Bloppis

Pessoaschabrak strl full, blått. 200kr
 
Elastiska benlindor, breda. Gröna och gråa. 50kr för alla
 
Ponnyträns för de mindre ponnyerna. Rundsytt med mässingsdetaljer + mässingsbett strl 9,5. Nypris på tränset är över 1000kr. Mitt pris 350kr
 

Pessoaschabrak strl full, grönt. 200kr

ES-Stockholm schabrak strl full. Vit m svart lack/läderdetaljer. Använt några ggr. Nyrpris 699, mitt pris 500kr.
 

Hund nr 3

Denna lilla valp var väldigt svår för det var rent utav omöjligt att få honom att sitta eller ligga still. Inte så konstigt heller för han var tydligen inte så gammal (10 veckor eller nåt sånt).

 
 
 

Hund nr 2

Denna hunden minns jag faktiskt inte namnet på. Men om jag inte har helt fel så är det väl en Border collie? :)

 
 
 
 
 

Hund nr 1 Buster

Här är bilderna som blev på Buster, en fransk bulldog på 3 månader (om jag inte minns helt galet). En superduktig och charmig kille!

 
 
 
 
 
 

Hundfotografering Sandfiken

Idag gjorde jag husdjursfotograferingen på Cafe Sandfiken i Sandviken. 4 kunder blev det på de 3 timmarna. Svårt att få till "dagtid" för folk har tydligen ett jobb *skratt*. Nåväl :) Helt okej nöjd för att vara första gången med hundfoto i studio!
 
 
 
 
 

Hundfoto

Idag efter skolan så bar det av iväg till studion och plockade ihop utrustningen och därefter blev det att åka till Cafe Sandfiken och rigga upp den för morgondagen. Som avslut innan jag åkte hem så tog vi en liten test-photoshoot för att testa ljuset lite med mera - och för att inte behöva ta av tiden imorgon för att fota personalen på Sandfikens hundar. Jag vet ju som sagt inte hur stort intresset kommer att vara så det ska bli väldigt spännande! Denna hund heter alltså Chabo och ägs av Sanna Berg som är en av grundarna till hund cafet. Han var väl inte sådär värst samarbetsvillig kan jag påstå utan tyckte att den svarta pappbakgrunden var väldigt obehaglig (och halkig). Hoppas på att det inte ställer till alltför stora problem imorgo för hundarna. Nåväl, jag har hyfsat nöjd ändå trots att vi inte fick gossen till att sitta (han var ju dessutom väldigt trött också).

 
 
 
 
 

Söndag 26/4-2015

Idag har jag varit på Storvik ovansjö Rk och fotograferat bland annat mitt sponsorekipage Frida Hallgren och Alive (Danny). Snygghetsfaktorn är på topp kan jag säga. Gud vilken läcker häst detta är! De låg dessutom i ledningen länge för att sedan bli nerpetad till 2.a och slutligen 3.e placering :)
 
 
 
 
 

Hmm?

Tror nog dressyrdomaren för dagen igår gillade fuxar?
 
 

Igårkväll

Så efter lite samråd med Åsa så bestämde jag mig för att skritta ut på honom och även jogga. Tog samma vända som kvällen innan när jag promenerade med gossen bara det att denna gång så joggade vi. Tog på Brian halsförlängaren för att han skulle få hjälp att slappna av vilket gjorde susen. Och kan säga att Brian kändes hur fin som helst. Kan säga om det fortsätter såhär kan dom räkna med oss till Div 3 i Österfärnebo på söndag! :)

 

Nästa till "familjen"

Ja nu är det dags att utöka min fotoutrustnings familj - igen! Så länge klarade jag mig från att köpa något i fotoväg. Men kunde helt enkelt inte låta bli när denna dök upp på köp och sälj fotoprylar på facebook. Det är alltså en "väst" eller hur jag ska kalla det som är till för att ha och hänga kamerorna på. Ja du ser på bilden. Med denna så blir fotoarbetet mycket enklare, framförallt den dagen när jag införskaffar proffskamerahus nr 2 (som nog blir till 2016). Då kommer jag kunna ha en kamera hängandes på varje sida med fastmonterat objektiv för att snabbt kunna byta vid tillfälle.
Nypris på denna är iaf 2500 sek + frakt från USA. Mitt pris som jag betalar nu är 1200 sek + frakt samt att säljaren kunde lämna momskvitto vilket är ännu bättre! :) Så till veckan är jag en sådan här rikare! Expanderar sakta men säkert och oj så bra det känns!
 
 

Lördag den 25/4-2015

Idag har det varit tävlingsfoto för fulla muggar. Eller ja, en inbokning och sedan lite spontant när jag kände för det. Alltså jag verkligen älskar min kamera. Jag älskar hur den  arbetar. Hur den ligger i handen på mig och hur den hanterar höga isotal. Med nya objektivet på 70-200 2.8G VR2 blev den ännu grymmare. Nu är det som så att jag inte ens vill ta av det objektivet. Det matchar varandra nåt så fantastiskt bra. Vem har sagt att man inte kan köpa sig lycka för pengar?? En kamera är svaret. Love it!
 
 
Här bjuder jag på några bilder från dagen. Kom ihåg att respektera upphovsrätten!

 
 
 
 
 

Sent uppe

Igår blev det väldigt sent. Jag är ett hyfsat stort fan av serien Greys Anatomy och har kollat "ikapp" alla säsonger från scratch. Dock kom det en liten spoiler på facebook då jag "gillar" seriens sida där. Inte vilken spoiler som helst utan en spoiler där man skriver ut att Derek Shepherd är död och en massa R.I.P och in memory.. WTF! ... Jag har legat 3 avsnitt efter och blev tvungen att köra på med dessa avsnitt och jag blev nog inte klar förens klockan var framåt 02-02.30 inatt. Och vad kan jag säga... Jag grät som en jävla tok.. Fredrik vaknade och trodde jag skadat mig eller något men när han kom på anledningen så fick jag en kommentar som löd: Men Linda, det är ju bara en serie..

Förvisso.. Men det är min bästa serie och Derek är liksom en av några få väldigt viktiga huvudkaraktärer. Det är så fruktansvärt jävla tragiskt att jag inte finner några ord för det. Och Meredith Gray är en jävla hjältinna som stått ut med så himla mycket saker i sitt liv. I det verkliga livet hade hon antagligen hamnat på ett mentalsjukhus för jag tror inte att någon skulle palla så många nederlag i sitt liv..

Sista avsnittet. Så jävla tragiskt när hon är med och stänger av respiratorn för Derek.. Nä, dethär är inte okej.. Nu blir jag tvungen att köpa DVD-boxen och börja att titta om serien från scratch...  Hur ska detta bli med serien i fortsättningen?? :(

Här kommer den hjärtskärande scenen där Derek dör:
 
 
Och några tillbakablickar där man ser många händelser genom seriens gång...
 

Lugnt i helgen

I helgen verkar det vara lite lugna puckar för min del. Har väl inte marknadsfört mig så jättemycket och det kan vara skönt att vara lite "fri" också. Av praktiska skäl har jag valt att inte boka upp mig på några heldagars fotograferingar i helgen utan bara ta inbokningar. Har denna gång varit väldigt glest av den fronten där de som kontaktat mig i stora drag varit av lite blandade former.. Har tex fått önskan om att fota en häst då det var en häst som personen förut hade sålt och den ville bara "se hur den ser ut nuförtiden och hur den utvecklats".. Men inget intresse av något bildköp. Till Storks tävling nu har jag därför valt att ha en förbokningsavgift om 400 SEK inkl moms som sedan räknas in vid ett bildköp - alltså man får köpa bilder för det beloppet. Detta för att jag inte ska bli "iväglurad" på fotouppdrag där bildköparen ändå inte tänkt köpa någonting. Med detta systemet så ger jag inte bort min tid helt i onödan. För faktiskt, jag har ett liv utanför också. Och jag liksom många andra både när det gäller fotografer och andra personer med andra jobb - ingen vill jobba gratis!

Så i helgen blir det en del skolarbete och sedan ska jag till stork och kolla de klasser /fota det jag känner att jag vill. :) Och det blir isåfall de lite högre klasserna. På söndag ska dessutom mitt sponsorekipage Frida Hallgren och Alive starta. Så då blir jag stationerad vid både framridningen och fotar samt tävlingsbanan. Inga starttider har kommit ut för söndag än men det ska nog kunna fungera :)

 

Pappersarbete

Det är en hel del pappersarbete som hopar sig. Idag har jag skrivit ut några ytterligare skickade fakturor. Fakturor från framförallt helgens tävlingsfotografering. Jag har även idag lagt första beställningen på förstoringar/framkallningar efter en kundbeställning från helgen. Dessa kommer antagligen att levereras hem till mig under nästa vecka. Väldigt spänd för att få se resultatet!

Dethär med eget företag var inte så himla dumt. Jag är så glad att jag tog steget ut och inte bangade. Jag har även i och med fotograferingen med min mamma fått förfrågningar om ytterligare fotograferingar. Jag är helt klart övertygad om att 2015 kommer bli ett himla bra foto-år för mig.

