Prissättning och ifrågasättning?

Ja, ständigt detta prat om priser på bilder. Skänka bort sin tid VS inte skänka bort sin tid?  Jag röstar på det sistnämnda. En sak ska jag göra klart för er alla och det är att min tid är värdefull och jag tänker inte skänka bort den och med det vill jag säga att jag tänker inte jobba gratis. Som sagt har jag lagt över 50' på fotoutrustning sedan juli förra året. Så ja, jag har lagt ner en hel del kan man säga. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg: vad betalar man för när man köper en bild? - Jo, tid för foto, tid för redigering, fotoutrustning, min resa till och från fotoplatsen, min kunskap, skatt, moms, försäkringar, sociala avgifter.. Ja, jag vet att jag glömt något men det var iaf några av grejorna som man lär se till att räkna in i priset vid prissättningen.

Min prissättning har jag fått hjälp av Lina Nydahl med som är en stor fotograf nere i stockholm (kolla gärna in hennes fb sida eller hemsida). Tjejen tar helt fantastiska bilder!! En riktigt proffesionell fotograf som jag ser upp till och inspireras av. Hon har alltså hjälpt mig med prissättningen med sina många år inom yrket. En stor hjälp till mig kan jag säga. Och i ärlighetens namn så säger jag såhär: Jag säljer hellre färre bilder till rätt prissättning än många bilder för samma inkomst. Någonstans lär jag hålla mig till marknades priser. Vid intresse så kan ni gå in och kika på SFF (Svenska fotografers förbund)'s sida där det finns en pdf om just prissättning enligt branchen. Vad dom tycker att man ska ta som fotograf.

Här har ni SFF's prisguide för 2015 http://www.sfoto.se/sites/default/files/page_attachments/sff_prisg_2015_web_k4.pdf
 
Sedan kan jag säga ärligt. Jag bryr mig inte vad andra fotografer tar. Det intresserar mig inte om somliga fotografer i princip skänker bort sin tid. För jag kommer inte göra det. Och sedan är det som så, ingen är tvingad till ett bildköp någonsin - så länge man inte bundit sig i någon form av avtal.

Bild från fotograferingen idag. Jag och Patricia på bilden tsm med hennes Gazpani! PS Karin är fotograf! :)

Kommentarer
Postat av: Irmeli.N

Åh vilken bra guide !:D Ska kolla igenom den flera gånger och tänka om lite gällande hur jag väljer att göra med om jag som du skriver ska ge bort min tid eller ej :D

2015-05-07 @ 10:22:55
URL: http://fotomuppis.blogg.se
Postat av: Jennifer

Helt rätt! Upplever lite samma sak med bloggdesigner till exempel, där många mailar och vill ha en gratis bloggdesign mot en länk på deras blogg som har typ 100 läsare i veckan - alltså what känner jag bara då?! Samma när jag hjälpte folk rida o utbilda deras hästar så vill de inte betala för det heller, eller för häst-/stallskötsel för den delen. Hästfolk vill ha allt gratis. ;) Man ska inte jobba gratis, önskar fler tänkte som dig.

Svar: Ja och tyvärr så dumpar de priserna på marknaden :/ Men det gäller att stå upp för sin prissättning!
Linda Andersson

2015-05-07 @ 11:26:01
URL: http://www.jenniferdressage.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0