Valborg!

Mjahaa.. Kommer aldrig mer kunna handla på Ica maxi efter denna dag. Sprang ikull nå marinadflaskor som stod mitt i vägen (!?).. GIck tydligen inte å skära svängen där! Hoppsansa!... Pinsamt värre och jag blev att traska omkring där inne - aningens misstänkt med all marinadsås över mina fötter! Fattades bara att de blev spår efter mig också där jag gick!  Happy valborg på er allihopa!

 

Tankar om redigering av bilder!

Tänkte ta upp ett litet åsiktsinlägg dethär gällande redigering. Enligt mig så ska inte en redigering göra en dåligt tagen bild bra. Det ska finnas redan i det ögonblicket som man fotar, tanken med bilden mm. Sedan är det ju som sagt ett plus de gånger man riktigt misslyckats med en bild pga fel inställning för sekunden i fråga och man kan rädda färger mm och "laga" den till det bättre även om bilden aldrig kommer uppnå samma kvalite som om inställningarna var rätta från början, ja ett exempel av detta har ni i ett inlägg längre ner.

Något som jag är lite utav allergisk emot är när man överredigerar en bild. Med det menar jag framförallt att man justerar färgerna så att kontraster och färger blir helt onaturliga och bilden blir helt enkelt förstörd. För min del så vill jag ha en realistisk bild med naturliga färger men som absolut inte får upplevas som matta. Bilden ska vara lagomt varm i tonen och bra komponerad. Ett tips är då att man kan beskära bilden i efterhand om man inte lyckades bra med kompositionen vid fototillfället! Detta gör jag ofta! :)

För mig blir en bild med motivet centrerat i mitten - ja, så som man altid tagit en bild lätt tråkig. En bild kan genast bli intressantare om man leker lite med kompositionen och förflyttar motivet lite åt något håll i bilden samt att man tänker på att ha luft runt motivet i alla vädersstreck :) Eller använda sig utav olika vinklar samt så kan att ändra om en bild till svartvit och justera kontraster mm göra en bild riktigt intressant. Men som jag sa: För starka kontraster är jag allergisk mot!

Är det något ämne inom fotografering som ni vill att jag tar upp? Kommentera gärna det i detta inlägg isåfall :)

 

Foto - schäfer

Bjuder på lite bilder från dagens fotoshoot med Saras fina kille :)


Bilden här längst ner är en utav mina favoriter från idag :)
 

Äntligen!

Idag kom min nya kameraväska! Tjoho! Nu slipper jag lämna halva kamerautrustningen hemma!
 

Fotoinspiration

Som sagt, annorlunda vinklar och kompositioner samt lite efterbehandling i photoshop kan göra en intetsägande bild riktigt intressant. Bjuder på en bild jag fotade i lördags. Tycker den blev riktigt fräck med lite bildbehandling i photoshop samt med ändring till greyscale! :)
 

Tänk vad lite photoshop kan göra!

Tråkigt när man hittar bilder i kameran från en fotodag som kunde ha blivit hur bra som helst. Men då är det något som förstör det. Det kan till exempel vara för stor bländare, för lång slutartid eller helt enkelt att iso talet var för högt ställt - osv! Tänkte ge photoshop en chans att fixa till en bild och efter några snabba knapptryck så gjorde jag en snabb justering. Resultatet kan ni se här nedan:

Före:


Efter:


Ja, ni ser vad lite photoshop kunskaper kan rädda en annars förlorad bild? :)
 
 

....

Bryta ihop och på någit vis försöka komma igen..
Bjuder på lite olika utföranden av samma bild:
 

Tur man är morgonpigg!

Åkte till stork en snabbis på morgonen till första klassen (med hela 3 startande) för att fotografera Cornelia på framridningen. 
 
Fast nu tror jag tröttheten börjar slå tillbaka på mig så ja tror bestämt att jag går och sover några timmar till! Zzzzz...!!

Fotoshoot när inget annat fungerar ;)


 

Video ni måste se..

Snälla titta! Det ger mig rysningar! Fy fan vad man kämpar.. Och sedan är de trångsynta idioter som inte begriper det! :o


Torsdagens ridning

Efter att Brian fick stå igår så blev det att ramla iväg till ridskolan ikväll. Sköt på det ända tills det inte gick att skjuta på det något längre. Tog med gramanen för tanken var att få fatt på Brian lite bättre men det slutade med att det var betydligt lättare att rida utan. Med gramanen så blev Brian tyngre i handen och fingarna blev nästan klämda mellan tyglarna - inge skönt alltså!

Så vi körde ca 85% av ridpasset utan om inte mer. Fokusen låg återigen på högersidan. Få Brian att släppa efter och ge sjutton i att bita fast i höger tygel vilket verkade vara dödsdömt. Först när vi travade av började jag kunna känna lite skillnad. Han är så extremt trökig i högertygel. Dragkamp deluxe eller någonting sådant. Det är som att jobba med att forma en stor sten - det fungerar liksom inte!! :/

Nu börjar pressen komma till helgen, hur ska detta kunna fungera?.. Nu slås man återigen av tanken att lämna bort Brian på foder för att få honom ordentligt genomriden och kanske kan få fatt på de där problemen för som det är just nu så fastnar Brian och jag lite i varandra. Jag har jobbigt själv med högersidan, min korta arm och att det är min svagare sida och Brian har den sidan att bita fast i. Så det hela blir till en ond cirkel.

Skit jobbigt.. Det är verkligen något jag kan bli galen på!

 

Supertaggad!

