inspireras till att bli ännu bättre och mer medveten om det jag gör och varför jag gör på ett visst vis.
 
Jag tycker dethär med foto är så himla roligt. Ibland är det nästan frustrerande när det inte riktigt dyker upp något riktigt bra fototillfälle. Längtar tills det blir utlandsresa. Då ska kamera med och även eg stativ. Men det väger som ett buss så antagligen så skulle jag åka på övervikt direkt! -.-

 

Foto: Therese och Theo 
 
 

Ridning Torsdag 22/1-2014

Brian blev jobbad och urarbetad lite energi under tisdagskvällen, igår så rakade jag honom som jag skrev om och han blev då även ståendes eftersom jag heller inte kom iväg till ridhuset (upptaget) och kände inte riktigt för att rida ut. Men, idag vid lunch så åkte jag och gossen iväg till ridhuset en sväng. Hela ridhuset var ledigt vilket var jätteskönt. Bara Brian och jag. Det är enklast att få saker gjorda då när inte någon annan är ivägen för på något konstigt vis så är man ivägen för varandra precis hela tiden fast man bara skulle vara två (!).

Nåväl, jag kände rätt snabbt när jag kom upp på ryggen att han var väldigt "bita fast" idag. Så fokus blev helt och hållet på att få honom att lossna från min hand. Joggade honom lite i början för att sedan rulla över i galopp. Galopperade på fyrkantsspåret och lade in volter där jag ledde honom med innerhanden och formade för innerskänkel. Supersvårt. Det var verkligen som att gammelgäddan hade fastnat på kroken och hur man än gjorde så höll den stenhårt (större chans att tråden skulle gå av än att den skulle släppa) - och i detta fall tygeln. Och det komiska (eg inte) i det hela var att det var lika på båda tyglarna. Nästan så han var desto stramare på vänster.. Nåväl, handlar väl om att han inte gått så mkt på slutet och slappat till.

Blev massa jobb och övningar, galoppöppnor som tillslut flöt på rätt bra samt skänkelvikningar i galopp. Sedan gjorde vi även skänkelvikning - volt - skänkelvikning. Samt lite öppnor på långsidorna. Det blev bara massa förflyttningar för att få honom att mjukna idag. Avslutade det hela med den långa diagonalen med en halv 20 metersvolt i förvänd galopp. Har blivit lite av en favoritövning! :)
 

Pimpade dessutom upp det lite med rosa sporremmar från PS of sweden under ridpasset idag! ;)


Nakenråttan före träningspasset ;)
 

Att vara eller icke vara

Någonstans i livet kommer man till ett vädskäl. Där måste man välja. Gå sin egen väg eller gå någon annans väg. Jag valde det förstnämnda och jag är otroligt glad över att jag gjorde det. Det har gett mig så fruktansvärt mycket. Jag tycker alla ska våga gå sin egen väg. Göra det som känns rätt oavsett vad andra tycker. Går man på sin egen magkänsla så brukar det ofta bli rätt. Och var det inte det, då var det ingen större skada skedd. För allting ordnar sig alltid i slutänden. Och om inte annat blev man en lärdom rikare. Man måste våga chansa ibland och de flesta av gånger har man mer att vinna än att förlora. Så kör ba kör!

Jag är otroligt glad att jag i December 2009, min första vinter som hästägare till Brian valde att kämpa vidare. Jag hade då gett upp. Mycket av detta kom bland annat att min tro på mig själv inte var tillräcklig och det till grund i att ingen annan verkade tro på mig heller. Det var ingen som peppade mig. Ingen som stöttade mig när vissa saker var skit jobbiga. Det gjorde att jag tappade tron på mig själv men efter ett samtal med Brians uppfödare Åsa så fick jag den lilla gnistan som behövdes för att fortsätta kämpa med Brian. Att jag visst dög till och att vi skulle klara det. På vägen har det varit blod svett och  tårar. Jag har varit nära att ge upp så många gånger. Jag har fått stanna upp, återhämtat mig och sedan påt igen.

Och - det gjorde vi. Idag är vi på g upp i Msv C snart nog. Och detta till stor grund av att våra vägar korsades med Patricia som hjälpt oss med dressyren de sista åren. Nu behöver vi bara kämpa liiite till så vi kommer uppför den sista branten på trappsteget. Sedan är vi där!
 
(Då-Nu skillnad. Bilden till höger är fotad av Ida Forsling)
 

Äntligen tog jag tummen ur!

Har under senaste tiden bara tänkt att: Ja, jag borde raka Brian igen snart.. Men gruvat mig för det är inte så himla trevligt att bli full i hår. Och full i hår är verkligen inte att överdriva. Man har hår precis överallt innan man är klar. Och inte kunna klia sig i ansiktet som också är full i hästhår för då får man desto mer hår.. Ögon, näsa, mun.. You name it! Och sedan tar det ju sin lilla tid att helraka gossen.
 
Nåväl, eftersom jag blev lite krasslig när jag kom hem ifrån skolan så beslöt jag mig för att INTE rida.. Magen helt ur form (kanske är all skräpmat jag ätit sedan fredrik åkte till fjällen för man inte har någon ork att laga mat åt sig själv?). Nåväl, lagomt till insläpp/kvällsfodring så begav jag mig upp till gossen iaf för lite rakning. Debuten med nya rakmaskinen som jag köpte på ryttarstugan eftersom det var lite produktionsfel på skären som följde med. Men nu har jag alltså fått nya och den fungerade för övrigt klockrent (Sååå skönt!).
 
Brian är rätt sjyst att raka. Han är inte så himla brydd men gillar inte när man kommer precis framför bakbenet på magen samt att det tjittlas lite vid virveln. Men annars håller han sig bra i skinnet. Ikväll försökte jag även raka hela vägen upp i ansiktet på kinderna så att han skulle slippa se ut som en pudel (ja han blir rätt lurvig) samt så provade jag på att även raka benen för första gången. Gjorde debuten med frambenen och bakbenen rakade jag ner till haserna (får väl fortsätta en annan dag för jag orkade inte stå där nåt mer). Funkade rätt bra och Brian var supersnäll fast jag klippte i ansiktet på kinden i närheten av ögat. Så duktig grabb! Sjukt stolt!