Har nu iaf svarat alla mejl som inkommit som bland annat handlat om beställning och förfrågningar från förra helgens tävling i Högbo. Ja fotograferingsmässigt alltså. Så nu är det lättat lite från mina axlar ännu en gång men det brukar inte vara en lugn stund på min mejl längre. Nu ska även nästa fotografering för PS äga rum då jag ska fotografera om de nya täckena i utemiljö. Söker inför detta bland annat en skimmel (sport/halvblodsmodell) som självklart ska vara snygg, maffig och bildskön.  Sedan efterfrågades även det en islandshäst! :) Plus i kanten om det är i närheten av storvik så vi slipper åka så långt. Fotograferingen kommer troligtvis att ske inom 2 veckor.

 

Foto i studion

Igår blev det spontanfoto. Jag och mamma bestämde att vi skulle prova köra så sent som klockan 18. Så hon var på plats till klockan 20. Med handen på hjärtat så är jag inte sådär jättebekväm när det kommer till foto i studion, iallafall inte när det kommer till människor. Jag är allvarligt talat rätt ovan med att dirigera poser för människor. Men vi jobbade på. Det tog lite tid men tillslut så hade vi några bilder iaf! :)
Men herrejisses vad jag tycker det är svårt att fota människor :)

 
 
 
 
 
 
 

Fölisar

Idag fick jag tillfälle att fota två små vackra föl. Ett tillfälle jag tog vara på!

 
 
 
 
 
 

Onsdag morgon

Ja, vad blev det av detta då?
Jo, torsdagens dressyrträning är såld till annan ryttare. Brian är ordinerad vila med promenader 2 ggr dagligen tills svullnaden har gått ner. Riktigt typiskt. Ingen tävling för oss i helgen alltså. Känns riktigt trist men som tur var så var inte startavgifterna nå dyra. Gick back 340kr plus 85 kr på träningen (sålde den 85kr billigare än vad jag betalade för den. Bättre det än att jag får stå för hela träningen själv). Så ska strax åka upp och ta mig en promenad med gossen. Så blir lugnt för honom hela denna vecka. Hoppas sedan på att vi kan köra revansch å kunna börja trimma på nästa vecka igen för att kunna ställa upp för laget nästa helg i Österfärnebo då sista lagomgången rids. Men som sagt, viktigast att gossen blir bra i benet. Dumt å pressa honom just nu iaf. Men känns så otroligt tråkigt att missa både träningar och tävlingar som man dessutom betalt för! 


Ja, som ni ser. Avdelad hage och den är i sin tur avdelad på två för att låta "halva" hans hage vila så det blir att komma upp lite gräs.
 

Tisdag

Det är förjäkla skönt att vara "ledig". Ja, iaf inte ha några lektioner. Det blev väldigt lugnt hemma på förmiddagen och sedan var jag en sväng till granngården och inhandlade en spånbal, 200m elband, 2 handtag och 2st fempack med sånna där stängselstolp som man trampar ner i marken (smidigt och bra). Eftersom Brian som sagt gjorde ett plockepinn av hela skiten i vintras så behövs nya för att kompensera. Och eftersom gossen nu blev sparkad i hagen på framknät igår så känner jag att det bästa är att dela av hagen igen för att säkra Brian från skador (även om han såklart får skylla sig själv). Så nu har jag stängt av hagen och gjort om insläppet till Brians hage igen eftersom han i vintras även hade sönder trästolpen. Nu fick det bli en stjärnstolp i plast istället men de funkade lika bra det!

Så nu har jag alltså delat av hagen och jag passade även på att dela av den ytterligare en gång för att låta halva Brians hage vila så det får växa upp lite grönt åt honom där så får han nu i några veckor, kanske fram till juni gå på bara halva hagen. Men det klarar han sig på gott och väl. Jag passade även på att mocka ur den halvan av hagen där Brian numera ska gå ensam i igen. Ska försöka mocka ur andra halvan imorgon. *

Därefter provade jag longera Brian lite. Inge hälta så vitt jag kunde se, så vi lastade och åkte till ridklubben. Hoppgrejorna på med tanken om endast lite lätt jogging för gossen idag. Provade longera på grusplanen där det är lite hårdare och han visade ingenting där heller. Så därefter kunde jag jogga honom lite. Tror vi höll på ca 30 minuter på utebanan och avslutade med en liten uteritt på lång tygel vilket herrn uppskattade. Imorgon åker dressyrsadeln på och vi lägger oss någonstans mellan "jobb" och jogging/lättare arbete. Så kör vi väl på träningen på torsdag så får vi se vad Fredrik tycker om honom. Ja så får det bli!

 

Första bildstölden fakturerad

Idag har jag fakturerat min första bildstöld. Tänkte jag skulle kika lite efter stulna bilder från mig och det dröjde inte länge innan jag både hittar i bloggar samt en ridskolas informationsblad (!?). Ridklubben fick genast en faktura skickad. Sjukligt less på bildstölder nu kan jag säga. Men nu kommer jag ha noll tollerans. Är jag snäll för dagen så ringer jag bara och ger en varning och att bilden ska tas bort. Men andra dagar (som tex idag) är jag inte speciellet snäll. Faktura skickad tsm med bilaga där det står utförligt varför dom är fakturerad med länk + print screen. Ge sjutton i oss fotografers bilder!
Ta egna eller betala för bildanvändningen och ange källan! OBS: Google är INTE en källa!!
 
 

Detta visste ni inte om mig:

  • Under mina unga år spenderade jag massvis med timmar på ungdomssajten stallet.se under namnet Murgarden. Stallet.se är en hästsajt där man skapar en användare som kallas "stall" och där man sedan föder upp låtsasdjur/hästar, pysslar med avel, köper å säljer. Där finns även några "kändisstall" som alla såg upp till. Dessa djur var "dyrare" och exklusivare å hade högre status. Jag var under några år ett av stallet.se's absoluta "kändisstall" fram tills att jag en dag slutade där helt.

  • Jag har lätt till gråt. När jag blir arg så gråter jag och när jag blir ledsen så gråter jag.

  • Om jag blir irriterad eller arg på något så har jag svårt att släppa det. Jag är otroligt långsint. Sviker man mig, räkna inte med att bli förlåten. Då ska du verkligen förtjäna det.

  • Jag har utbildat Brian i princip helt själv med hjälp av tränare. Jag har många gånger brutit ihop och i december 2009 så var jag nära att sälja honom då jag hade honom ute på annons. Anledningen var mitt dåliga självförtroende och jag trodde folk tyckte att jag hade en för bra häst och att jag inte var tillräckligt duktig.

  • Jag har sedan Juli spenderat över 50.000 på min fotoutrustning.

  • Jag är en riktig märkes"bög" när det kommer till ridkläder och hästutrustning. Det är bara märken som PS, Hv polo, Kingslang osv som duger. När det istället kommer till mina privata kläder kan det istället helst gärna vara det absolut billigaste! Där är jag inte lika noga.

  • Jag har nog aldrig haft dåligt ställt i hela mitt liv sedan jag började jobba. Jag har alltid kunnat köpa det jag viljat ha och ändå alltid haft pengar undansparade och pengar över.

  • Jag sätter extremt hög press på mig själv. Jag vill ofta vara alla till lags och jag känner ofta att jag inte räcker till. Detta gör samtidigt att jag har en förmåga att ta på mig alldeles för mycket "göra" och uppdrag vilket gör att jag ofta känner mig stressad.
  • Jag har aldrig tagit en lån i hela mitt liv, eller kredit (förutom studielånet som jag har nu medan jag pluggar men det räknas inte).

  • I framtiden skulle jag lika gärna kunna flytta utomlands. Jag känner att jag eg inte har någonting till familj som skulle hålla mig kvar i Sverige. Det enda som krockar med tanken är hästen. Hur det blir i framtiden, den som lever får se.
 

Oturen framme

Igårkväll när jag kom upp till stallet så ser jag till min stora fasa att gossen är sparkad på framknät. Finns inga möjligheter alls att han gjort detta själv samt att jag visat bilder för några andra som också bekräftat att det inte kan vara något annat än en sparkskada. Så det blev att tvätta rent och sedan ta en promenad. Jag visiterade honom självklart och det verkar inte vara någon fara. Jacket är ca 1,5 cm långt och 0,5 cm brett om man lyfter på "fliken" och sedan är det bara ytligt. Jag longerade honom också och han var inte halt och bara lite svälld (vilket är ganska självklart).

 
 
Vi tog iaf en promenad istället å han var glad över att få komma ut och sträcka lite på benen.
 

Morgonen efter såg han ut såhär. Torrt och fint är såret och lite svullen, men inte mer än igår. Ska åka en sväng med honom till ridhuset idag och longera honom lite å se hur han verkar och ser det bra ut så ska jag jogga honom och försöka rida normalt imorgon sedan åka iväg på träning på torsdag å se vad fredrik tycker (självklart om han ser och känns okej ut). Har även ringt veterinär på rådgivning som tyckte jag skulle avvakta och att det till 99% inte är någon fara alls :)

Jag har nu börjat sätta ner lite stolpar i hästhagen. Hade tyvärr inte många kvar då gossen drog sönder avdelningen i vintras och sedan dess har dom som sagt fått gå tillsammans. Men om det innebär att dom härjar å drar på sig skador så är det inte värt det. Så nu ska jag dela på dom idag igen. Behövs ett paket med trampstolpar till samt en rulle med tråd så ska jag försöka fixa det före innan jag drar till ridhuset.
 

Vad tjänar jag eg på den sålda bilden?