Någonting som jag verkligen ser fram emot är att vara tävlingsfotograf framöver! Det ska verkligen bli spännande och inspirerande samt att jag kommer att välja att sponsra vinnarna i klasserna, både för privat del och även genom equipe. Jag har laddat upp till tusan nu och har beställt ett extra batteri (känns som att det kommer att behövas!). Så nu får gärna tävlingarna komma! Dessvärre kommer det nog att krocka en hel del med arbete samt mina egna tävlingar men jag hoppas på att kunna få till det.

Så numera hittar ni mig som fotograf på Equipes webbshop (längst ner i listan bland fotografer). Ser fram emot dethär sjukt mycket nu! Ska bli så himla roligt!
 

Tragiskt är bara förnamnet

Imorse kom beskedet att en av mina yngre hästvänner har somnat in efter en ridolycka där hon ramlat av. 15 år gammal. Det känns skit konstigt. Även om vi inte var närmsta vänner så var det ändå en bekant. Hon och hennes kompisar har följt med mig och Brian på tävling några gånger bland annat. Jättegullig tjej. Förstår verkligen inte.

Ryttare förtjänar respekt för den hårda och farliga sport vi utövar. Tyvärr så ses ridning och hästar ofta som nåt puttenutt och gulligull vilket det verkligen inte är. Det är verkligen jättetragiskt och jag har kännt mig helt tom hela dagen. Sånt här ska verkligen inte bara få hända.

Natalie ramlade av en häst på gävletravet på skärtorsdagen, fick bli nersövd i Gävle efter att de upptäckt väldigt omfattande skador för att sedan köras ner till Uppsala där hon kämpade de sista dagarna utav sitt liv. Imorse somnade hon in för gott. Kan inte ens föreställa mig familjens känslor i detta tillstånd.. Finner verkligen inga ord.
Om det blir en öppen begravning så ska jag försöka slita mig och ta mig dit.

Sov gott, Vila i frid <3
Tycker det är så JÄVLA frustrerande.. Hon hade hela livet framför sig. Förväntningar, längtan, önskningar, visioner om framtiden.. Mål... VA FAN.... :(

Bjuder på några bilder från en av tävlingsdagarna då Natalie och hennes kompisar följde med mig och Brian.Det är såna här dagar man verkligen får perspektiv på tillvaron. Vad är viktigt? Vad är inte lika viktigt? Det hade kunnat hända mig, det hade kunnat hända dig.. Vem som helst, när som helst.. Det är därför man ska vara rädda om varandra. Imorgon kan det vara försent. jag vet inte vad jag hade gjort om detta hänt min syster Lisa till exempel. Jag hade aldrig någonsin blivit människa igen. En sån här dag får man sörja, och sedan vara lycklig över att man är frisk, de mina är friska.. Ja, man får vara glad för det "lilla" helt enkelt.

Många tårar har rullat idag. Man blir liksom känslomässigt med hela biten.

Ridmässigt idag så tog jag mig och Brian ner till ridskolan på kvällen. Valde uteridbanan och trimma ute i solskenet. Försöka rida ihop honom det där lilla extra som behövs som jag så tydligt fuskar med på tävling (DUMMA MIG). Det gick riktigt bra. Jobbade vidare på att få honom loss i sidorna, också har vi den där himla höger tygeln som han aldrig riktigt vill släppa! -.- Får jobba honom mycket för höger skänkel och få honom att lossna, det tar en stund men det går tillslut. Gjorde även lite galopplängningar samt i trav (dock med lättridning). Avslutningsvis gjorde vi galopp-trav övergångar i serpentinbågarna med trav i den mittersta bågen. Tycker dock det är så himla svårt att ställa om honom till höger. Jobba jobba jobba!

Sedan bara jag fått fatt på alla utgifter också så ska jag kosta på en massage till på Brian för att få loss de knutar som sitter (borde väl unna mig själv en sådan också).

Bjuder på en bild från ikväll på kronprinsen också <3 ->

  

Släpper bomben nu! :-)

Okej, nu ska ni få veta vad som är i görningen!

Jag fotade som sagt i Tierp för två veckor sedan. Och ett av ekipagen som jag fotograferade var Emma Mattisdotter som är sponsrad av Perfect sit of Sweden. Dom såg mina bilder och blev förtjusta och ville använda dom. Nu ligger dom på deras facebookgrupp och deras blogg. Samt att jag även fått förfrågan om en av bilderna som de vill ha i originalformat för att förstora och ha på deras kontor! Verkligen jättekul. Och som om inte det räcker så vill dom ha ner mig till Nyköping för att fota deras tränsbilder väldigt snart framöver. Antagligen de som kommer finnas i deras webbshop.
Kommer bli awsome!!! Ska bli superkul att åka ner och jobba lite med dom! Nu ska vi bara spika ett datum sen kör vi! :-D

Här är några av bilderna som blev fotad på Emma Mattisdotter i Tierp - Ps of Swedens sponsorryttare!

 

Mitt lilla <3

Knasig är han, men också den vackraste hästen jag vet <3 Bilden är ifrån igår. För jag har självklart inte knoppat honom inför en skogstur ;)Ridmässigt idag så blev det en tur på kvällen i det fina vädret. Det känns som att både Brian och jag behövde det. Ut och filosofera på veckan som gått. Vad som varit bra och vad som varit mindre bra. Och kommer jobba vidare på det i veckan. Bland annat att jag ska orka rida ihop honom mer så han inte blir lika öppen i formen samt få lite mer tryck bakifrån. Samt få en rundare galopp med mer tryck i (vilket inte brukar vara några problem). :)

Vi laddar nu om och är efteranmälda till Österfärnebo i helgen. En Lb1.a. Det får liksom räcka. Varken jag eller Brian orkar med två klasser fick vi ju bekräftat igår. Så nu kör vi stenhårt i veckan igen och förhoppningsvis får vi ett något bättre resultat denna gång :)


 

Medhjälp sökes :)

Finns här någon som skulle kunna tänka sig att följa med mig och Brian till Hedemora den 24 maj på dressyrtävling? :)

Hojta till här eller på facebook isåfall :)

Hofors och vår La1 debut

Finns inte så jättemycket att skriva om direkt  :P

Har inte varit direkt så tävlingstaggad de senaste dagarna och jag har mest kännt ju mer det närmar sig, desto mer har jag kännt att jag inte riktigt vill - men gör det såklart ändå.
Strålande solsken som gör att humöret låg på sin goda sida. Dock började Brian med att konstra och muppa sig när jag hoppat upp och ridit en bit. Han fick lite sadeltvångskänning och sköt rygg lite och strudsade och sköt mig ur sadel. Sedan släppte det lika fort igen och han var inte besvärad alls utav det något mer under hela tävlingsdagen.