 

PS grimman är för övrigt GRYM att klippa häst i när man kan ta bort hela käkremmen och remmen som går under huvudet på hästen <3 Love it!
 
 

Snyggt!

Nu pryder mina studiobilder sliden på Ps of Swedens hemsida, klicka på bilden så hamnar du där :) ->

 

Säljes: Objektiv

Tänkte nu sälja mitt Sigma AF 70-300/4,0-5,6 DG Macro med nikonfattning för 500:-

Vid intresse så kontakt via lindaandersson18@hotmail.com
 
 

Pannband <3

Pannbandens himmel - PS of Sweden. Allihopa är så sjukt snygga att jag skulle vilja ha allihopa.
De nästa på önskelistan är nog Go indigo samt Golden Eye!

Äger ni något av PS pannband eller står något av dessa på önskelistan? :)

 
 

Hör och häpna!

Ikväll åkte jag och Brian till ridhuset! Det var ett tag sedan sist men nu har vi verkligen ingenting att skylla på (förutom om jag inte har någon bil då men). Idag gjorde jag och Patricia sällskap i ridhuset som var i mer eller mindre kaos. För när jag öppnade dörren så blev jag tvärsäker på att jag tagit fel på dag eller något. För det var hur mkt hästar som helst på den "lediga" sidan.

Nåväl, jag var GLAD över att jag valt hoppsadel till Brian ikväll iaf. För efter mkt vila och när dessutom hela ridhuset är knök-fullt med hästar som galopperar omkring, vissa med mindre kontroll än andra.. Då vill man inte sitta i en dressyrsadel på Brian kan jag lova! Passet ikväll blev mest att gå ut på att trötta ut gossen. Jag kände direkt från början att jag hade på tok för mycket i handen och han liksom la sig helt i händerna på mig. Superjobbigt. Pga alla hästar så blev det skritt på kort tygel för att sedan gå direkt upp i galopp. I galoppen försökte jag få honom att lossa lite med öppnatänk på långsidan emellanåt. Efter galoppen kunde vi gå ner och börja om passet med skritt på lång tygel ;)
 
Nåväl, sen blev det att jobba en del med öppna och flytta bort honom för att han inte skulle få stöd på båda tyglarna å kunna hänga sig. Så bollade lite hela tiden och flyttade honom bort från innersidan. Gjorde lite skänkelvikningar och sedan ytterligare galopparbete med lite förvänd galopp. Brian var fortfarande tung och det kändes som ett riktigt styrkepass för mig som ryttare så jag valde att byta taktik innan avslut och gjorde då att jag släppte efter på handen och lät Brian gå i en friare form och sedan rulla runt i en arbetsgalopp längs fyrkantsspåret. Detta trivdes herrn med och där avslutade vi sedan. :)

Nöjd över att debutpasset har gjorts! Imorgon blir ridhuset upptaget typ till jättesent så då får jag försöka ta mig i kragen och rida ut en sväng på Brian istället, alternativt promenera med honom. Tack Patricia för sparken i baken! Lite sällskap gör gott! :)

Grabbarna grus på g hemåt! :)
 

Debuten i min lilla studio

Igår gjorde jag debuten i min lilla fotostudio. Jag har aldrig tidigare fotat med studioutrustning som softboxar mm. Jag är jättenöjd med resultatet och känner nu verkligen att jag gjort min livs investering! Detta blir startpunkten för mycket nytt och spännande!
 
 
 

Studioutrustning

Ja, igår åkte jag som sagt till dalarna på tu man hand, fotade fört Frida Hallgren i Falun för att sedan styra kosan vidare mot Bjursås för att kika på diverse fotoutrustning. Min grundtanke från början var att investera i en sb-910 blixt, ett stativ med huvud samt två reflexskärmar.

Men.. När jag väl var där blev jag att titta på en hel del annat också och det blev slutligen med hem. Investering!
Någon som vill se resultatet när jag provfotade med grejorna? :)


Blixt sb-910 med blixtbouncer samt en trådlös kontrollenhet


Ett rejält stativ med "huvud som har två vattenpass


Stativhuvudet


Två reflexskärmar, en på 110cm och en på 60cm.


Fotobakgrund


Paraply för blixten samt lite kablage och styrenheter för studioblixtarna (en sitter på kameran och en på blixten vid fototillfället och är ej med på bild)


Ena studioblixten med softbox


Studioblixten med styrenheten ikopplad (som gör att den connectar med kameran (trådlöst)


Reflektor


Studioblixt med stativ (har förövrigt två av dessa)

Hållare för bakgrund
 

Väskor till bakgrundshållarna/blixtstativen
 

Foto 18/1-2014 Frida Hallgren

Fotograferade fina Frida Hallgren och Danny igår när jag ändå hade vägarna förbi. Lite vårt ljus i ridhuset som gjorde omgivningen alldeles orange på sina ställen men inte ekipaget. Knepigt knepigt! Men men, gjorde vad jag kunde! :)
 
 

Hur ser jag på shetlandsponnyer?

Jag fick en fråga från: http://lillhov.se/urhasten/ om hur jag ser på tex shetlandsponnyer. Jag tycker om små hästar. Jag skulle gärna vilja ha en amerikansk miniatyr men just nu när jag pluggar känns det som en onödig utgift. Men jag tycker det är en skön avlastning och sysselsättning för mig som när jag hade min welsh mountainponny Golden Boy (ni kan läsa om honom i undermenyn ovan). Det blev så enkelt i hantering med mera när dom är så pass mycket mindre. Jag gillar enkelheten och att man gärna tar dom för små och gulliga (även om verkligheten kanske inte är så alla gånger).
 