Ja, i helgen gjorde jag min fotograferingsdebut på tävling som egen företagare. Jag har fått massor av mejl nu med intresserade bildköpare. Många kan tycka det verkar dyrt men som jag tog upp i ett tidigare inlägg så är det en hel del som räknas in i priset. På tävling till privatperson kostar nu billigaste alternativet 375 SEK inkl moms för en webbild (1600x1067px). Av det så är momsen 75 sek och skatten ca 102 sek.
375-75-102 = 198 sek kvar blev det över till mig. Då ska det täcka allt som slitage på kamera, min tid, min resa till och från tävlingsplatsen, programvara på datorn, redigeringen.. Nej, det är inte mycket pengar. Jag jobbar nästan gratis!

 

Sedan har jag som sagt skänkt mina bilder till lokala tidningen hela förra året. Jag har dessutom blivit ombedd av tidningen att åka ut och fota en clinic åt dom. När jag då svarade att visst kan jag göra det-om jag får betalt. Här slutade dom från tidningen att svara. Dåligt? Ja, jag blev rätt irriterad. Någon gång har dom dessutom missat att skriva ut att det är jag som är fotograf till en viss bild även om dom oftast skött sig med att publicera mitt namn. En gång i höstas så publicerade tidningen min bild men skrev ut någon helt annan som fotograf. När jag sedan vid årsskiftet meddelade att jag from iår kommer ta betalt för att tidningen publicerar mina bilder blev det kanske inte några glada miner. Jag förklarade att bilder som dom publicerat förut gäller också under detta. Alltså dom får inte publicera mina bilder till nya artiklar men dom får ligga kvar vid dom gamla eftersom jag på den tiden gav mitt tillstånd till detta. Då fick jag kommentar som att: Ja men vadå vi lär ju få publicera bilder som ryttarna äger?

Till att börja med där så kan jag förklara: Ryttarna äger INGA bilder. Bilderna ägs av mig som upphovsrättsinnehavare och fotograf. Ryttarna har köpt rätten att använda sina bilder men dessa får inte ges vidare till 3.e person. All publicering och vidareförmedling av bilder sker via mig som fotograf annars kommer jag fakturera för otillåten bildanvändning ovillkorligen!

Vill man inte betala för sin bildanvändning så får man helt enkelt ta egna bilder. Det är tufft att ställa krav som fotograf. Oerhört tufft. Men ställer man inte krav så blir man trampad på. Jag tillåter inte att någon använder mina bilder ens med min logga på om man inte köpt dom eller har någon annan deal med mig. Ni som ser att man använder mina bilder och ni misstänker att det är olovlig bildanvändning. Kontakta gärna mig via info@lindaanderssonfoto.se

Då var denna helg slut också då! :-)

Ja denna helg har varit minst sagt händelserik! Jag har tillbringat först fredageftermiddag och fredagkväll fotandes i Högbo RK's ridhus på deras dressyrtävling. Hem och sov, tillbaka till tävlingsplatsen och fotade hela lördagen med undantag från näst sista klassen för jag behövde då en välförtjänt paus. Sedan fotade jag även st georgen idag (söndag) på morgonen. Har varit superkul och jag känner mig verkligen hemma även på Högbo RK nu. Underbara människor där man snackat lite skit mm. Jag har även varit sponsor till 4 klasser :-)
Det har varit väldigt bra respons. Ett ekipage på hela helgen har bett mig att inte fotografera (pga rädd å spänd häst). Men annars har man pratat och frågat vart bilderna hamnar någonstans, hur man får kontakt med mig osv. Det gick inte lika många visitkort som jag trodde (långt under). Det är som att folk inte ser visitkort men många frågar. Får göra något bra system där och ha dom på mig istället och dela ut till alla dem som frågar :)

Hemma blev det lite bildpyssel, mejlen har börjat ramla in där man frågar efter sina bilder, prislistor osv. Har även hunnit med att dela ut ett av mina 4 hederspris (!). Därefter så har jag och sambon varit till Torsåker och hämtat hö. Så himla fint hö, gud så glad jag blev att jag fick köpa en transport full. Så nu har gossen mat ett tag igen. Men lär säkert hämta ett släp till innan det är dags för höskörden.

Nu har jag precis skrivit klart seminarieuppgiften som ska lämnas in imorgon. Hoppas även jag klarar den muntliga delen. För ibland känns det verkligen som att jag inte har någon aning alls om vad jag eg pysslar med! haha.. Men, en sak iaf. Jag fick godkänt på grundläggande fastighetsbildningsteknik-tentamen.. Gosh så glad jag blev! Det trodde jag verkligen inte efter att ha lämnat en hel fråga tom på den tentan eftersom jag verkligen inte hade något svar. Men ändå så kompenserade det upp och jag fick godkänt. Nu är det bara två tentor kvar på år 2 och sedan har jag bara det sista året kvar innan jag är färdigutbildad! Tjoho! Idag är en munter dag!

 

Fotografering i Högbo!

Ja, som sagt så har jag spenderat gårdagskvällen samt hela dagen idag på Högbo Ridklubb och fotograferat deras dressyrtävling. Nu är det läggdags för jag ska tillbaka dit återigen imorgon till klockan 8 för att fotografera st georgen! Dagen till ära så visar jag lite bilder från St georgen idag som jag tog på mitt sponsorekipage Frida Hallgren och Danny. Bilderna på dom blev super! Jag kunde inte vara mer nöjd kan jag säga. Dock överlag för bilderna idag och igår så är det väldigt  varierande resultat. Vissa superbra och vissa inte ens någon ide att redigera eller ens visa. Men som sagt, fotografera i ridhus är inte enkelt. Långt ifrån enkelt. Och precis när man börjar känna sig lite varm i kläderna så är vipps dagen slut! 

 
 
 
 
 
 
 

Pust!!

Idag var inte "våran" träningsdag. Min och Brians alltså. Idag var vi lite segare än vanligt. Jag iallafall. Kändes verkligen som att jag inte hade någon ork i kroppen alls. Musklerna i mage och ben var näst intill obefintliga. Nej fy och usch.. Kan hända att gårdagens hoppträning spelade in att det var dåligt med ork idag. Så jag tror nog att det inte blir några fler hoppträningar framöver dagen före dressyrträning iaf! Idag var det en del bogen in, övergångar och öka-minska volten i galopp. Brian var snabb med att slänga in bakdelen i vänster varv och jag hade fullt sjå att hålla koll på den stora kroppen. Lite tempoväxlingar och förvänd galopp. Ja det var väl det i det stora hela som vi gjorde idag på den halvtimmen jag tränade. Nya tag till nästa vecka. Och nu ska ja komma iform. Efter att vi käkat så ska nog sambon och jag ta en längre promenad. Även om jag inte är iform till sommaren så ska jag åtminstone vara i form till hösten!

Fina prinsen och jag i Hofors för 1,5 vecka sedan <3

Provfoto i Högbo

Idag på eftermidagen efter ryttarstugan så svängde jag förbi Högbo RK eftersom Fredrik skulle rida en av hans elevers hästar. SÅ fick jag ett tillfälle att prova kameran och objektivet där tävlingen ska hållas i helgen. Det gav både ris och ros. Halva ridpasset (den bättre halvan) blev att spenderas på den "mörka" sidan av ridhuset pga handikappridning. Men men. Gilla läget.
Det som var bra överlag var att jag fick en mörk häst att fota vilket alltid är svårast. En fux eller skimmel är ju mkt enklare i mörka  miljöer än mörka hästar (säger väl sig självt).
Nåväl, tackar och bockar att Fredrik bjöd mig på ett fototillfälle och jag är minst sagt väldigt taggad över att få fota alla fina ekipage till helgen som debut för mitt egna företagande.

Ni som inte vet vem Fredrik är så kan ni klicka in er på hans hemsida under följande länk: http://fboehling.com

Här är några av bilderna av lite blandad kvalite från båda sidor av ridhuset:

 
 
 
 
 
 
 
 

Besök på ryttis!

Idag efter skolan så blev det tvunget att åka in på ryttarstugan och kika lite på alla sommar/vårnyheter. Tanken var väl eg att jag inte skulle köpa något utan mest kolla men när jag då fick se "MIN" jacka och att det dessutom fanns i rätt storlek så kunde jag ju inte bara åka hem. Jag har ju en gammal softshell jacka från Jacson som dragkedjan är trasig på så den borde jag ha kasserat för länge sedan. Denna lilla gobit från HV polo gick på 989:-. Riktigt bra pris. Hv polos prylar ligger i bra prisklass och är sjukt snygga. Kollar man istället på pikeur så går genast priset upp. Hv polo som Elson sa är ett bra "mellanläge" i pris. Och sedan att deras grejor råkar vara snyggast är såklart ett plus! Så nu har jag äntligen min "vårjacka". . Nu ska jag bara välja om jag ska ha den enbart till ridningen eller om jag ska bara använda den privat (blir nog säkerligen det förstnämnda). Jag är väldigt nöjd iaf som alltid! Nästa gång blir det nog någon HV polo pike. Dock är sommarens färger rätt "jobbiga" eller hur jag ska säga det. Det är liksom mycket pastellfärger vilket jag tycker blir lite "too much". Kikade lite på Hv polos ljusrosa pike. Det är ju så himla snyggt med ljusrosa kombinerat med brunt (har bruna ridbyxor bland annat). Men ja valde att suga på den karamellen. Rosa, jag är lite skeptisk fortfarande. Jag gillar ju färger som är diskreta så som marin, brun och svart. Färger som är lättmatchade och funkar till i stort sett allt :)

 

Hoppträning för Niklas Ålund!