På framridningen försökte jag jobba på det vi jobbat med hemma de senaste dagarna. Men jag har så sjukt svårt för att få oss att fokusera på en framridning. Galet svårt ;( I Lb1an sen så gjorde vi en godkänd ritt på 61% nånting.. Hade bättre känsla än så men faktum var att jag red på alltför säkra kort utan att sätta lite press på oss. En okej känsla men inget resultat att hurra över direkt.

Därefter var det en tids väntetid mellan klasserna. Brian fick stå på släpet och mumsa hö och dricka vatten vilket han var väldigt nöjd med. Han har nog aldrig varit så nöjd någon gång på tävling. Han märktes knappt!  Btw så fick jag skavsår av sömmen på ridbyxorna nedanför höger knä... Gjorde satan ont så när jag skulle trava av så kunde jag knappt rida för det brände på så in i bomben! :@

Till La1an sedan så kände jag mig inte alltför taggad. Hade liksom tappat orken och motivationen helt, vilket kanske inte var riktigt ypperligt när det kommer till att vi skulle debutera en klass högre än där vi varit tidigare. Tanken blev då att försöka spara så mkt som möjligt av både Brians och min energi och försöka rida på när vi fick komma in på banan istället. Hade ju i domarkommentarerna sedan Lb1an tagit åt mig att dom ville ha mer tryck. Så min tanke med La1an var att köra på lite mer.

I det stora hela så tycker jag att vi tog oss igenom La1an bra. Kändes betydligt mkt bättre än vad procenten blev. Belönades med inte alltför stora 53%.. Lite besviken var jag ändå för jag tyckte ändå att vi hade förtjänat lite till. Men vi hade ett missöde i ena förvända galoppen då Brian slog om till den andra galoppen och när jag sedan fått stopp på honom så kändes det inte som att det var någon ide att fatta ny eftersom vi var så nära bokstaven. Trist och det kostade oss en hel del poäng :(

Efter att nu ha kollat in filmen från La1an hemma så ser jag ju lite bättre. Galoppdelen överlag var väl inget att skryta med. I och med att Brian var väldigt trött så vågade jag inte rida på honom så mkt utan försökte istället på säkra kort och hålla honom samlad.. Ser dock på filmen att jag nog skulle ha valt det andra alternativet då galoppen blev alldeles för knackig... Där kostade det poäng. Lika 10 metersvolterna..
Men hade jag istället ridit på honom så hade det varit en risk att han blivit lång och fumlig och att jag inte hade rått på honom alls.

I stora drag över idag så känner jag mig INTE nöjd, men INTE heller missnöjd! Vet inte riktigt vart jag står. Godkända procent i Lb1 men jag hade ju viljat ge lite mer. La1 har vi traskat igenom för första gången. Inte attför maffiga procent men ändå så känner jag att vi fått en feeling i La och det ska vi ta med oss till nästa gång och trimma på med delarna som var mindre bra!
 

Förberedelser..

Lite smörja träns, sadel, ridstövlar. Plocka iordning nummerlapp. Packa täcken och lägga fram benskydd samt såklart borsta lortgrisen Brian samt dra bort lite mer vinterpäls ;) Brian var en glad och nöjd grabb när vi var klar! Han verkar någon enstaka gång emellanåt tycka att det är riktigt skönt att bli borstad :)
 
 

Genomtrimmet inför tävlingsdag!

Idag på fm var det dags att bära iväg till ridhuset för sista genomtrimmet. Självklart ställde Patricia upp som hon gör i ur och skur och kom och vägledde oss. Det gör det lilla extra till.

Kände redan när jag travade igång Brian att han kändes mjuk och avspänd sedan gårdagen. Utan att bli springig så  travade han på i normalt tempo med avslappnad hållning utan att vara seg. Precis sådär som jag vill att han ska va. Betydligt mkt bättre material att jobba med! Efter att jag travat på lite olika bågar och
volter så körde vi vidare på övningen som setat de senaste dagarna. Rider efter 4-kantsspåret med Brian på spåret men ställd för innerskänkel- öppnatänket. Och sedan forma igenom honom på en 10 metersvolt.
 
Därefter lite galopp och körde då övningen med serpentinbågarna med trav i mittersta bågen. Denna övning gick betydligt bättre idag än när jag körde den sist när vi tränade för Patricia. Känner att vi fått in ett mycket bättre flyt och riktigt bra övergångar från galopp till trav! Hoppas vi kan ta med det till tävlingen imorgon! :)
Har dock lite svårt med detdär att bli rätt galopp för rätt skänkel. Har ju haft lite otur nu att Brian gärna tar fattning för höger galopp som fattning för vänster och det blir fel. Sedan red vi lite skänkelvikningar. Dom är lite kniviga. Måste tänka på att rida Brian rätt upp på medellinjen utan att han blir att glida iväg med baken åt framförallt vänster. Och sedan påbörja skänkelvikningen något steg in på medellinjen. Och då fånga upp på ytter som Patricia så ihärdigt tjatar på mig om! Ska tänka på att jag har henne på min axel imorgon när de är tävling och att hon står där och skriker på mig att fånga upp på ytter så att han inte glider/ramlar iväg! Haha :)

Innan vi avslutligen red igenom La1 programmet så körde jag några mellantrav. Så himla svårt de är alltså. Har kommit på mig dessutom med att hålla mer i vänstertygel för att stoppa upp Brian och ha mer kontroll på honom (konstigt för annars är de ju alltid höger som vi sliter med).