I min dagliga hantering av Brian lär jag ofta påminna honom om vem det är som bestämmer och att när han protesterar så kan det utsätta mig för direkt livsfara. En ponny å andra sidan om den skulle bete sig dåligt så är det på gott och ont accepterat på ett annat vis. Är det en väldigt liten ponny som tex står på bakbenen så kan det bli lite mer sött just på grund av att det inte blir farligt på samma vis som när en stor häst gör samma grej. Sedan är det ju såklart aldrig kul om man sitter på ryggen om en häst står på bakbenen.

Med småponnysar blir allting så himla mycket enklare och en stund var det nästan snudd på att jag skulle kunna tänka mig en hög med småttingar istället just på grund av enkelheten (om än skulle jag nog sakna ridningen en hel del om jag skulle skrida planen i verk).

Jag vet inte riktigt mer om hur jag ska kunna svara på frågan :) den var lite svår!

//Linda

Vill ha - till nästa vinter

Detta står högst upp på önskelistan till nästa vinter: Uhip jacka + ridkjol! Blev helt överförtjust i just denna färgkombinationen sedan Karin och gänget hade sådana som företagsjackor! Kanske man kan önska sig en av prylarna i födelsedagspresent i november! ;) Långt dit men man kan ju börja önska redan nu! haha
 

Mälarkliniken 16 Januari

Ja, innan jul så ringde jag Mälarkliniken för att boka tid av koll på Brian igen. Efter mycket tjat från somliga personer så blev man ju nästan tillslut att tvivla på sig själv och sitt eget omdöme samt hur man jag känner min egen häst (idiotiskt). Nåväl, iaf eftersom det blev lite utredningar med hovbölden i höstas så blev det ju aldrig att gå igenom ryggen så som jag ville. Men efter att Brian har varit lite mysko i stallet på slutet så bokade jag återigen en ny tid för återigen ett nytt besök på Mälaren hästklinik - enda stället jag åker till med min häst. Har fullt förtroende för den suveräna Gustaf där nere.
 
Gossen redo att åka imorse :)
 

På g söderut

Iaf så åkte vi med gott om tid idag. Efter gårdagens snöväder var jag orolig för dåligt väglag så kände att det var bäst att ta det säkra före det osäkra och ha gott om tid på oss - utefall någonting skulle råka hända. Jag var ju också helt ensam denna gång. Ingen med mig vilket såklart alltid är en otrygghet i sig när man ska åka långt och inte är i hemtrakterna och snurrar. Om det händer någonting så kan ingen riktigt bara komma till undsättning bara sådär. Nåväl, resan dit ner gick bra. Brian skrapade lite i släpet men i det stora hela så inga komplikationer. Vi kom ner hela 1,5 timme före bokad tid så dom inne på receptionen tyckte väl att jag var ute i lite för god tid. Så det blev en hel del väntan där nere eftersom även dom var försenade något pga akutfall osv.
 
Nåväl, när det tillslut var våran tur så klämde Gustaf igenom Brian. Brian tyckte det var väääldigt obehagligt och jag fick se honom göra rörelser med sin kropp som ja aldrig sett förut. Stackars liten. Men reaktionerna var helt normala och precis det Gustaf ville få fram. Därefter så fick jag visa honom i skritt och trav på stallgången. Inga konstiga rörelser utan allt var mjukt precis som det skulle. Sedan fick jag ta ut Brian i ridhuset för att ha honom springa på volt i lina i alla gångarter i båda varven. Ingenting utan allting var helt normalt. Gustaf sa att det inte finns någonting alls som tyder på att han har ont i sin rygg varken i rörelsemönster eller vid visiteringen/kontrollen men att om jag ändå ville ha röntgenplåtar så kunde jag givetvis få det och så blev det. Brian blev drogad inför röntgen.

Blev flera ggr påmind om att OJ vad stor han är! Oj oj oj.. av kvinnan som skulle ta plåtarna på honom. Blev rätt många plåtar då det var lite svårt att få till. Och speciellt svårt på pakdelen. Hon förklarade att det var så mkt massa baktill och eftersom han var så stor så var det extra mycket. Så blev många försök innan dom fick en plåt där dom såg någonting på. Gustaf tittade på plåtarna och allting såg hur bra ut som helst!

Och på dom premisserna fick vi alltså åka hem igen. Inga fel, svart på vitt med röntgenplåtar. Som gustaf sa innan jag packade ihop: Helt ren, inge halt. Rena plåtar du har en frisk häst. Det är bara att köra på!

Jag har en häst som är hur fin som helst. Känns rätt skönt efter dom påstående man fått av några enstaka människor. Att han skulle ha så ont i ryggen och att han är så halt.. Nej?! Kommer fortsätta att gå på min magkänsla i framtiden samt övriga kunniga runt omkring mig som känner hästen. Brians "problem" sitter inte i fysiken utan i huvudet. Bara i huvudet precis som jag alltid vetat! <3 (på gott och ont)

 

Påklädd och redo att åka hem igen :)

Väl hemma fick grabbarna grus gå i samma hage. Ingen av dom misstyckte direkt. Åt hö från samma hög. (Det har nog typ aldrig hänt med nån annan häst att Brian tillåtit det).
 

Det där med tävlingslicens..

Ja, nytt år och nya möjligheter. Jag har ju så gott som bestämt mig för att gå tillbaka till min gamla klubb. Är på g in på tdb för att klicka i att jag ska förnya min licens men så kommer den där ångesten.. Ångest och lite skuldkänslor och helt plötsligt tar det emot att trycka på dendär knappen om att förnya..  Att man då "sviker" tränare och klubben man tävlade för året innan. Är det bara jag som är knäpp och känner såhär??!

 

Billig häst....

Vet inte om bilderna får tala för sig själv? Tror inte jag behöver skriva något mer ..


Hrmm...


Plockepinn
 

Älska att springa runt i djupsnö med lågskor när det snöar blötsnö och blåser...
 
