Upphovsrättslagen

Upphovsrättslagen ger fotografen rätten till sina bilder, och det finns bara fem inskränkningar, där tre gäller bilder av personer, bilder av människor, som man kan känna igen på bilderna, och den fjärde och femte gäller skyddsobjekt och flygbilder. Bilder av djur och föremål har fotografen fritt fram att publicera.

Inskränkningarna är:
 • Beställda porträttbilder. Där måste beställaren, som inte nödvändigtvis är den som är avbildad, ge sitt tillstånd för att fotografen ska få använda bilden i sina egna presentationer, portfolio, webbplats och liknande.
  -
 • Igenkännbara personer i reklam. Det är utgivaren, den som ansvarar för reklamen, som måste ha tillstånd av avbildade personer. Fotografen har upphovsrätt, och bilden får överlåtas, men användning i reklam är inte tillåten utan att den som syns på bilden har givit tillstånd.
  -
 • Bilder som är kränkande, som visar personer på sätt som kan uppfattas som avsett att framställa personen som klandervärd (icke hedervärd, brottslig och liknande).
  -
 • Skyddsobjekt med fotoförbud kräver dels tillstånd för att fotografera, dels att bilderna är godkända av behörigt organ innan de får användas.
  -
 • Också flygbilder måste godkännas innan de får publiceras. 

Om man har tagit bilder i ett stall, på privat område och av andras djur finns inga sådana inskränkningar. Fotografen, upphovsmannen, har all rätt till bilderna.

Den som äger det som avbildas måste ha tillstånd från upphovsmannen för att få använda sådana bilder. Om man fotograferar någons häst, också om det sker inne i ett stall eller på privat mark, får hästens ägare inte publicera utan tillstånd. Det gäller oavsett om bilderna är beställda eller om de är tagna spontant.

Samma gäller om det finns personer på bilderna, om de inte är beställda. Upphovsmannen får publicera, men igenkännbara personer måste lämna tillstånd för att bilden ska få användas i reklam. Personen som är avbildad måste ha fotografens, upphovsmannens, tillstånd för att själv publicera bilden.

Det förekommer ofta konflikter om de här sakerna, och människor tror ofta att de har rätt till "sina" bilder, eftersom de äger hästen, hunden, kaninen, eller själva är avbildade. Det är bara när man har tagit porträttbilder (av människor) på beställning som man som fotograf inte får förfoga fritt över dem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0