Kändes väl helt okej med La1 programmet. Har lite att tänka på och fundera igenom tills imorgon. Hoppas att jag verkligen kan ta oss igenom programmet på ett bra sätt och visa upp oss från vår bästa sida!

Att tänka på. Passa Brian så han inte sladdar iväg med arslet åt vänster framförallt. Inte låta honom glida iväg i skänkelvikningarna. Bra övergångar från trav till skritt. Försöka få till korrekta galoppfattningar. Försöka ge ett jämnt stöd i båda tyglarna i längningarna framförallt så han är lika mkt på båda.
Och för min egen del så ska jag sitta RAKT och snyggt! Blicken framåt och inte neråt(!). Inga kanintassar till händer. Inte tappa ut högertygeln.. Och försöka ha Brian rakt mellan hjälperna och rida korrekta vägar... Å en massa annat !


tjuvade bilden som Veronica tog på oss tre i ridhuset. För det var ju KRK-triss tydligen! ;) och jag å Brian längst till vänster - men det antar jag att ni förstår! ;)

 

I mitt påskägg ;)

I mitt påskägg till mig själv så blev det en större kameraväska.
La bud på tradera på den. La mitt maxbud på 260:- och det var dessutom fri frakt.. Tror ni inte på sjutton att det kom ett vinnarmejl?! Happyface! Nu kan jag få med mig all min kamerautrustning! Det blir ju helt perfekt! Nu är det bara ett extrabatteri jag skulle ha haft tills det är dags att ge sig ut och börja fotografera för Equipe! Eventuellt också en tröja med min logga:) (se bild längst ner i inlägget)

 
Min logga som JAG har gjort själv :) ->
Nåt sånt här hade jag tänkt mig när det kommer till loggatryck på tröja. Vet dock inte bara om jag ska ha en tshirt, piké, huvtröja, jacka eller om jag helt enkelt skulle ha letat på något ställe där dom trycker loggor på reflexvästar?
 

Glad påsk!

Långfredagen började på jobbet (jobbade 26 timmar) och därefter hem och mellanlanda för att sedan pipa iväg till Ockelbo till "plastmorfar" på lite påkmiddag. Bröt trenden och körde på grillat. Hur gott som helst :)
 
Ridmässigt idag så var det väl ingen höjdare. Grabben stod igår och idag så fick man 700kg häst x2. Inte så himla muntert att sitta där ovanpå då och tro att man har något att säga till om. Blev ett jävla massa slit för att få honom bort från högertygeln som alltid. Så himla trött på det att det liksom a-l-d-r-i-g kan släppa?! :( Forma, skåla ur honom för innerskänkel med ledande tygeltag, serpentinbågar och därefter tuta vidare på övningen vi körde för Patricia sist. Rida efter långsidan med Brian inåtställd, lite öppnatänk och sedan gå in i en 10-meters volt och sedan fortsätta efter långsidan och behålla ställningen hela tiden.

I galoppen så körde vi samma tänk på volt. Och där satt högertygeln som berget i Brians mungipa.. Det gick verkligen inte att få honom loss i galoppen vilket blev väldigt frustrerande.. Samt överlag när grabben började bli trött så satte han igång och skulle börja "skygga" för ridhusunderlaget på ett ställe.. Suck suck och åter suck..

Avslutade med att rida igenom både Lb1 programmet och La1 programmet. Tydligen så hade vi väldigt svårt med att fatta rätt galopp i rätt varv.. Å de är liksom saker som bara måste fungera!.. Vill inte få onödiga avdrag på söndag.. Ibland sitter de klockrent och ibland så blir det fel.. Hoppas vi får några lyckoträffar på söndag.. Vetesjutton alltså hur dethär ska gå :( Provade även på lite med travlängningarna som är i båda programmen. Där känner jag mig lite mer säkrare. Har börjat hitta flowet där (tror jag iaf). Det är ju mycket enklare att verkligen veta att vi är "där" om någon tittar på oss och kan bekräfta att det jag känner är rätt. Det känns bättre än innan och jag kan ha Brian kvar på plats utan att släppa iväg honom.
Och om jag skulle känna att jag inte har Brian på plats så väntar jag några steg in på diagonalen innan vi utför längningen. Kontroll! Tar hellre ett litet avdrag för att vi gör en kortare diagnoal i mellantrav som är "bra" än att vi älgar iväg från bokstav till bokstav utan kontroll och power - och Brian blir ponnyspringig..

Lär ju säga att jag har grym prestationsångest inför söndagen.. Har själv kännt mig sjuk och hängig hela denhär dagen. Illamående, tung i huvudet och klen... Precis rätt uppladdningsmående inför en tävling.. NOT!
Känns verkligen som att man hade behövt någon liten snubbe i mitten som gastar på oss tills vi gör rätt..Tänka sig :)

Alltså jag tycker att fotografier ur annorlunda vinklar är så himla spännande. Och man kan framhäva en helt mystisk och intressant känsla genom lite bildredigering. I fråga om beskärning osv.