 

Bilen

Ja, antagligen världens trökigaste ämne tycker många men tänkte ja skulle skriva en liten trudelutt om den nu ändå. Detta inlägg handlar helt om min problembil så ni som inte är intresserad kan helt enkelt hoppa över detta inlägg.

Har iaf precis varit å hämtat min bil hos världens bästa Kent (!). Otroligt tacksam för att jag har Fredriks underbara snälla farbror som hjälper mig med rishögen! Tro mig, är mäkta less på denhär bilen och när jag har pluggat klart och fått ett jobb så är första grejen jag ska göra är att åka till en bilfirma och köpa en bra lite halvny bil!

Säg vad som inte krånglat på denhär bilen. Framvagnsbalken trasig och servostyrningen fungerade inte. Massvis med skruvar å grejor som fattades i motorn eftersom det är nån tattare som ägt den innan mig som skruvat och joxat en massa och när personen skruvat klart så hade han tydligen en hel hög med delar kvar som han inte satte dit å snubben tänkte väl: Oh reservdelar! (eller nåt)..
 
Bilens tomgång slutade vara okej och jag kunde åka omkring och liksom vrrrom.... vroooom.... vroooom... Den gasade upp på 2-3000 varv helt av sig själv å sedan släppte, om och om igen...  Fanns liksom ingen tomgång. Så jag kunde åka omkring tom med hästtransport utan att ens behöva gassa - i motbacke!! Och då var även hästen i släpet! (it make no sense!!!)

Sen har det varit den ena turen efter den andra. I somras så rasade avgassystemet då det rostat hål så avgasröret gick av på mitten och hängde å dinglade vid bakaxeln (inget som kunde ramla bort men avgaserna gick då inte hela vägen bak utan nånstans mitt under så kom avgaserna) .. För övrigt lät bilen för jävligt kan jag säga!
 
Nåväl, sen gick de en stund igen sen började bilen lägga av i tid och otid. Vägrade starta.. Stod ett dygn och sedan startade som om inget hade hänt. För övrigt inget fel på batteriet eller på laddningen/generatorn.. sen kunde ja åka med den i månader för att sen vipps lägga av igen.. Inte direkt pålitlig bil.. Och eftersom den till 95% startar så är de ju väldigt svårt å hitta på felet för så fort den varit på verkstad så har den liksom haft en: Jag fungerar period.

Sedan under hösten så slutade mitt hellyse fungera helt. Tidigare har det liksom fungerat ibland men under hela hösten så så fort jag gått från automatiskt halvlyse och vridit om vredet till hellyse så har alla lysen på hela bilen helt slocknat..
Sedan har bromsarna legat åt som attan å gnisslat å trots att Fredrik o jag har motionerat dom och klämt ihop okena, smörjt osv så har vi inte fått fart på dom.

Nåväl, nu har den alltså varit och fått lite kärlek igen. Så har bla fått handbromsen fixad, bromsskivor och bromsklossar samt nytt bromsok bak (det som kärvade å satte fast helt stumt).. Sedan har Kent fixat vid batteriet som inte satt helt fast/okey.. Nånting? ... Samt att han har fixat hellyset. Var tydligen nånting som brunnit och liksom smält ihop.. Nånting med denhär grejen på bilden (Fredrik fick med sig den hem för några dagar sedan som en liten present till mig från Kent):
 
 
Ja, det var väl bara det för denhär gången.. Men under hela problematikhistorian så har jag säkerligen glömt någonting.. I love old shitvolvo... not!
 
Så kommer Kent: Ja men den är ju ändå hyfsat fin i karossen å sådär... jojo! Hade jag vetat om att de skulle bli så mkt strul med denna hade jag aaaldrig i hela världen köpt den. Men snart har jag nog bytt precis allting på den så vore då fan om den inte skulle fungera. Den dagen de blir en ny bil så kommer ja köra hem denhär till Kent som hjälpt mig så mycket så får han plocka delar av den bäst han vill till sina volvobilar.

Återigen, tusen tack Kent!
 
 
 

Grooming bag

I brist på annat så tog jag med mig kameran när jag skulle till att släppa in hästarna ikväll och fota min grooming bag. Fota lite på måfå utan några direkt krav. Jag verkligen älskar denna väska från Ps of Sweden (som jag skrev i min review för några dagar sedan). Det blir helt klart en till sån här som jag kommer använda som hand/skolväska framöver. :)
 
Det jag gillar framförallt med denhär groomingbagen är att den är oerhört välgjord. Den är gjord i ett rejält material och den framförallt ser väldigt dyr ut. Den har flera fiffiga förvaringsmöjligheter från fack med "knapp" som man kan se på bilden här nedan till små fickor där man kan tex stoppa ner hovkratchar och andra små prylar samt ett fack med dragkedja och tre större fack för borstar, pälsglans, benskydd - ja allt som du kan tänkas behöva ha med på tävling. Och som ni ser på en av bilderna lite längre ner så hade den också en funktion som jag helt hade missat, nämligen att det finns en "snap it" på insidan av väskan som är till för att sätta fast sina hus/bilnycklar och håller reda på dom på ett säkert ställe. Hur smart är inte det liksom??!
 
Groomingbagen som helhet
 

En närbild
 

Handtagen pryds av ett knäppe där man sätta ihop handtagen, självklart med PS logga tryckt.
 

Snap it på axelremmen lika som på deras martingal till förbygeln high five.
 

Jag blev väldigt förundrad över denhär "lilla" detaljen, en snap it inuti! (som jag helt missat alla ggr ja använt den!)
 

Efter ett litet PM till Karin så fick jag svaret om vad den var till för förnågonting. Det var nämligen en nyckelhållare som håller nycklarna på plats. Guuud vad smart! Nu gillar jag groomingbagen ännu mer!
 

Bilder från ett bröllop

Bjuder på lite bilder som jag fotade på ett bröllop i somras. Har precis hittat nya verktyg så nu blev de ju superkul! Nu vill ja fota fler bröllop!
 