Ja, ni får tro det eller ej men ikväll har fakiskt jag och Brian varit och hopptränat. Köpte en annan tjejs träningtid med tanken om att ha lite roligt samt att mjuka upp Brian inför morgondagens dressyrträning (hoppning har visat sig förut iaf att ha varit toppen dagen före dressyrträning/tävling. Så nu hoppas jag på det även denna gång då! :)

Utan att ljuga.. Gud vilken taggad häst jag får när det kommer fram hinder. Kändes redan när vi värmde upp hur han liksom laddade i kroppen av förväntan. Idag var det massa stärkande övningar som travbommar, studs samt en kombination (tight sådan m tre korta galoppsprång) .. Lär ju säga att vi är lite ringrostiga. Och Brian tog för sig kan jag lugnt säga. Det jobbiga med honom att han blir så himla mkt framåt att jag hela tiden vill rida lite med handbromsen i vilket jag fick lite påbackning på. Någonstans så säger det mig att om jag rider å låter honom galoppera på så går det snabbare ändå och han blir svår att påverka men som Niklas sa att om jag tar för mkt så måste han gasa på in i det sista för att få ett bra språng. Ja det var mkt häst framåt idag. Han liksom drar mig ur sadeln och jag har svårt att få tillbaka honom och jag tappar tygeln lite när han gör så..

Nåväl. Förhoppningsvis blir det bättra nästa gång. Ska nog vara med någon gång ibland så han får skutta av sig lite energi. Han blir ju så himla lycklig av att hoppa.
 
Dom två sista rakorna på kombinationen (den avslutande övningen så kändes det bättre å bättre). Näst sista gången lyckades jag få tre hyfsade galoppsprång både före och efter mittersta räcket. Enda var att han drog sig lite åt vänster så jag fick lite påbackning där och gjorde om. Och då hoppade han klockrent genom hela serien med 3 räcken. Skit nöjd! Rakt och fint!" Och där avslutade vi :)

Brian var sååå himla nöjd när vi åkte hem. Lyste lycka av honom så jag blev alldeles varm i hjärtat. Håller vi igång och hoppar lite med jämna mellanrum går det säkerligen bättre. Vi var ju för sjutton ett hoppekipage en gång i tiden även om det var ett tag sedan. Och det är ju faktiskt rätt kul som omväxling :) Kanske inte rätt övningar för oss just denna gång där det var mkt stärkande, jobbiga saker å mkt kontroll för någon kontroll har vi inte direkt nu när Brian stått på laddning ifrån hoppningen vääldigt länge!

Nåväl, nu laddar vi om för dressyrträning för Fredrik Böhling på Högbo ridklubb imorgonkväll!


Nöjd gosse när vi kom tillbaka till stallet
 

Problemet med fotobranschen

Tänkte nu skriva ett litet inlägg om fotobranschen. Som många säkert vet är det en hård barnsch framförallt när det kommer till inriktningen hästfoto och tävlingsfoto framförallt. På senare år har det dykt upp massvis med framförallt småtjejer med systemkameror som kallar sig själva för fotografer. De har hemsida och erbjuder sina tjänster.
Så för att då klargöra några saker. Som hobbyfotograf utan f-skatt så får man inte erbjuda andra sina fototjänster. Man får inte erbjuda att ta bokningar osv. För det krävs alltid F-skatt. Annars är det du som uppdragsgivare som ska stå för saker som arbetsgivaravgift, skatt, försäkringar osv.
 
Sedan är det ju så, alla har vi varit "barn" någon gång. Eller i detta fall nybörjare. Problemet som blir är när dessa börjar komma in på fotomarknaden och börja med sin extrema prispressning så kan vi som har företag och som bedriver detta på en seriös nivå inte konkurrera med priserna. Att sälja bilder för 5sek/styck finns liksom inte på kartan för oss. I prissättningen så måste det inräknas alla andra detaljer. Du kan läsa mer om vad jag räknar in i prissättningen i inlägget under denna länken: http://mylifeandbrian.blogg.se/2015/march/vad-betalar-jag-for-som-bildkopare-2.html
 
Vad säger reglerna? All inkomst för hobbyverksamhet som överstiger 999sek/år ska det betalas skatt på och som jag skrev ovan. Innehar man ingen f-skatt så får man inte ta bokningar. Detta är två saker att tänka på eftersom man vid en anmälan till skatteverket kan få stopp för att starta näringsverksamhet i framtiden samt att det kan få andra tråkiga påföljder.

Så detta problem stod åter under Dalahoppet. Det fullkomligt vimlade av "fotografer" på platsen som i efterhand erbjuder sina bilder till försäljning. Och av alla dessa så vet jag att det bara är jag + en till som faktiskt innehar en f-skattsedel och har företag. Tro mig att det blir då väldigt frustrerande när dessa "fotografer" pressar ner priserna ordentligt på marknaden så lågtsom 5sek/bild. Hallå vad tänker ni med!?. Många potentiella bildköpare tycker det då inte är motiverat att betala 375sek för en stor webbild när de kan få 10 bilder för kanske under 100lappen. Kvaliten då? Ja det blir såklart en annan femma och med största sannolikhet så har dessa fotografer inte för avsikt att göra rätt för sig och betala någon skatt.
 
Med handen på hjärtat kan jag säga att intresset för mina bilder trots denna hårda konkurrans om kunderna har varit stort. Jag har fått många förfrågningar om bilder från lördagens tävlingsfoto och det är flera kunder som pekat på bildköp, något bildköp har gjorts och några har inte bestämt sig men ska återkomma under dagen. Det är såklart extra kul när kunderna påpekar att dom sett alla bilder från många fotografer som marknadsfört sig efter dalahoppet men ändå väljer mig att köpa av på grund av att kvaliten särskiljer sig rejält från alla de andra. Det tar jag som en stor vinst i sig. Kunder som vet att man faktiskt får det man betalar för. Som tur är så vet jag att till nästa år så kommer det bli ändring för Dalahoppet. Nämligen att det kommer krävas ackreditering och de fotografer som vill fota kommer att få ansöka om detta och alla som inte blir godkända eller inte ansöker får helt enkelt inte tillstånd att fotografera. Detta blir suveränt och förbättrar marknaden för oss som faktiskt försöker bedriva en seriös verksamhet. Så jag tycke det är härligt att arrangören fått upp ögonen för detta.

 

En annons många svar!

Ja jag är ju som sagt lite sugen nu att styra upp en porträttfotografering med temat av relation och bandet mellan häst och människa. Denna annons ligger ute på hästfolk i gävleborg på facebook och jag kan säga att intresset varit enormt stort. Har både fått massvis med intressenter där samt en hel del via mejlen. Jag har kontaktat en av kandidaterna så ska vi försöka styra upp någonting framöver. Kanske eventuellt nästa vecka eftersom min vecka framåt är rätt fullmatad som den är redan. Jag ska kolla in en hel del inspiration innan dess så att vi har bästa möjliga förutsättningar för en lyckad fotografering.

Idag kom även mina fotopappersrullar från Aifo. En svart rulle och en vit. Dessa ska jag använda i studion för bland annat porträttfotograferingar av både människor och djur men även produktfotograferingar. Det är ju inte heller länge tills min djurfotografering på Sandfiken i Sandviken. Detta är helt nytt för mig men jag är helt övertygad om att det kommer att gå strålande! Nu har jag däremot först och främst en tävlingsfotografering i helgen att fokusera på!

 

Introduktionserbjudande!

Ni har väl inte missat mitt introduktionserbjudande som jag släppte igår i samband med min företagsstart?
Det ligger annars på min facebooksida: Linda Andersson Foto (om ni söker)

 

Underbart

Idag fick jag igång min nya hemsida vilket känns underbart toppen!
För er som inte vet så kan ni besöka den under denna länken -> www.lindaanderssonfoto.se
Hemsidan ska jag nu försöka hålla uppdaterad så gott det går.
Där hittar ni information om nyheter (tex planerade evenemang som jag ska fotografera på), ni hittar lite portfolio, information om mig, vad jag använder mig av för utrustning samt information vid bildköp, mina priser med mera. Vid intresse så kan man ta kontakt genom hemsidan för offert. Jag fotograferar även produkter mm.
Jag har fskattsedel och är även godkänd för moms vilket innebär att företag kan köpa tjänster utav mig.

Jag är otroligt taggad lär jag säga. Synd skolan tar så mkt av min tid för som jag känner nu så vill jag väldigt gärna fotografera på heltid. Jag har även nu fått in en del bokningar inför helgens tävlingsfotografering i Högbo vilket är jättekul. På lördagen har jag tänkt mig att fotografera de två första klasserna (hela klasser), vilket är Msv C1 och Msv B1. Sedan har jag något ekipage i St georgen. Har dock ännu inte bestämt mig om jag ska fotografera även hela den eller hur jag ska göra. Det blir ju som sagt en väldigt lång dag. Evt att jag kanske tar hela st georgen på Söndagen och bara fotograferer de ekipage som önskar under lördagens St georges.

Just ja, nu har jag precis pratat med en person från Visma i telefonen och har fått inloggning till mitt framtida bokföringsprogram. Lät verkligen helt suveränt. Åh det ska bli så kul att börja på med dethär!

 

Studiofoto i söndags

Bjuder lite bilder på det jag pysslade med i söndags:

 
 

Insåg imorse

Insåg imorse att sedan jag slutade mitt förra jobb så har jag inte haft ont i ryggen en endaste gång.. Något jag tidigare drogs med flera dagar i veckan.
 