 

Efter förra

träningen så uppkom en oro över att Brian var besvärade av någonting. För på skritt på lång tygel så spännde han till i nacke å hals någon gång ibland. Lite konstigt.. Men så fort vi började jobba på så var det som bortblåst. Hade Detta var när jag skulle rida för Patricia. Så igår så åkte jag hem på lunchen mellan lektionerna och for iväg till ridhuset en sväng. Till min stora glädje så var det som bortblåst då :-)

Men till trots så hade jag bokat in en massage åt honom lite sådär akut så igårkväll fick Brian massage för första gången i sitt liv. Han skötte sig anmärkningsvärt bra. Ömmade lite här och där av spända muskler men enl massören så var han en väääldigt fin och välmående häst och lååångt ifrån en katastrof vilket kändes bra att höra :) Brian njöt för fulla muggar och var riktigt gosetrevlig där på stallgången till min glada förvåning. Snuttehästen då :-)!

Nu får grabben vila idag medan jag jobbar och sedan kör vi på fredag+lördag för att gå all in på tävlingen på söndag! Hur nu det ska gå!?

Equipe fotograf!

From nästa tävling som jag fotograferar på så är det för Equipe. Jag ska nämligen inleda ett samarbete med dom. Känns superroligt och hoppas på goda resultat på bilder! Är supertaggad!
Så nästa på kartan som jag kommer åka och fotografera är på Torsåkers hästintresseförening när dom har sin lokala/regionala dressyr i början av Maj.

Därefter så är det regionala hoppningen hos Gestrike sportryttare den 10-11 Maj.

Angående båda tävlingarna så är jag just nu lite osäker på huruvida jag kommer att göra om jag kommer fota båda dagarna. Blir rätt mycket!


Gårdagskvällens ridning

Ja, tanken igår var att jag skulle ut och rida. Blev en hel del pysslande med bilder efter skolan eftersom det var en hel del fotokunder som väntade på sina bilder och även förfrågningar via fotomejlen som sett mina bilder och undrade om jag möjligtvis fick dom med på bild också. Så himla roligt :)

Ja, vi skulle ju som sagt var rida ut. När vi skrittade iväg så såg det sååå himla mörkt ut bortåt men tänkte att nä de är klart att de inte kommer regna.. Men vi hann inte längre än ner på åkrarna så började det.. Och Brian flippade ur totalt :S Jag har ALDRIG varit med om att han reagerat på regn tidigare så det blev en smärre chock kan man säga. Visserligen brukar han ju ha någon form av täcke eller nåt när de är nederbörd (om de inte är mitt i sommaren då vill säga). Men då var tydligen regnet för kallt så det passade inte herrn igår.

Kan säga att de enda hållen det gick åt var åt sidan, bakåt eller uppåt. Han for omkring på vägen som en galning och höll på å for ner i dikena. Hoppade runt å hit å dit.. Tillslut fick jag hoppa av i farten eftersom det inte gick att få kontakt med galningen. Skällde på honom och då jävlar fick han fokus på mig.. Konstigt när han inte kunde ge mig fokus när jag satt på ryggen... Då blir jag bara jävligt förbannad asså .. .
Gick tillbaka en bit efter vägen så jag fick något att stå på så jag skulle komma upp igen. Sedan red vi tillbaka samma väg igen bara för att. De var väl inte sådär populärt men han gick iallafall med alla 4 benen i marken iallafall. Så efter ett 50 tal meter så vände jag. Inge skoj att va ute å bli dyngblöt i detta väder :(

Brian hade väl aningens brottom hem. Gick och småtrippade om vartannat. Brian är en innehäst! .. Som straff fick han sedan stå på stallgången medans jag torkade av prylarna.. Knäppishäst <3 Vill INTE vara ute i regnet heller.. För är man efter Briar och ue Eighty Eight Keys xx då är man tydligen gjord av socker! ;)

Tierp 2014-04-13

Som sagt så följde jag med Patricia till Tierp, eller ja.. Rättare sagt så var jag chaufför! Och fotograf såklart! Kul att utöka mitt bildarkiv samt att jag i och med fotandet där har fått ett väldigt hedersfullt uppdrag - ett stort uppdrag för mig. Mer om det får ni veta sen när datum är bestämt ;)

Men nu bjuder jag på lite bilder ifrån igår :)

OBS: Observera att det INTE är okej att kopiera bilderna och använda dom utan min tillåtelse! Var god respektera detta!
 

Laddat för idag!

 
 

Provkörning av BMW x5!

Ja, eftersom jag ska agera chaufför till Tierp med Patricia och Pers bil och släp imorgon med häst å allt så blev det en provtur idag. Bilen med för mycket funktioner!! Men ja, lite imponerad blev man ju. Fanns tydligen en miljon olika funktioner med inställningar på ratt och stol. Lull lull som rattvärme (fy fan de var ju underbart å ha! Underbart när man är kall om händerna). Kameror och filmkameror åt alla håll och kanter. Tydligen en kamera framtill som håller koll på vad det är för hastighet på vägen som läser av skyltarna. Och då reflekteras hastigheten i rutan framför mig + bilens hastighet. Riktigt bra ju! Blev riktigt imponerad och framförallt när man därefter kopplade på släpet så kändes det ju inte ett dugg. Nåt sånt här som en annan kommer vilja ha sen när pluggandet är färdigt. Grym dragbil och tydligen kunde jag koppla på 3,5 ton på kroken. Awsume! Blev en sväng mot sandviken efter E16, en sväng inne i sandviken och en sväng runt storvik. Jodå, nog sjutton kan jag nog leva med att styra runt på detta ekipage imorgon allt! :)

Avslutade provturen med att köra en 90 graders backning in på Patricia och Pers uppfart! :)
Och tydligen så fick jag det dokumenterat med foto så då tiggde jag till mig bilderna som bloggmaterial.