 
 Före/Efter

Tänkte nu bjuda på lite före och efter redigering. Trista är bara att bilderna ser så matta ut på bloggen. Inte alls som när dom är öppna i photoshop! -.-
 
Före:
 

När jag fotar så fotar jag alltid  i RAW format. Detta för att det enklare ska gå att redigera och behandla bilderna i efterhand. Till denna bilden så har jag lättat upp skuggor, dragit ner på ljus samt ökat det vita något, samt ökat lite på kontrast och som avslut mörkat ner skuggorna igen. När detta är klart så har jag lagt på lite skärpa i efterhand.


Efter:
 


Före:
 
 
Denna bilden så har jag ökat på ljuset eftersom den blev väldigt mörk. Ökat på kontrasten rätt rejält för att inte få så matta färger (men man lär ändå passa sig för att använda för mkt kontrast - det kan lätt bli för mycket!). Sedan har jag lättat upp skuggorna och dragit upp "vibrance" något. Därefter tog jag bort huset, stolpen samt staketet med clone. Inte helt nöjd med resultatet eftersom det blev väldigt tomt där huset stod.
 
 
Efter:
 

 
Före:
 
 
Här ljusade jag upp bilden, ljusade upp skuggor, förstärkte det vita och la på lite kontrast. Sedan redigerade jag så att all bakgrund blev vit samt förstärkte det svarta. Avslutade med att lägga på lite skärpa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter:
 

 
Före/Efter/Efter:
 
I photoshop har jag då dragit ner ljus samt ökat lite på det vita. Jag har lättat upp lite på skuggor samt ljusat upp hela bilden något och ökat på kontrasten och vibrance. Sedan har jag mörkat ner bakgrund mm för att få en snygg porträttbild med svart bakgrund.
 
 
 Vill ni har fler sånnahär inlägg? (:
 
 
 

En fråga till er?

Vad vill ni att jag ska skriva om? Är det något jag har missat som ni funderar över?
Något som jag kanske har missat, eller någonting som ni helt enkelt vill att jag skriver mer om?

 

Tävlingsåret 2015

Ja nu är det dags att börja ladda för ett nytt och förhoppningsvis fartfyllt år på tävlingsfronten. Jag är sjukt förväntansfull och hoppas jag kan nå upp till målen. Men ingenting är ju omöjligt så länge jag har världens bästa tränare som pushar och hjälper oss i rätt riktning. Utan det hade jag nog inte orkat med denhär hästen rent ut sagt.

Som sagt nytt tävlingsår och nya mål. Iår har jag även bestämt mig för att gå tillbaka till min gamla modersklubb och tävla för dom iår. Ockelbo Ryttarförening. Stället har fått en helt ny gemenskap och uppgång sedan sist och jag känner att jag med heder skulle representera dom ute på tävlingsbanorna iår. Någon gång nu under Januari månad så blir det ett tävlingsmöte så då är tanken att jag ska dit och höra vad som sägs. Om det finns intresse för lagtävlan osv. Tanken är ju att jag kommer i första hand köra på individuellt nu eftersom det med fördel går att planera in och man kör sitt eget race. Men får se vilka tävlingsekipage som förväntas att komma ut på tävlingsbanorna iår.

Nu ska vi bara till Mälarkliniken på fredag igen för att göra en sista check inför tävlingsåret 2015. OM någon skulle känna sig manad att följa med oss så tas det tacksamt emot. Annars åker vi själv. Det har vi gjort så många gånger innan. Är bara att hoppas att väglaget är okej att åka i så det inte blir nå tokigheter som inte vi är anledning till på vägen (som tex vägidioter som inte håller korrekt hastighet i dåligt väglag). Nåväl, den som lever får se!

Och efter det då blir det att köra på till 110% och börja staka ut tävlingsplaneringen, vilka tävlingar och när samt köra igång med hårdjobbet verkligen på allvar. Just nu känner vi oss inte tävlingsredo efter den knackiga hösten och vintern som inte helt blev som vi hade tänkt iom hovböld mm.

 Foto: Ida Forsling (bild från en tävling på Gävle Ryttarsällskap sommar 2014).

I och med snön

Så fick jag lov att skotta fram släpet lite snabbt ikväll för att underlätta för svärfar när han skulle ploga av stallplanen. Så släpet fick följa med hem en vända. När det ser ut som på bilden nedan är det högst omotiverande att börja släpa fram släpet, sopa av det. Kan säga att bilen hade lite jobbigt å dra det över den lilla snödrivan (hade inte fyrhjulsdrivna bilen när ja drog loss de).. Tur ja inte hade volvon för då hade ja inte fått väck det alls!Sopat av släpet med sopkvast så långt det gick och parkera om det på annan plats på gårdsplanen för att inte vara ivägen om svärfar behöver skotta bort mer snö imorgonbitti :) Nu ska vi nog kunna ta oss iväg och träna imorgon!

 

Snö idag igen

Efter en skoldag så vräkte snön ner idag igen. Bestämde mig rätt tidigt att nej, inge rida idag. Ridhuset imorgon istället - yep. Så idag blev det till att laga lite hästhage eftersom Brian har haft lite dåligt med göra så han har liksom hängt över tråden för att "äta" under snön på andra sidan. Såg ut som att han näst intill varit utanför staketet vilket är omöjligt eftersom tråden var hel. Helt sjukt vad långt den långa halsen räcker! Men nu är hagen lagad. Imorgon åker han ut utan vintertäcke med hel hals (men självklart ett täcke) och han ska få sig en jäkla omgång av strömtråden den fulingen! Hoppas bara att det joden är tillräcklig så att strömmen funkar.

Tog med mig kameran till stallet för att ta en bild för jag hade i tanken att gossen nog skulle vara översnöad och aningens missnöjd och ha brottom in. Och vara sådär jättesöt och ynklig som han brukar kunna se ut när han är oerhört översnöad. Men icke! Ikväll var det bara två spetsade öron och glada ögon som jag möttes av. Och jag kunde i lugnan ro ta någon bild för att ha lite bloggmaterial!