Detta påminner mig om en sak:
Gott folk, ett jobb är inte värt en trasig kropp - din trasiga kropp - någon gång, någonsin!
 
Det är enkelt däremot att byta ut en anställd.
Men din kropp är DIN och går din rygg sönder så går den inte att reparera.

Debut

Ikväll gjorde jag min debut i talarstolen där jag gick upp och pratade om unga och jobb. Sjukt nervös men det gick riktigt bra och fick fina pepp från både mina kamrater och även från de i presidiet. Tack!

Annki Bengtsson var snabb och tog en bild på mig när jag gick upp och talade. Haha (Y)

 

Jahapp.. förbannad..

Den glädjen varade inte länge...
Först fick ja besked om att mitt cellprov visade på cellförändringar.. Detta fick jag meddelat precis före julafton. FIck vänta oroligt i 3 månader på nästa provtagning. Gjorde den. Någon vecka senare fick jag svar att dom inte hittat någonting, inga cellförändringar och att jag därmed inte ska kallas förens om 3 (eller om det var 5) år igen. Vanlig kontroll alltså..

Nu 1-2 veckor efter att ja fick förra beskedet får jag på nytt ett besked om att dom hittat cellförändringar vid senaste provtagningen och att jag återigen ska bli kallad om ca 3 månader.. Bara det att jag har fått en tid redan nästa vecka.. 3 månader VS en vecka... Rätt stor skillnad där.. Å liksom nu har dom helt plötsligt ÄNDRAT sig.. Dom skickade ju för sjutton ut ett resutlat till mig för 2 veckor sedan där dom skrev att de inte fanns några cellförändringar.. Helt jävla skjukt kass sjukvård i dethär landet..
 Så nu har jag alltså fått en akuttid för provtagning pga cellförändringar som alltså lär vara rätt stora eftersom dom ger mig en tid så förbenat snabbt..
Kul! .. Hej livmoderhalscancer... Undra hur länge jag lever? ... Som jag skrev.. Ta vara på tiden med varandra. Imorgon kan det vara slut!

Förbannade jävla sjukvård... Ja, jag är bitter just nu.. Och jag överväger faktiskt att INTE gå på några fler provtagningar.. Så får det faktiskt bli som det blir.. Jag lär väl ha cancer då..
Så roligt är det inte att jag tänker springa där var och varannan vecka för att dom senare ska lämna besked om samma sak och ändra sig flera gånger över hur samma provsvar ser ut.. Och för den delen har jag betydligt bättre saker för mig..

Får ursäkta inlägget idag som svävar ut utöver det normala som jag brukar skriva om. Men i detta fallet blev jag så jävla upprörd att jag blev tvungen att spy ur mig lite.. Tack

 
 

3årig förlovningsdag

Ja idag firade jag och min fina sambo 3 årig förlovningsdag. Dagen till ära så har vi inte gjort så himla mkt dagtid. Men däremot sena eftermiddagen och kvällen firades med först kinamat på Östens pärla i gävle. Självklart med både varmrätt och dessert. Sedan strosade vi till coffehouse by george, köpte något att dricka för att sedan invänta filmen Fast & Furious 7 - som för övrigt var så himla grym. Många goda skratt under filmens gång med helt grymma skådespelarinsatser. Sjukt. Och på slutet gav Vin Diesel en så himla fin hyllning till Paul Walker. Helt sjukt. Tårarna kom. Ja så är det, imorgon kan det som sagt vara slut. Så det gäller att leva varje dag och hålla de personer som betyder något nära. Det är sån kort tid vi har varandra.

Livet är bara oss till låns!
 
 
 

Lyxjobb

Detta kallar jag lyxjobb. Från att ha jobbat 24 timmar som personlig assistent så dyker jag hem till detta. Fota hästprylar, få utlopp för min kreativitet. Det behövs emellanåt. Jag älskar det. Dock är det jobbigt när det blir mycket på samma gång. Och med mycket på samma gång menar jag då att jag studerar 100%, jobbar extra, KF, träning och tävling med min häst, och nu har jag startat eget och är samtidigt fotograf till världens bästa ridsportmärke. Jag kan verkligen inte klaga. Men ibland så blir det liiite mycket på samma gång. Men som alltid brukar det reda ut sig till sist! Det gäller som sagt bara att beta av en sak i taget! :)

Det är såhär som jag skapar magi:
 
"Behing the scenes from today"
And the result:
 

Jaär så himla glaad!!

Ja, vad ska man säga?! Idag fick jag hem papperen på min FA-skatt. From idag är jag egen företagare. Detta är verkligen helt amazing och jag är taggad ut i fingerspetsarna så att säga!! Godkänd för både moms och fa-skatt. Detta lär bli hur bra som helst. Nu har jag precis köpt en uppgradering av min nya hemsida som jag har byggt. Nu ska bara ompekningen av domänen fixas så är jag igång sen! Åh detta kommer bli gryyyymt bra! Så himla roligt när de inte hade några invändningar alls på min ansökan. Kan det bli bättre liksom?! Nej ja tror inte det!

Mötesförfrågan skickad till Richard på drivhuset för att köra igång med min bokföring och på riktigt låta startskottet gå av för min kommande business! Första fakturan är redan ivägskickad och klar för att bokföras! Im so happy! Nu är det dags att fixa det sista inför nästa helgs tävlingsfotografering i högbo.

Men, först av allt har jag ett 24 timmars dygnspass att avklara imorgon 8-8. Sedan skriva ihop det sista inför seminariet på måndag.. Samt att jag skulle ha försökt hunnit med att "beta av" det som väntar på mig inne i köket, dvs studiofotograferingen av en del PS of Sweden grejor. Oj det är verkligen mycket nu men jag är så himla taggad!!

 

Bilder från PS fotograferingen:

 
 

Lyckad träning - igen

Idag har vi varit till högbo och tränat för Fredrik igen.
Vad ska man säga? Fredrik sätter huvudet på spiken direkt och petar på varje detalj. Precis som jag vill ha det. Blev en hel del träning på övergångar idag och jag måste verkligen lossa min överkropp lite och sitta i rörelseriktningen, speciellt i vänster varv som jag gärna fuskar omedvetet. Och då är det toppen att Fredrik är där och tjatar på mig igen. En vacker dag kanske det sitter? Vem vet.

Idag har vi jobbat en del övergångar, bogen in i både trav och galopp, 10 metersvolter, skänkelvikningar, öka - minska galoppen på volten, förvänd galopp och slutligen skritt-galopp övergångar. Där är verkligen en svårighet men någon fick vi till riktigt bra. Med lite träning så ska vi väl kunna fixa det också!

Nöjda och glada åkte vi hem iaf. Det känns som att det lossnar saker för varje träning och jag får hela tiden nya verktyg att använda mig av. Sjukt, galet nöjd!

Bild från Hofors i helgen! (Y)
 
 

Lyxliv!

Min "TO DO" - list. Dessa prylar ska fotas i studio nu framöver.
Detta blev med hem från PS-fotograferingen för att fotograferas. Jag gillar verkligen att heta "Linda" :)

 
 

Fotografering med PS

Idag var jag återigen ner till Emilie Nyreröd för ytterligare en PS fotografering. Det fina vädret som jag trodde att vi skulle få blåste praktiskt taget bort. För fy fan vad det blåste! Ingen större hit kan jag säga. Var himla glad att jag tog med mig vinterjackan som mer är gjord för typ -30 grader. Den behövdes kan jag säga!
Denna gång iaf så körde jag inte fel på min väg ner utan höll mig till väg 68 och sedan väg 70. Oj så mkt smidigare det blev på en gång! Ingen extra timmes resväg och x antal mil extra. Nu vet jag dessutom varför det blev som det blev förra gången. Och det var nämligen pga att jag åkte hela vägen till Avesta och missade att jag skulle åka av på Rv70! Så kan det gå!

Idag var det ytterligare några träns och en hel del täcken som skulle fotograferas. Tiden drog iväg och efter x antal timmar så fick vi helt enkelt vara klara. När det är mkt som ska fotas är det inte så himla enkelt. Det är ju nämligen så att det ska gå undan. Det går inte att haka upp sig på en produkt utan det är viktigt att det liksom flyter på. Förhoppningsvis så kommer en del bilder komma upp i PS webbshop redan imorgon om jag förstod Maja rätt. Så håll ut! :) Därefter kommer jag bildbomba en del här på bloggen! :)
Med mig hem fick jag också diverse prylar som ska fotograferas i studion framöver samt sitsprodukter. Men första prio nu är bilderna från fotograferingen idag!