Tack för förtroendet och förfrågan om att vara chaufför. Ser fram emot morgondagen som kommer att bestå utav en hel del fina hästar, motivation, inspiration både ridmässigt och fotomässigt. Jag hoppas på att få med mig en hel del bra bildmaterial när jag kommer hem imorgonkväll! :)


 
 

Bra feeling

Det är rätt konstigt. Enda dagen känns det jätteuppe! och dagen efter kan det kännas kattskit för att dagen efter det så känns det sådär kanonbra igen! Har nog aldrig varit med om maken till sport som har sådan variation från dag till dag.
 
Idag red vi för Patricia och jobbade igenom små delar av La1 programmet. Kändes verkligen som att vi fick rätt övningar. Körde väldigt mycket på skänkelvikningarna och få honom genomställd åt höger. Även inlägg av små 10 meters volter mellan varven och stämma av. I det stora hela så fick vi till det riktigt bra och fick riktigt bra känsla även om ingenting direkt var perfekt (vilket det aldrig blir!). Därefter gjorde vi serpentinbågar med övergång till trav i mittersta bågen och galopp på de andra. Lite svårighet där när det kommer till att justera och ställa om snabbt. Inte det lättaste! Men efter ett tag blev det riktigt bra och vi fick in ett bra flyt. Avslutade passet gjorde vi med lite förvänd galopp. Den där lilla snäva halvt igenom som är i La1an. Där jobbade vi på att få små allerta språng inför att rida upp på medellinjen och genomföra halvt igenom (förvänd galopp). Tyckte det var riiiktigt riktigt bra. Har haft svårighet till och från att ha just den där perfekta justeringen att korta in honom men inte för mycket för då bryter han gärna av till trav. Och det vill jag inte ha nästa söndag ;)

Nu ska jag köra på all in denna veckan som är kvar innan Hofors. Nu ska vi köra så det ryker!
 

Finväder igår :)

Och jag har ju inte hjärta att dra på Brian ett regntäcke när jag vet att det nalkas solsken och värme.. Så Brian fick på sig "sommartäcket". Ett täcke med funktionen att han inte ska bli lortig när han rullar sig. Framförallt eftersom jag inte har några möjligheter att duscha honom ännu.

Dock så när jag kom till stallet så hade Brian tydligen andra planer.. Tydligen går det att åla sig ur täcket baklänges och det hade han gjort så han stod och solade rumpan när jag kom. Och hade (såklart) rullat sig så han såg ut som en dammråtta på hals och rumpa/baklår.. *suck*

 
Men ridmässigt så var han riktigt fin igår. Körde väldigt mkt övergångar ute efter vägarna. Har ju förvana nu att bara rida i hoppsadeln när vi rider ut eftersom det känns väldigt mycket säkrare. Det finns ju liksom inga garantier på att Brian håller alla 4 benen på jorden om man säger så. Men har så himla svårt för att sitta ner i sadeln i den. Gillar inte riktigt min Prestige golden star som jag köpte när jag sålde min gamla. Tycker inte jag får tillräckligt bra stöd skänkelmässigt och det känns liksom lite svajjigt. Den har smalare säte och ligger inte riktigt lika nära Brians rygg. Någon mer som har en sådan?

Men vi körde som sagt lite övergångar. Mycket jogging och Brian var rätt så fin i formen. Nu satte jag ju inte någon riktig press på honom där utan han fick gå i lite slappare form än den vi har när vi tränar i ridhuset. Ville bara få honom mjuk och följsam. och lär ju säga att vi fick till några riktigt bra avsaktningar från galopp till trav - även om dom inte sitter där dom ska alla gånger! Nä men jag är nöjd med gårdagen. Nu idag så blir det träning för Patricia. Får se vad den ger oss idag :)

"pappas unga fru"

Eller vad nu dokumentären hette.. Både Fredrik och jag har nu suttit och kikat på den dokumentären nu ikväll. Ni som inte såg den: se den.. Helt jävla sjukt. Äckligt, pedofilaktigt... Blir illamående.. Tycker att tjejen, hans dotter gjorde ett grymt jobb med denhär dokumentären. Snacka om stark människa som även visade sina svagheter och känslor och orkade filmatisera dethär. För att citera hennes slutord i dokumentären:
 
-"Jag hoppades att han var en fin man som gifte sig med en 50 år yngre flicka, och gav henne ett lyckligt liv, och att vi skulle bli mer av en familj. Och jag ville komma min far närmare och att allt skulle bli bra. Jag hoppades på det. Jag har längtat hela livet efter den där varma känslan "Familjen Walton". Men till sist blev jag tvungen att se sanningen i vitögat. "Nix". Vad jag lärt mig av det här är att hur vuxen man än blir, vill man alltid ha en far. Nu vet jag att det är omöjligt. Jag har slutat leta efter nåt som inte finns där. Jag insåg att mina barn, min man och mina vänner är allt jag behöver. Det känns bra".
 
Länk till dokumentären för er som vill se den-> http://www.svtplay.se/video/1962230/del-1
 
Tydligen var detta del 1. Så denna dokumentärserie ska jag följa, helt klart! Ska nu ta och dagboka lite irl, jag har ju köpt en riktigt fin dagbok (A). För som ni märkt så är det bara häst häst å åter häst här! (Y)

Trimmelimm!

Idag tog vi en sväng till ridhuset. Började med att grabben skräms ihjäl av ridskolans hövagn med höpåsar som stod bakom hörnet så han kastade sig iväg och jag tappade honom -.- .. Som tur var så stack han inte utan jag hann ta honom rätt så direkt.