 
 

Utvärdering Förbygel High Five

Ja, nu tänkte jag utvärdera förbygeln high five från Ps of Sweden. Jag har nu ridit med den när jag ridit ut sedan jag fick hem den. Funktionsmässigt så gillar jag att den fästs på 5 punkter och inte 3. Visst, det är mer att spänna när man ska få den på plats i och med att den ska sitta i sadelgjorden också men i slutänden så håller denna sadeln bättre på plats än en vanlig 3 punkts. Den breda plattan kan verka klumpig men även den fyller sin funktion med en bred anläggningsyta som fördelar trycket. Jag gillar också att den inte ser ut som alla andra förbyglar på marknaden :)

Det absolut bästa med denna är nog ändå den helt nytänkande och smarta snap it funktionen på martingal-delen. Så himla skönt att bara kunna haka i tygeln istället för att böka och trä i och se till att tygeln ska bli rak när man knäpper igen den osv. Martingaldelen går ju också att ta av om man inte vill ha den utan bara är ute efter en förbygel som håller sadeln på plats över höga hinder. Nej gud ja tokgillar denhär också (så ovanligt av mig att vara förtjust i PS grejor).

Har ni denna förbygel eller funderar på att köpa den? Vad tycker ni om den?
 
 
 

Velande

Ja, tanken var att åka till ridhuset idag men har skjutit på det mer och mer och vipps var de liksom kväller. Fick ett litet svagt infall precis när ja bytte om till ridkläder om att bege mig till ridhuset. Tog på mig thermbrallorna utefall att de inte skulle bli så.

När jag väl kom upp till stallet så stod släpet där insnöad och jävlig. Kändes rätt jobbigt och när jag tittade på klockan kunde jag snabbt konstatera att de skulle bli rätt sent om jag skulle åka till ridhuset och med tenta imorgon så är det inte att föredra. Då vill man gärna hem i tid. Så det blev en uteritt. Men först av allt så longerade jag Brian på volten i djupsnön för att trötta ut gossen så att han inte skulle orka med mer dumheter än nödvändigt!

Efter att han var trött så drog jag på reflexridtäcke. Även om värsta stormen har lagt sig så känns de inge vidare att ge sig ut i mörkret och blåsten utan täcke och utan reflextäcke. Till min förvåning så reagerade han inte på ridtäcket. Vissa gånger är han ju så fjantig och skvätter runt en gång i minuten när täcket råkar nudda magen eller nåt. Men som sagt. Nu gick det jättebra. Vi tog rundan runt växthuset idag. Det var väldigt många veckor sedan vi red där sist eftersom våra uteritter näst intill varit obefintliga. Sedan är det ju lite extra kul att passa på nu när snön har kommit och man faktiskt kan trava och galoppera där man i vanliga fall inte kan eftersom det är asfalt en bra bit av vägen.

Kan ju säga att Brian har nu under de senaste uteritterna varit väldigt framåt och på i handen. Liksom dragig och väldigt stark. Betydligt mer än vad han brukar. Så känns dödsdömt att göra någonting vettigt och en riktig svårighet att kunna galoppera samlat och snyggt. Så det blev väl lite som det blev idag. Men, han höll sig i skinnet iaf och det är ju huvudsaken. Detta hör nog till med att han tycker det är skit kul att komma ut nu när det inte inträffar så ofta och han blir då lite extra framåt och lägger sig i handen.


Nöjd grabb när vi kom tillbaka till stallet :)
 

Lite inspirerad!

Gillar denna groomingbag mer och mer kan jag säga. Efter friends i november så blev jag lite inspirerad av Karin som använder sin som business bag/handväska. Så bara de nya färgerna släpps så blir det nog en sådan för mig som handväska också. Så jag hoppas på att de nya färgerna kommit till GHS, för då ska en sådan med hem! Ni som inte har en sådan kan jag tipsa: Den är oerhört användbar. Stora rejäla fack, den är enkel att hitta i och oerhört hållbar och slitstark. Den känns riktigt dyr dessutom! Jag har den med mig på alla tävlingar!
 
 
 
 
 
 

Mycket spännande saker 2015

Som sagt så har 2015 tagit en rivstart. Det är en del fotograferingar som ska göra med bästa PS och jag är sjukt taggad och hoppas på att kunna göra mitt allra bästa. Prestationsångesten flödar om man säger så! Så det kommer bli en hel del fotograferingar nu såhär i början av året i och med allt nytt som ska fotas!

Jag blir även med till GHS - Göteborg horse show i slutet av februari för att jobba i PS monter tillsammans med underbara människor med dessa fantastiska produkter mellan onsdag - söndag. Om jag var trött efter Stockholm sist så finns det nog inga ord för hur jag kommer vara på söndagkväll när vi åker hem från Göteborg. ja menar, då har jag inte bara stått frekväll- söndag utan onskväll-söndag. Nåväl, människor med positiv energi ger energi. Så det ska inte bli några problem. Tycker det ska bli grymt roligt!

Har även som sagt fått nytt samarbeteserbjudande från ett annat stort ridsportmärke. Det känns grymt kul. Vet inte i hur stor omfattning ännu men tycker det ska bli grymt kul och nervositeten börjar flöda eftersom detta skiljer sig lite jämförelse med tränsfotograferingarna.
 
 

"Lugnet" efter stormen (snöstormen)

Ja lite motigt när man åkte till stallet för att släppa ut hästarna. Fick ploga sig genom snövallarna med bilen i princip. Inge roligt väglag!! Funderade på om jag skulle mocka å låta hästarna äta sin frukost inne men sen beslöt jag mig för att släppa ut dom ändå. Dom vill ju ut, om än för att konstatera att det inte var roligare att vara ute än inne. Men sen stod det faktiskt på vädret att blåsten skulle avta och då blir det genast mkt mer behagligt för grabbarna ute :) Så fram tills dess så fick Brian massa mat i hagen att tugga på. Och nu, det ser redan ut som att blåsten har avtagit rejält mycket.