Sneakpeak från idag

7/4 - 2015

Gossen fick bli av med täcket en liten stund igårkväll. Det gillades! Lite hagbus!
Kameran var med å ja tog lite bilder :)

 
 
 
 
 

Dålig artikel

Ja nu står det iaf på nätet om söndagens tävling. Dock så är artikeln väldigt dåligt skriven.
Trist på att ridsportsidorna håller så dålig kvalitet. Har inte alls nämnt laguppställningen för ORF som kom tvåa och det 3.e placerade laget är inte ens nämnt! Samt när det kommer till dom individuella placeringarna var han väldigt otydlig på vilken klubb Johanna kommer ifrån och henne har han inte ens nämnt vid efternamn utan det står bara Johanna/ Fiona. Ja det finns väl fler som heter Johanna som tävlar dressyr m stor häst.. DÅLIGT!!! ..

http://www.gd.se/sport/ridsport/hogbo-vann-andra-omgangen

Tisdag

Söndagens prestation är något jag kommer leva på ett tag. Man vet aldrig när det inträffar igen eftersom det är så mycket som spelar in om det går bra eller dåligt för oss på en tävling. Numera har jag ju som sagt så sjukt höga krav på hur det ska kännas. Det är och blir både frustrerande och jobbigt när jag känner på framridningen att saker inte fungerar som dom ska. En spänd häst. Och som antagligen inte blir bättre av att ryttaren känns lite annorlunda jämförelsevis när vi tränar och trimmar hemma i ridhuset.

Kan säga utan att ljuga. Det krävs en hel del av mig som ryttare för att rida denhär stora hästen. Han har stötig gång, extremt stötig. Stötigare än de flesta. Eftersom jag inte är så lång så får jag benen mitt på hans mage. Håller jag om för mycket blir jag att skjuta mig själv ur sadeln. Brian blir lätt distraherad och upprörd över saker. Det kan vara ljud eller spöken. Han är ingen häst där man kan använda spändheten till flashighet - tro mig, jag har försökt! Det krävs av mig att han blir avspänd och eftergiven för att det ens ska fungera. Har någon annan häst då skrämt upp honom på framridningen (ja han är lättskrämd), så kan det behövas 10-15 minuter för att han ska spänna av och tagga ner igen. Han behöver lugn och ro för fokus. När det sedan kommer till kritan. Vi gör sällan några halvbra insatser. Antingen går det skitbra eller käpprätt åt helvete som jag ser det *s*

Nu på onsdag eller nästa onsdag kommer vi stå med i tidningen. Om inte på bild så kommer vi iaf nämnas i texten. Så ni som läser arbetarbladet eller gd måste slå ett öga på ridsportsidorna :)
 

Måndag

Början på veckan. Idag började jag dagen med en uteritt på den röda gossen. Innan så longerade jag honom med halsförlängare några varv innan jag klev upp (säkrast). Men eftersom ja tyckte det var lite hårt i marken så blev det bara något enstaka varv i trav vilket räckte.  Här nedan är en kort film från imorse:

 
Därefter blev det en skrittur ut i det fina vädret. Tror gossen njöt lika mkt som jag. Han var lugn mestadelen av ridturen vilket var enormt skönt kan jag säga. Så kunde man sitta där uppepå i sina egna funderingar. Leva på glädjen från gårdagen och dubbelplaceringen. Vackra häst!
 
Övrigt idag så blev det en sväng mot ockelbo igen då vi var bjudna på mat av morfar och lena. Gott som sjutton var det! Träffade hela tjocka släkten. På vägen hem stannade vi till en timme i ockelbo för att hälsa på Lena och Peter som varit till Thailand. Dom hade mkt att berätta om sin underbara semester. Nästan så att man blev lite avundsjuk (ja vill också åka utomlands typ nu?!). Kul att träffa alla igen. Men skönt sen att komma tillbaka hem till verkligheten (läs läxor).

Min utrustning:

Ett litet inlägg om min tävlingsutrustning:
 
Min tävlingskavaj är en Equiline Gioia. Jag älskar materialet i softshell med bling på knappar och krage samt på ryggen. Den sitter superfint på kroppen och går enkelt att tvätta i maskin själv.:
 
Hjälmen jag använder är en Uvex glamour with curls. För att matcha det övriga blinget i min utrustning. Älskar denhär hjälmen! Ett av mina bästa köp förra året (hade iof många bästa köp förra året):
 
SKit snygg plastrong från ryttarstugan med bling:
 
Mina handskar jag alltid använder både på träning och tävling är Rockl grip vesta. Framförallt dom med ett väldigt tunnt fleecefoder i är helt underbara. Bästa greppet om tygeln! Rekommenderas! (Jag själv har 4 par. Två par blå, ett par vita och ett par svarta. De med tunnt fleecefoder håller bäst så de är mina favoriter) Hur som. Jag rekommenderar dessa ridhandskar till ALLA ryttare! Så himla värt det. Köp ett par riktiga istället för att köpa billiga på tex hööks. Du får mer för pengarna och har ett par ridhandskar som håller länge!
 

Ridstövlarna jag använder både vid träning och tävling är ett par Cavallo Grand prix plus, specialbeställda med swarovski på dressyrbågen! Sedan använder jag sporremmar från Ps of Sweden. Dom jag använder just nu är dom som är ljusblå (ej på bild), samt en bild på hjälmen min igen:
 
Ridbyxorna jag tävlar i är faktiskt ett par från Ullared. Den billigaste delen ur min tävlingsoutfit:
 

Tävling Hofors 5/4-2015

Ja idag var det tävling igen. Som jag bävat mig över den! Har inte alls varit taggad och har inte alls viljat. Men med lagklass så är det inte direkt att man kan stryka sig utan då är det bara att pallra sig dit och göra så gott man kan. Har inte haft alltför stora förhoppningar samt världens prestationsångest. Lb1 ska ju vara busenkelt vid dethär laget liksom! Idag åkte jag dessutom själv dit. Hjälp fanns på plats i form av supportrar från ORF så jag gav fredrik lite semester från hästskötandet vilket han behöver :) Så han fick istället åka dit tills det var dags för oss att rida fram.

Precis när jag anmält mig på tävlingsplatsen så började det hagla hur mkt som helst. Fick ta skydd vid en av ladorna på tävlingsplatsen. Tänkte mest att shit, blir det såhär till min egen start så är det inte ens någon ide att lasta ur Brian. Han skulle flippa ur helt om det haglade på honom. Lilla sockerhästen! Som tur var så slutade det och sedan blev det inget mer hagel - tack och lov!
Det var gott om parkering vilket gjorde att jag kunde parkera så att jag hade gott om plats mellan ekipaget som stod brevid mig och mitt ekipage vilket gjorde att jag kunde göra iordning Brian helt själv. Det var rätt skönt och det funkade finfint. Och medan jag gjorde iordning var det Johannas tid att starta. Brian var supersnäll. Tog en liten promenad bara för att han skulle få spänna av lite.
 
Sedan fick vi hjälp av Susanna när vi skulle hoppa upp. Framförallt på tävlingsplatser så kör Brian igång med sitt "sadeltvång" efter att jag hoppat upp. Men efter en några steg i grimskaft så lugnade han ner sig och vi kunde sedan fortsätta på egen hand. Red direkt till framridningen. Fick ca 45 minuters framridning denna gången. Brian var väldigt spänd och det där med att rida fram utomhus är inte riktigt vår grej. Iaf inte när det är lite kyligt då det blir lite extra mkt spring i benen på Brian. Han får lite mer spänningar. Och sedan tycker jag att det är skit svårt när jag känner att banan lutar lite nedför.. Sjukt vad känslig man blir när man känner att banan är lite ojämn. Men men.

Försökte rida honom lång och låg vilket var väldigt svårt. Han var spänd men kändes inte omöjlig. Han kändes ridbar bara det mesta av överskottsenergin och spändheten skulle rinna av honom och att han skulle få komma till ro lite. För att inte fastna i lätta grejor så valde vi att gå snäppet svårare med diagonala slutor i trav och galopp på framridningen. Bra att få koll på hela den stora kroppen. Avslutligen gjorde vi några diagonaler och raka linjer med travökningar. Kändes helt okej bara det att "uppfånget" blir lite jobbigt då det blir väldigt mycket Brian i handen.

Så himla glad dessutom att jag hade ett gäng ORF-supporters vid staketet till framridningen. Värmde gott i hjärtat och få pepptalk om att han såg fin ut. Det stärkte självförtroendet ytterligare lite vilket var välbehövligt efter förra helgens nederlag. Dock något som dom inte sa till mig men som dom däremot sa till Fredrik var: Nu hänger det på Linda!!!

Ja alltså hela lagresultatet hängde på min ritt. Tur dom inte sa det rätt ut till mig. Visserligen visste jag ju det ändå efter resutlatet att döma. Vi behövde ett resultat till på minst 63% för att komma upp bland de tre placerade lagen. Nåväl, glad iaf för all pepp och att dom inte lastade över bördan på mig. Det dom sa till mig var att kör nu, ha kul, kom ihåg att andas, det går som det går!

 
 
 
 
 

"lilla hästen"

Inne på tävlingsbanan var vi helt ensamma. Jobbiga med Hofors ridhus är att vid insläppet är helt öppet "upptill" så att vi inne på tävlingsbanan ser om det står en häst utanför vilket är ett stort störningsmoment. Det räcker liksom med att det är öppet där och att det lyser in vilket distraherar hästarna lite. Så försökte rida någon volt där nere för att Brian inte skulle bli chockad när vi skulle passera där mitt i programmet. Vi fick startsignal och vi körde på! Brian kändes okej. Men märkte direkt i första travlängningen att oj här var det inte mkt krut kvar i honom (men hellre det än att han blir springig och spänd). Tappade ut formen något i ökningarna i både trav och galopp. Men det är inte helt lätt att hålla hela den stora hästen innanför ramen. Varken när han är spänd eller när han är trött. Dessutom så lyckades jag (såklart) rida fel en gång. Istället för 10m volt - vända över ridbanan - 10m volt så red jag 10m volt, vända över, skritt (jag såg antagligen fram emot den där skrittpausen föööör mycket!). Domaren blåste av och berättade att jag red fel.. Jävla skit.. 2poängs avdrag från protokollet.