Därefter så körde vi igång och började jobba i ridhuset. Brian var väldigt samarbetsvillig idag. Körde lite uppvärmning varierat med serpentinbågar (som alltid), lite övergångar, små volter där jag formade igenom honom. Lite öppnor med längningar på korta diagonaler. Kändes riktigt bra för grabben tog inte tillfället i akt och gasade utan behöll formen och ökade utan att försöka springa sig loss. Riktigt imponerad :-)

Sedan jobbade vi på lite galopp i hela ridhuset efter fyrkantsspåret med 10 meters volter ibland och även dom satt riktigt bra.. Sedan gjorde vi även lite galopp och tänkte "öppna" efter spåret och det gjrode han också riktigt bra. Är så himla nöjd. Kunde avsluta passet med ett leende när vi åkte hem.

På lördag ska vi trimma igenom med Patricia som coach! Nu jävlar! Känner mig så himla laddad för nästa helgs tävling! Lb1 + La1. Någon som skulle känna sig sugen på att följa med nästa lördag och fotografera? (min kamera) :)

Äntligen! :-)

Äntligen kan jag lansera min nya hemsida! Denna har jag kodat helt själv från scratch! Inte några fusk stilmallar eller så utan helt från scratch. Skit nöjd!

http://www.lindaanderssonfoto.se

På lördag

På lördag firar jag och min fina underbara sambo 2 årig förlovning. Lägger upp en bild redan idag eftersom vi kikade förbi Clas Ohlson på vägen hem då ja hittat på nätet att dom sålde fjärrutlösare till nikon som passade min kameramodell, så när vi kom hem fick vi lov att prova den. Tyckte denhär bilden blev jättefin.

Jag och min kärlek <3
 

Foto Martin Stamkötter i Högbo 6/4-2014

Blev anlitan idag av ett av ekipagen och väl på plats så fick jag fler beställningar. Bilderna blev över förväntan och ingen är nog gladare än jag! :) Här är några bilder/testbilder!
Tack för förtroendet.
Otroligt stiliga ekipage och sånna gånger är det extra roligt att fotografera! :)

 
 
 
 
 

Bilder ifrån idag :)

En blandad kompott av bilder! :)
Blev inbokad att fotografera Annelie med hennes fina hingst. Dock blev träningen i ridhuset så jag är lite bitter eftersom bilderna inte alls uppnår samma kvalite på låånga vägar.. Dessutom är storks ridhus helt värdelöst när det kommer till "ljus". Det är som att rida i en mörk källare :( Inte ens extrabelysningen var tänd. Nåväl, fick göra det bästa av situationen.

Brian för övrigt fick ett litet genomtrimpass som förberedande för morgondagens Birgittaträning! Får väl se hur det går! :)

 
 

Fredagstrim

Blev lite trim på ridbanan ikväll utomhus. Eller ja, senare eftermiddagen kanske är ett mer valt ord. Kände oss för lite i alla gångarterna samt red lite rörelser ur La1 programmet och avslutade sedan med att rida upp på medellinjen några gånger. Men Brian har ett sug åt vänster. Försöker verkligen tänka hur jag sitter att jag sitter rakt över honom men liksjutton så glider han lite åt vänster och om jag fångar upp honom så blir vi att hamna pyttelite mot sluta istället och hans arsel blir att hamna på ett spår åt vänster. Åtminstone känns det så. Hade behövt en spegel där mitt på ridbanan som jag kunde kolla i. De slutligen två sista gångerna så fungerade det dock bättre och jag kunde rida honom rakt fram. Det kändes iaf så...

Alltså känsla mässigt så tycker jag att vi har en rätt så bra känsla just nu. Så länge jag inte mixtrar för mycket med att ha honom för mycket (enl honom) på yttertygeln i vänster varv. Det känns så hyfsat att vi borde kunna få godkända procent i våran första La1 tillsammans i Hofors (om inga fågeljävlar bestämmer sig för att skrämma upp Brian även denna gång!).

Iaf så provade vi pannbandet idag och det satt toppenbra! Och lär ju säga att det glimmade på som bara den i solen!!! <3 Kolla bara på bilden här nedan <3 Superfint!!! Jag har inte ens redigerat dit det där "glimmret" i photoshop på bilden utan de som blänker är stenarna! Riktigt nöjd!

 


 
 

Beautiful morning!

Kan inte hjälpa det men har ett begär av att fota. Men lite dåliga förhållanden att fota i just nu. Inte så himla intressant med en häst som äter men ;)
 


 
 

Bliiing bling ;)

Ja, vad gör man inte när det är nedsatt på rea samt att jag hade rabattkupong att utnyttja. Ord pris 399:- , mitt pris 239:-. Vet att det är en billig variant och att jag såååå himla gärna skulle vilja ha ett äkta swarovski pannband med två rader stora stenar. Men det får bli när jag börjat jobba igen efter skolan. Så tills dess får Brian nöja sig med detta som glimmar på lite det också :) 6 rader med smååååå små stenar. Men dom glittrar riktigt fint!

Ska prova det på Brian sen! Har ni något blinbling pannband? Budget/lyx?


Uppdaterar inlägget med lite bilder från nu när jag satte pannbandet på tränset :) Blev riktigt bra. Ska prova det en sväng imorgon tänkte ja få se om pannbandet passar på Brians panna eller om de blir för stort. Kan ju säga att det glittrar bättre när det inte är på bild. Det är betydligt finare i verkligheten även om det inte alls kan mäta sig med de äkta swarovski pannbanden med stora blingblingstenar :)


 
 
 

Duktig häst

På vägen till ridhuset rev aset av sig en sko - TROTS att han stod snällt i släpet idag... :S Lyckades förvisso så på den igen när jag kom hem. Inget mästerverk. Det blev liiiite snett, dvs tåkappan hamnade inte precis mitt på. Men troligtvis så gör det inte så mkt.