Hade idag tänkt att jaga iväg till ridhuset och trimma lite men med väglaget som det ser ut nu så kommer det inte bli något av den saken kan jag säga. Men avtar det och vägarna är fina mot kvällen så blir det nog en tur då. Om jag inte utmanar ödet och rider ut. För om snön blivit lite packad så går det ju faktiskt att jobba honom en hel del ute också.Mysig vy när ja kom till stallet. Det var länge sedan sist! :)


Fick pulsa ut till Brians hage med snö upp till knäna.
 Snöstorm!

Ja eftersom det vankades snöstormsvarning så körde jag på feg-kortet så Brian och jag åkte iväg till ridhuset direkt på morgonen. Skönt att ha det avklarat. Glad är jag för det för framåt eftermiddagen verkligen vräkte snön ner. Åkte för att ta in hästarna vid klockan 15. Dom var minst sagt översnöade! Försökte få några bilder men blev rätt kasst tyvärr!

Ja man kan ju säga att grabbarna grus hade tämligen brottomt in i stallet. Titta så översnöade dom är!
Dom var rätt bittra på mig som inte kom tidigare och släppte in dom!


Snöoväder deluxe!

Sen kan ja då säga att jag varit inomhus resten av dagen! Städat bort julen, dammsugit och pluggat!
 Uteritt ikväll

Kände mig lite självmordsbenägen och red ut på Brian när Fredrik ändå skulle iväg på innerbandy. Longerade några minuter först. Jag har ju inte ridit ut på säkert 3 veckor nu och inte ridit spec mkt alls på slutet pga dåligt med motivation. Så självmordsbenägen.. jaa om man ger sig ut på Brian då.
 
Det gick dock riktigt bra. Den första fjärdedelen var han hur lugn som helst. Sedan blev han lite taggad. Valde nu att inte ha något länd/ridtäcke på honom alls. Detta på grund av att han är så himla känslig och blir oerhört skvättig utav att ha det på rumpan. Han liksom reagerar att det ligger emot och nuddar honom i kanten, det drar lite osv.. Han var betydligt lugnare nu ikväll när jag testade utan.

Dock känns det ju lite sådär att rida helt utan rid/ländtäcke.. Framförallt om han ska rakas igen snart nog då pälsen börjat växa ut rätt mkt nu och han blir återigen mkt svettig vid träning. Nåväl, kommer få väga för och nackdelar med ridtäcke/rakning. Iaf nu när det evt kanske blir som kallast.


Ajuste.. Ja gjorde ett ihopplock ikväll. Tog käkremmen till en PS grimma och fäste upptill i förbygeln som jag skulle kunna använda som "handtag" om Brian skulle få för sig att springa runt på bakbenen som han brukar göra. Då är det bra om jag har något att hålla mig i ;)  Kan tillägga att jag inte behövde använda detta idag! :) *glad*.

Tips från mig

Såna där självhäftande lindor vid skador är alltför dyra om man behöver dom en längre tid. Flexlinda på hööks går loss på 25:-/st och inte tycker jag dom är sådär superbra heller. Dock har jag hittat billigare och bättre favoriter på biltema! 9.90:-/st kostar dom där. Pangpris verkligen! Brian är just nu masskonsument eftersom han har ett sår på ballen på höger bak som inte riktigt vill ge med sig så det går åt flexlindor nu för fulla segel om man säger så!

Idag blev det inköp på 8st nya. Blev både vita och svarta denna gång. För typ två veckor sedan köpte Fredrik 10 st åt mig.. Nu måste ja få bukt med detta såret så de kan bli bra nån gång!!

 

En tävling?

Något som har fascinerat mig de senaste åren är vilken hysteri det är över vem som har "störst" häst. Man ska hela tiden poängtera hur stoooor och hög sin häst är. Är det någon form av tävling vem som har störst häst? För min del, ja jag har en stor häst. Men det var inte planerat att han skulle bli stor. Han har varit i familjens ägo sedan bebis i princip samt att det faktiskt var min mamma som valde hingst och lånade stoet av en väninna.

Nej, jag vill eg inte ha en så stor häst. Men what to do? Jag vill inte byta häst för att han blev stor, större än vad som var tänkt. En lagom häst enligt mig är 165cm på sin höjd. Lämplig storlek både vad gäller ridning, hantering osv. Sen kan ju en liten häst vara svårriden men det är ju en annan femma. Det är iaf alltid mkt mindre massa häst att rida ihop vilket förenklar saker och ting väsentligt. Problems kommer och med att: Stor häst behöver STORT släp = man behöver BE körkort och även en rejäl dragbil.
 
Sedan skulle ja känna att det hade underlättat en hel del för mig om Brian var några size mindre eftersom han är så skarp i huvudet - om han åtminstone var lite mindre = mindre häst att tjafsa med = det skulle göra att det iaf känns lite bättre/enklare/inte lika farligt.

Men numera verkar det som en tävling som sagt. Det ska jämföras höjdmässigt. Min häst är ju större blablabla.. Små pikar ibland när det kommenteras. Ja, och? Än sen? Jag har aldrig sagt att jag älskar stora hästar. Snarare skulle jag säga: Jag är inte ett dugg avundsjuk.

Nej jag tycker detta tankesätt hos folk nuförtiden är rent utav är idiotiskt..
Att tävla om i vem som har störst häst.. Vuxna människor.. Uff säger jag bara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Början på 2015

Ja och de är riktigt hektiskt i skolan just nu. EN himla massa och jag har idag på denna "afton" varit i skolan hela dagen och kom inte hem förens närmare 18... Underbart - not. Projektarbete som MÅSTE bli färdigt bland annat...  Sedan blir det jävla massa tentaplugg till de två tentorna nästa vecka och jag känner mig helt vilsen seriöst.. Kort deadline och lärare som varit obefintliga i flera veckor och i princip hela klassen ligger helt efter i planeringen pga utebliven handledning i ett rätt svårt projekt..  Jaja, bra att vi är fler som sitter i samma båt iaf.