I det stora hela så kändes ritten jämn. Men som sagt, Brian var med mig men kändes att han var trött så det enda jag tänkte på i galoppen var: bryt inte av, bryt inte av! Driva i varje steg för att behålla takt och rytm och inte ge honom någon chans till att bryta av. Sjukt glad att det gick igenom.

När vi red upp på medellinjen och gjorde halten riktigt bra, vilken lättnad när applåderna kom från läktaren. Hade hela ORF-supportrarna som granskade varje moment i hela dressyrprogrammet. Vi blev omklappade av våra kompisar utanför med kommentarer om att det var en riktigt fin ritt vi gjorde och att det måste bli belönat bra med procent. Jag själv kände mer att det kändes okej. Inga riktiga missar och vi gjorde verkligen vad vi kunde för dagen. Vi hade nog inte kunnat gett mer. Men gissningsvis från egen del. Kunde vara allt mellan 60-70% .. Inte en blekaste aning.

När resultatet sedan ropades ut i högtalarna att vi belönats med 68,75% - nästan 69% så blev det en superlättnad och Brian fick en extra klapp på halsen.
Sedan blev det en lång väntan på de sista ekipagen som eg inte var så många. Och en ännu längre väntan på prisutdelningen för dom tycktes aldrig bli klar med procenträkningen någon gång??
 
iaf så slutade laget på en 2.a plats och jag slutade individuellt på en 2.a plats av ca 40 startande. Inte illa pinkat!
 

Prisutdelning lagklassen 2.a
 
Prisutdelning individuellt


Ärevarv

ORF 2.a i lagklassen! Från vänster: Johanna Alkberg, Elin Alm, Ellen Hålen och jag, Linda Andersson


2 individuella placeringar till ORF, Johanna Alkberg - Fiona, Jag Linda Andersson - Brian
 
 
 
Jag och "lilla" grabben
 
 
 

Hårt slit lönar sig, och dagar som denna så är det verkligen såååå himla värt det. Älskade häst!
Här nedan ser ni vårat protokoll. Sjukt nöjd med allmänna intrycket. 7 rakt igenom! Det tar sig!!!

 
Sjukt bra jobbat idag tjejer! Och tack till alla er som var med och peppade oss!!
 

Såhär söt var Brian när vi kommit hem och drog ur knopparna.. Krull!
 

Håll tummarna!

Idag får ni hålla tummarna för att Brian är på bra och samarbetsvilligt humör. Att ingenting får honom att spänna sig mer än nödvändigt och att jag orkar rida igenom hela framridningen och programmet utan att jag får någon form av hjärnspöken eller annat som kan ställa till det. Trögstartat i början av säsongen!

Idag ska vi prova att göra en start i PS of Swedens High jump revolution. Debut med det på dressyrbanan i tävlingssammanhang. Har trimmat på det de senaste dagarna och kände att varför inte. Vi provar! Och hoppas på att det för tur med sig! Dagen har börjat nu i stallet. Ridstövlarna är putsat, tränset är putsat, pannbandet sitter på, nummerlappen sitter på schabraket, släpet är påfyllt med spån, vattentunnan fylld och jag har nu varit hem, ätit frukost samt tagit en promenad med Fredrik på nästan 4 km för att komma igång. Nu blir det några timmar ihärdig väntan hemma innan jag ska dra mig mot stallet för att borsta och knoppa Brian, göra honom snygg inför kvällens dressyrstart. Startsignalen för oss går klockan 17.56, så tanken är att jag sitter till häst klockan 17.00. Nu kör vi så det ryker!
 
Och som en liten påminnnelse till mig själv: Kom ihåg att ha roligt och kom ihåg att andas!

 

Svart/vit

Några bilder jag fotade i hagen häromdagen i svartvitt:

 

Ridningen idag - lördag

Idag blev det lite trim på morgonsidan. Klockan 9.00 stod vi redo med grejorna på borta vid Storks ridhus. Hade messat Patricia på morgonen och hon skulle ner då samtidigt med sin Fille och på samma gång lovade hon då att även kolla till på mig och Brian vilket jag såklart är jättetacksam för.


Jag red iaf slutligen igenom programmet och Patricia påpekade lite smågrejor som att jag tex måste samla ihop honom inför kommande rörelse så jag inte tappar honom efter tex mellantraven som jag för min del tycker att är jättejobbig. Det är stötigt, och det krävs enormt mkt av mig som ryttare att rida fram honom bra i mellantraven och att sedan samla upp honom. Galoppökningarna kändes riktigt bra. Lite finlir på övergången till trav sen bara men det kommer väl med styrkan. Får jobba mkt på det nu framöver :)

Slutligen red vi en del korta diagonaler i mellantrav. Kändes riktigt okej. Hoppas jag kan få till det imorgon också och att jag då verkligen ska bita ihop och plocka upp Brian igen och fortsätta rida honom igenom hela programmet. 4 minuter intensivt. Nog fan ska vi klara av det allt!! Och framförallt ska jag komma ihåg att andas. Detta är roligt. Vi gör det för att det är roligt. Skit i domaren! .. Jaja, lätt att säga men ja. Vi får försöka göra vårt bästa iaf för dagen. Pepp pepp pepp!
 

Nu kör vi imorgon!! Håll tummarna för oss!
 

Påsk 2015

Igår var det lite påskmat hos svärföräldrarna. Idag var vi till Ockelbo och gratulerade Ebba som fyller 6 år den 7.e men som firar sin födelsedag hos mamma idag. Där träffade vi hela halva släkten. Innan vi åkte dit så träffade vi dessutom en 3 månaders chiuahuhavalp som en av våra grannar i storvik var hundvakt till. Sjukt söt!

Som sagt, påskmat igår:
 
 

Möte med en väääldigt söt Chiuahuha valp idag när vi skulle åka till Ockelbo:
 
 
Och sedan firade vi lillasyster Ebba som fyller 6 år på tisdag:
 
(mammas knäppa katt fick bli med på ett hörn.. haha)
 
 
På måndag blir det Ockelbo igen då vi är bjudna hem till min morfar på mat. Då ska jag få träffa hela min släkt igen. Först kändes det jobbigt att åka till ockelbo 2 ggr på tre dagar. Men efter lite övervägande. Man har bara en familj och man vet aldrig hur länge man har varandra. Så självklart åker vi dit! :)

Min Häst - kändis

Fick en tagg på instagram där kusinen skrev och frågade om hästen på bilden var Brian - och visst var det Brian. Tydligen är Brian Min Häst kändis i detta nummer. En hästtidning för småtjejer med hästserier, fakta, mulle osv. Tidningen man läste som barn! :) Dock så blev det kanske lite fel. Om ni läser texten under så står det om Ps of Swedens häst Mallou C (Max). Dom hade tydligen förväxlat dom båda rödtottarna på en bild och trott att Brian var Max. Men men, hur som helst. Min bild är med i min häst. Brian är Min Häst kändis. Inte alla hästar som får vara det! (;
 
 

Words!

 

Långfredag

Och det blev ridning på kvällen igen då det blev påskmat hos svärföräldrarna mitt på dagen.
Idag tänkte jag att vi skulle variera oss och tog därför Ps of Sweden tränset High jump för att trimma i. Bytte tillbaka till den vanliga nosgrimman istället för fårskinnet och satte på ett par softytyglar i läder (jag verkligen älskar att trimma dressyr med dom. Ligger fantastiskt bra i handen. Mjuka och med ett bra grepp! Och trot eller ej men jag funderar seriöst på att rida på High jump tränset även imorgon samt tävla med det på söndag.

Idag kändes ridningen skit jobbig bitvis och bitvis så kändes det riiiktigt bra. Till en början så infann sig samma känsla som det brukar bli på tävling - att jag har jobbigt bara att sitta kvar i sadeln och kan inte driva honom. Allt är verkligen efter dagsform. Men i det stora hela så kändes det riktigt okej. Nu kör vi imorgon också och sedan kör vi stenhårt på söndag. Och jag ska verkligen försöka att bara ha roligt och att släppa kraven. Men det är svårt. Har man tävlingsskalle och framförallt vinnarskalle så har man. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg: jag ställer så sjukt höga krav på mig själv när det kommer till allt. Ibland för höga.

 
 

Bröllop

Har provat redigera några bilder från förra sommarens bröllopsfoto. Åh vad jag verkligen ser fram emot nästa gång!
 
 
 
 
 

En spännande vår!

Det ser ut som att det kommer att bli en spännande vår iår. Jag har så sjukt mkt att se fram emot.
På onsdag nästa vecka så går nästa PS-fotografering av stapeln. Det är diverse nya grejor som ska fotas till hemsidan och jag ser sjukt fram emot det. Nya kamera-objektiv kombinationen, då får vi se vad den går för! Fotograferingen kommer att ske hos Emilie igen och det lär bli hur bra som helst. Hoppas vädret är med oss! :)

Därefter kommer våren innebära en del tävlingsfoto. Första tävlingen blir nog högbo om ca 2 veckor men har även en fundering på att åka ner till Segersta nästa söndag för lite dressyr där nere där det går lite högre klasser.
Jag har fått förfrågan om att fota en av ridklubbarnas stallpersonal och en offert är skickat på det. Jag har även fått förfrågningar om flertalet privata fotograferingar om prisförfrågningar men har än så länge tänkt vänta lite tills dess att jag helt är klar med min f-skatt.