Ridmässigt så funkade det väl okej idag. Eller rättare sagt; det fungerar okej fram tills att jag vill ha honom på höger tygel i vänster varv (dvs, yttertygeln) Då fjompar han ihop sig och blir väldigt missnöjd vilket resulterar i att vi tappar takt och flyt. Att ha honom på yttertygeln i höger varv är inga problem. Det känns som att det är just dethär som vi måste jobba oss igenom innan vi kan ta oss vidare till nästa steg i utvecklingstrappan.

Han var även lite tung bitvis och lite hängig, samt att jag har lite svårt att få igenom honom genom 10 meters volterna, med bra ställning och att han spårar och böjer sig. Det är mkt som ska klaffa där utan att det blir att rinna iväg åt något håll, tappa takt och flyt.. Men ibland går det helt okej.
-PATRICIA!! WHERE ARE YOU!? NEED some kör så det ryker-träningspass!

Nåväl, i det stora hela så var det väl helt okej. Nu jävlar ska vi jobba på framåt! Är så sjukt taggad! Dock fick jag meddelande att mina ridstövlar inte förväntas vara klara förens kanske i mitten på Maj :-( Jag vill ju ha dom NUUU!..

 

Upphovsrättslagen

Upphovsrättslagen ger fotografen rätten till sina bilder, och det finns bara fem inskränkningar, där tre gäller bilder av personer, bilder av människor, som man kan känna igen på bilderna, och den fjärde och femte gäller skyddsobjekt och flygbilder. Bilder av djur och föremål har fotografen fritt fram att publicera.

Inskränkningarna är:
 • Beställda porträttbilder. Där måste beställaren, som inte nödvändigtvis är den som är avbildad, ge sitt tillstånd för att fotografen ska få använda bilden i sina egna presentationer, portfolio, webbplats och liknande.
  -
 • Igenkännbara personer i reklam. Det är utgivaren, den som ansvarar för reklamen, som måste ha tillstånd av avbildade personer. Fotografen har upphovsrätt, och bilden får överlåtas, men användning i reklam är inte tillåten utan att den som syns på bilden har givit tillstånd.
  -
 • Bilder som är kränkande, som visar personer på sätt som kan uppfattas som avsett att framställa personen som klandervärd (icke hedervärd, brottslig och liknande).
  -
 • Skyddsobjekt med fotoförbud kräver dels tillstånd för att fotografera, dels att bilderna är godkända av behörigt organ innan de får användas.
  -
 • Också flygbilder måste godkännas innan de får publiceras. 

Om man har tagit bilder i ett stall, på privat område och av andras djur finns inga sådana inskränkningar. Fotografen, upphovsmannen, har all rätt till bilderna.

Den som äger det som avbildas måste ha tillstånd från upphovsmannen för att få använda sådana bilder. Om man fotograferar någons häst, också om det sker inne i ett stall eller på privat mark, får hästens ägare inte publicera utan tillstånd. Det gäller oavsett om bilderna är beställda eller om de är tagna spontant.

Samma gäller om det finns personer på bilderna, om de inte är beställda. Upphovsmannen får publicera, men igenkännbara personer måste lämna tillstånd för att bilden ska få användas i reklam. Personen som är avbildad måste ha fotografens, upphovsmannens, tillstånd för att själv publicera bilden.

Det förekommer ofta konflikter om de här sakerna, och människor tror ofta att de har rätt till "sina" bilder, eftersom de äger hästen, hunden, kaninen, eller själva är avbildade. Det är bara när man har tagit porträttbilder (av människor) på beställning som man som fotograf inte får förfoga fritt över dem.


Dagens dressyrpass

Ja, jag har ju faktiskt inte bara fotat idag. Blev en sväng ner till ridhuset också med Brian nämligen. Idag stod det på schemat att bära iväg till ridhuset för att rida igenom honom lite. Ha lite skoj blev det mest och få en bra känsla. Jag valde att inte sätta så hög press på oss och satte därav ribban lite lägre för att få en bra känsla. Lade inte så jättestora krav på formen så att Brian skulle bli spänd och stretig utan försökte få honom framåt och med bara.

När vi sätter alltför höga krav så blir Brian gärna stretig vilket leder till att jag inte orkar rida ihop honom och det gör mig spänd som i sin tur gör Brian spänd. Det blir en ond cirkel utav det hela. Det blir otaktmässigt och Brian blir att strutta runt och inte komma igång i takt framåt igen vilket gör att jag omöjligen kan rida honom in i takten eftersom jag inte kan sitta ner när han springer och halvtaktar..  De blir inte bra iaf. Det blir skit svårt att rida fram honom och hitta tillbaka till takten.

Det blev som sagt mkt framåttänk, lugnt framåttänk. Vi red igenom delar utav La1 programmet. Det är väl lite svårigheter här och lite svårigheter där men i det stora hela - nog fan kan vi krafsa oss igenom det programmet allt! Gäller bara att jag ska komma ihåg hela ;)

Provade även någon ryggning vilket blev helt klart godkänt. Där blir svårigheten att få Brian att backa rakt samt att inte köra upp huvudet i frustration utav att han ska gå bakåt - utan där försöka behålla formen.


Idag så hade vi dessutom nytvättade benskydden fram och passade då på att använda nya bootsen som ja köpte för måånga veckor sedan  i teddyludd och svart lack. Dom har ju blivit liggande hela tiden pga för kladdigt ute (onödigt att lorta ner nya när man har gamla lortiga redan). Samt att dom hade fel färg när de var dressyrtävling (är ju oftast snyggt med vita fram). . Men till de svarta skydden tycker jag att dessa gjorde sig riktigt bra. Och jag lär verkligen berömma passformen på dom! Helt kanon! (XL) Dom var helt perfekta och satt som smäck! :)
 

Fotografering - Hagbus

Bjuder på bilder som jag fotade ikväll :) 
 

RSS 2.0