När det är såhär mkt så blir Brian återigen att stå åt sidan en del.  Han gick mycket fint förra veckan under några dagar och jag känner goda förhoppningar efter att Patricia trimmade igenom honom och de avancerade med byten och diagonala slutor i både trav och galopp. När han kan vara såhär fin trots att hana stått en hel del gör mig på gott mod och jag känner ett lugn eftersom det är så tidigt på året och att jag inte behöver stenköra med honom nu under tiden jag flår på de sista med tentor och projektarbeten.. Det känns rätt skönt även om man har en gnutta dåligt samvete.

Msv C lär inte bli något problem bara vi hittar flytet i övningarna. Ja ni ser ju på bilderna va stor och maffig han ser ut. Dog lycklighetsdöden när ja stod bredvid och såg på näst intill. Sprack av stolthet! Nåväl, bara tentorna är rodda i land så blir det att köra på hårdare än någonsin för just nu håller jag seriöst på att avlida av allting som ligger på hög ovanpå mig..

 
 

Sjukt less på bildstölder...

Ja det är bara förnamnet. Både företag (Hästia.se), vuxna människor och ungar delar mina bilder och nyttjar dom olovligt och jag är så extremt jävla less på detta. Nej, mina privata bilder är inte till för allmän nyttjanderätt. Det är till att visa så sjukt dålig respekt så det heter duga.. Här nedan är en print screen ja tog idag.. Denna bild är så himla vanlig att hitta både här och där. Och många gånger när man kontaktar ungarna om detta att det INTE är okej att sno och använda mina bilder så spärrar dom en istället. Kommer anmäla varenda en nu.. Är så jävulskt trött på bildstölder nu.. Kommer verkligen kavla upp ärmarna nu och de som använder mina bilder olovligt kommer få betala dyrt för detta..!

 

Fler bilder från den 2 Januari :)

Med rätthet lär jag ju säga att jag är en smula stolt över att jag har en sån vacker häst. När han är jävlig så får jag trösta mig med det och att jag vet hur himla fin han kan vara. Under fredagens pass så körde Patricia på med diagonala slutor i både trav och galopp som gossen gjorde med bravur! Satte även flertalet byten utan att stå på stället och studsa. Inga rena byten men han böt utan protester! Snart så! :)
 

Brian och Patricia 2/1-2015

 

Fredag?

Fredag idag igen! Har precis kört Fredrik till skolan och sedan drar han på kryssning! Det innebär att jag är "barnledig" fram tills imorgonkväll! ;) Nåväl, ska försöka plugga en del och sedan ska jag och Brian åka till ridhuset för att möta upp Patricia och Spaniz. Kameran ska med och Patricia ska rida båda grabbarna! :) Någon som är sugen på lite bilder sen kanske? ;)

Bild på Patricia och Brian sedan i somras <3
 

Ridhus :)

På sena eftermiddagen så begav jag mig iväg mot stallet efter att ha pysslat med lite skolarbete några timmar först på eftermiddagen (som tar sjukt lång tid förövrigt). Sjukt halt efter vägen upp till ridhuset. Tur att storbilen alltid tar sig fram oavsett väglag. Jag är oerhört tacksam över att inte ens behöva fundera på att vara orolig över att bli ståendes :)

Idag åkte dressyrgrejorna på. Eftersom han fick hoppa energin ur sig igår så tänkte jag att det är nog en bra dag till att kunna få lite vettigt gjort. Dock så började han ju att spöka sig för kortsidan och sådär. Och var allmänt spännd. Så började med att galoppera honom längs fyrkantspåret i lugn arbetsgalopp. Riktigt trevligt och sedan försöka få honom att fokusera på allt annat än de två andra hästar som befann sig i ridhuset samtidigt. Detta lyckades riktigt bra och jag kunde sedan gå ner till skritt igen och börja om därifrån. När jag sedan gick upp i trav med lättridning så kändes Brian myyycket finare. Jag bara lärade le där jag satt där ovanpå. Han kändes hur fin som helst. Böjvänlig och eftergiven. Happyface!

Därefter körde jag lite linjer med rakriktning respektive ställning inåt en bit innanför spåret och därefter körde vi på lite i galopp innanför spåret med enkla byten bara för att prova. Brian blir dock en aningens spänd när han kommit ner i skritt ifrån en galopp och han spänner till, sladdar till vänster med rumpan och väntar på nästa fattning för det är ju så mkt enklare att fatta galoppen på två spår så man slipper sätta under sig (ajabaja Brian!). Som avslut så körde vi övningen vi gjorde sist för Patricia från Msv C. upp på medellinjen i galopp, 10 metersvolt och sedan en lång diagonal ut till spåret och en förvänd halv 20 metersvolt, tbx upp på meddelinjen och in i en ny 10 metersvolt - och så körde vi om x antal ggr i båda varven.

Avslutningsvis var Brian nöjd och glad och även ploten var nöjd och glad. Fick även lite påskjut av en annan ryttare där att ja skulle ut å starta Msv C nu redan i januari i Högbo(!) med motivationen: Han kan ju allt det där! .. Jaja, vi kan allt det där men vi ska kunna hålla ihop det också och Brian är lite vinglig när det kommer till öppnor/slutor. Det går inte att placera honom och det sedan flyter på utan han behöver verkligen jättehjälp hela vägen. Nåväl, man blir ju lite sugen när det känns såhär bra men ja är ändock lite skeptisk. Jag vill nog allt att vi ska bli lite mer varm i kläderna först och ha kommit igång ordentligt igen efter den knackiga hösten och vintern hittills!

 

RSS 2.0