Idag fick jag förfrågan om att fota en studentbal i pingst. Lite research ska göras för att se hur stort intresse det är. Problemet är ju att jag jobbar helg den helgen redan. Men finns intresse så att jag kör på en inbokad fotografering så ska jag nog försöka ta ledigt den helgen och istället åka till studentbalen som inbokad fotograf. Men det är över en månad kvar så än så länge är det ingen brådska. Sedan har vi lillasyrrans bal också där jag ska fotografera. Och samma helg är det tävlingar nere i strömsholm vilket jag också tänkt att åka på för min egen skull. Åh det känns verkligen som att detta kan bli hur bra som helst.
Jag har även fått förfrågan att stå som inbokad fotograf på en miniatyrshow i slutet av Maj. Amerikanska miniatyrhästar.

Kan säga att min kamera kommer nog troligtvis att gå väldigt varm under våren!
Förhoppningsvis kan jag i slutet av detta året investera i ännu en fullformatskamera så att jag har två och på så vis enkelt kan ha en på var axel vid inbokade fotograferingar utan att behöva switcha objektiv för olika tillfällen.

 

Mycket nu

Ja det var väl inga konstigheter egentligen. Jag tror mig att det är oftare jag skriver att det är mycket än att det är lite. Efter att jag sov någon timme idag på dagen så är jag såklart pin-klarvaken nu. Suck.. Inte alltid den bästa tajmingen. Men i och med det så kunde jag nu ta mig för och skicka in intresseanmälningar för praktikplats till hösten. En ansökan fick gå iväg till trafikverket och den andra till lantmäteriet. Så får vi hoppas på att dom har något åt lilla mig till hösten i form av praktikplats. Vi är nämligen erbjudna att byta ut en av våra kurser till en praktikkurs vilket jag ser som ett ypperligt tillfälle att få lite erfarenhet samt att få in en fot på någon arbetsplats. Åh det är så rätt. Jag är så himla glad att jag sa upp mig från mitt tidigare jobb. Känslan, den känslan. Jag känner mig fri. Att verkligen göra något av sitt liv. Det är så himla värt det. Och snart har jag gjort klart 2 år av 3. Helt sjukt vad tiden har gått fort!
 

En bild - flera möjligheter

Fler varianter av samma bild.
Photoshop har verkligen oändligt med möjligheter. Med några enkla klick kan man helt förändra en och samma bild till tusen olika!
 
 

Brian

Tog med mig kameran idag till stallet :)
Provade lite olika redigeringsmetoder.
Har fastnat lite i mitt vanliga redigering och känner att det är dags att prova på lite nytt.
 
 
 
 
 
 

Ridning idag - Skärtorsdag

Idag har varit en rätt slapp dag för mig. Blir alltid väldigt trött när jag jobbat kväll/natt då jag inte får minst 6-7 timmar sammanhängande sömn. Men men. Blev en dusch på förmiddagen sedan sov jag ytterligare kanske 2 timmar. Hur skönt som helst. Ridningen tog jag senare på eftermiddagen mot kvällen. Lite blandad ångest över den då jag i dagsläget har känt att jag inte riktigt vill.. Just pga pressen till helgens tävling. Men ruskade av mig de känslorna och åkte iväg för att trimma lite ändå. Släppa på kraven och bara få en bra känsla. Slappna av och leka runt lite i ridhuset.

Idag la jag mycket fokus på raka linjer första delen av ridpasset. Dvs att ha Brian lika mkt på båda tyglarna. Brian tar gärna tag i bettet och älgar iväg när vi kommer till medellinjen samt diagonaler då han tar för sig och tänker: längning. Så det blev en hel del träning på det. Och bitvis så kändes det riktigt bra: Dethär är väl inte så himla svårt?! Och spändheten från söndagens tävling var som bortblåst och helt plötsligt var gossen ridbar igen.. Åh jag hatar detta. Det måste börja fungera på tävling också! Inte bara när vi lallar på i ridhuset ensamma.

Avslutningsvis så körde vi diagonalslutor och öppnor i både trav och galopp. Gossen tyckte det var rätt jobbigt på slutet och det kändes som att hans ben blev lite som spagetti. När Brian är trött har jag gjort det bra! Då är han nöjd!
 
Fina gossen! PS nya dressyrhuva dagen till ära! Den sitter superbra på Brian!
 

Snygg va? (: Perfekt på dressyrbanan! Diskret!
 

Beställt!

Nu har ännu en beställning lagts för mitt fotograferande. Två pappersbakgrunder beställda. Ena i svart och den andra i vit. Detta behövs för bland annat den kommande fotograferingen på Sandfiken men som jag såklart även behöver använda i övrigt också. Detta kommer bli så grymt! Första gången jag beställer något "så stort". Få se vart paketet kommer där jag får hämta det. Kommer antagligen inte att komma till ombudet utan till dhls servicecenter. Bakgrunderna har jag köpt från Aifo.se. De jag beställt har måtten 2,75x11m och dessa kostar 868.75 inkl moms/styck. Tur som är att man kan använda dom flera ggr. Men nu har jag ett tag framöver iaf :)

 

Press

Nackdelen med att heta Linda Andersson. Jag har enorm press på mig själv och min vilja att lyckas är enorm. Jag är både envis och har ett jävla humör. Har jag bestämt mig så är det så.
Men baksidan: Desto större blir nederlagen när dom kommer.
Och för det mesta känner jag ofta: Jag kunde ha gjort bättre. Hade jag kämpat mer så hade det gått bättre.

Emellanåt så sätter jag nog för höga krav på mig själv. Men det har varit så sedan jag var yngre. Jag måste bevisa att jag duger. Att jag är duktig. Mina föräldrar ska vara stolta över mig. Ibland går detta lite överstyr och jag sätter sådan press att jag i efterhand blir så ledsen utav ett misslyckande. Men i efterhand så brukar det trigga mig desto mer, att nästa gång. Då jävlar.. Nästa gång då ska jag göra allting rätt som inte blev rätt denhär gången.

I dagsläget så känner jag en blandad ångest. På söndag är det tävling igen. Jag känner för närvarande att jag eg inte vill. Jag behöver en breakout och få släppa på pressen och bara tycka att det är roligt. Och när vi nu gått ner i klasserna och ska rida en Lb1 för Ockelbos div 3 dressyrlag. Då borde allting kännas busenkelt. Men saken är den att Brian är ingen lätt häst. Allt är beroende på hans dagsform. Är det en bra eller dålig dag? Alla gånger går inte problemen att lösa på framridningen också tar vi med oss dom in till banan. En spänd häst och en ryttare som har supersvårt att kunna få honom ridbar. Den kombinationen Linda/Brian är inte något som är spec enkelt att få att samverka. Just nu känner jag mest bara att jag behöver en liten paus. När vi tränar så känns allting perfekt. Jag får bra känsla och det känns inte alls jobbigt. Men när vi kommer till tävlingsplatsen så ändras våra förutsättningar (visst nu är det i början av året, vi har inte haft vädergudarna med oss som i söndags då Brian avskyr och blir upprörd av regn) .. Det är svårt att få någon riktigt bra känsla och det var nu såå länge sedan som jag kände att vi hade en bra känsla inne på tävlingsbanan. Till stor del beror detta på mina egna krav. Jag letar efter och vill ha känslan som infunnit sig på träning. Men den verkar vara onåbar när pressen ligger över oss.

Så för närvarande så funderar jag på att lägga tävling åt sidan ett tag i vår och bara träna. För det tycker jag är så himla roligt. När ingen press ligger är allting busenkelt. Tror bestämt att jag ska ta och leka med lite diagonaler med Brian idag lika som vi tränade för Patricia sist. Öppnor, samt diagonala slutor i både trav och galopp. Ja, så får det bli. Och vi ska göra det utan press!

 

Torsdag

Då ska jag ha någon form av påsklov då? Går inte i skolan förens torsdag nästa vecka vilket är hur skönt som helst. Men ingen rast - ingen ro. Seminarieuppgift ska lämnad in i början av nästa vecka bland annat. Träning inför söndagens tävling (jag har verkligen inte någon lust just nu att åka på någon tävling)
Sedan är jag enormt fotosugen. Alltså sådär jätteenormt. Jag behöver få utlopp för min inspiration. Jag vill ådstakomma något helt amazing. Men jag vet just nu inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Mycket handlar om att få mer kunskap. Att utvecklas själv som fotograf på alla de plan som finns. Jag blir ju som sagt aldrig någonsin nöjd. Men som sagt framöver så har jag tänkt försöka köra en fotosession för porträtt för att få lite ytterligare bilder till att utöka min portfolio med. Tyvärr kommer jag inte erbjuda några gratisfotograferingar med gratis bilder. Många verkar tro att jag kommer ut och fotograferar gratis för att jag skriver på exempelvis facebook att jag är fotosugen. Så är inte fallet. Möjligtvis att jag kommer att lämna rabatt. Men gratis - nej, min tid är inte gratis. Och min utrustning är absolut inte gratis.

Sedan vill jag bara att f-skatten ska komma nu någon gång så jag verkligen kan köra på allvar. En fördel är ju att jag ska kunna fakturera mina kunder. Samt att jag kommer lägga upp min nya hemsida med ny prissättning och man kan skicka förfrågningar om offerter med mera.


 

RSS 2.0