Att fotografera hoppning

Ja, detta såg jag som någonting väldigt svårt tidigare. Jag har heller inte varit speciellt intresserad av att fotografera hoppning och så var det med den saken. Jag har själv föredragit dressyr och därmed satsat mer på att fota dressyrtävlingar. När jag nu ser tillbaka så ser jag ändå att det har hänt VÄLDIGT mycket när det kommer till min fotografering när det kommer till hoppning. Dessa två bilder tog jag i höstas under gestrike sportryttares tävling och just där och då var jag nöjd. Det kan jag säga att jag INTE är idag (alltså gällande dessa två bilder).
 
 
 
Och dessa bilder är från förra helgen i Falun. Jag har alltså inte fotograferat en enda tävling eller träning när det kommer till hoppning mellan dessa två tillfällen. Och ja, ändå.. En hel del skillnad.
 
 


Vad tänker jag på vid fotografering och bildredigering?
 1. Var INTE ett får!! Dvs, placera dig med bra eftertanke. Vad menar jag då med får? Jo, får håller sig till sin flock. Och hur tror ni man ska kunna sälja om alla som fotar har exakt lika bilder. Står man axel mot axel och fotograferar så får man ingen variation och ingen bild som eg sticker ut. Dvs, man får samma vinkel och samma språng. Många bilder jag sett från dalahoppet så såg jag emellanåt inte ens skillad vilken fotograf som tagit vilken bild. Våga vara annorlunda och placera dig med omsorg. Ha en tanke: Vart ska jag stå och varför? Och tryck inte in dig axel mot axel med någon annan fotograf. Kan lova att du inte blir populär. Denna bild som visar vad jag menar, 5 fotografer varav tre står nästan axel mot axel:

   
 2. Slösa inte onödiga exponeringar på vinklar som ändå inte blir bra. Yes, jag har slutat upp med att mata på och tagit så många bilder som möjligt under en ritt. Det förenklar mitt jobb sedan hemma vid datorn och kamerans livslängd kvarstår.

 3. Våga experimentera! Foton som visar "the moment" kan bli så hemskt effektfulla! Det behöver inte vara en klockren bild över hindret. Många detaljbilder kan bli verkligen pricken över I:et så att säga. Våga prova experimentera. Fota hästens ben, uttryck, öronspel osv. Här nedan är en sådan "in the moment" bild som jag syftar på bland annat. Det slutade tom med att ryttaren på bilden köpte denna bild!

   
 4. Rätt del i språnget: För en bra hoppbild krävs det rätt del i språnget. Så när är rätt del i språnget. Det verkar även som att fotografer emellan anser det lite olika så jag tar det utifrån vad jag tycker och tänker. Rätt del i språnget har vi i upphoppet först och främst då bakhovarna är på väg att lätta från marken, dvs så är hovspetsarna i marken eller precis lättat. Där anser jag att i många fall är en bra hoppbild. Sedan har vi bara någon hundradels sekund. För att göra det enkelt för mig: "Rätt del i språnget" har försvunnit när hästen är påväg ner igen. Så från att hästen är helt plan över hindret och börjar gå nedåt med framdelen så är the moment över. Jag gillar heller inte bilder där hästar ser ut som att dom hänger över hindret. Och med hänger menar jag med "halvt" hängande framben och samma med bakbenen. Det är inte snyggt.
 1. Lägg för bövelen inte ut några osmickrande bilder. Dvs, inga bilder på där ryttarna drar hästen i munnen eller där hästarna gapar. Det är big nono. Det ger bara arga betraktare som ofta leder till personliga påhopp mot ryttaren och detta genererar såklart arga ryttare.

 2. Beskärning/komponering : Om en försäljning ska gå iland så krävs det verkligen att du har det kunden söker. En dåligt komponerad/beskuren bild kan vara avgörande om kunden väljer att köpa eller ej. Bilden här nedan till vänster (se bild nr 1) är ett exempel på en dåligt beskuren bild (enligt mig). För mycket luft över och under och hade varit föredragen att ha i liggande format. (Obs: inte heller en bra vinkel men förklarar bara principen). Bilden till höger (se bild nr 2) å andra sidan fungerar både som stående och liggande. För att beskära i stående format så anser jag att då krävs det just ungefär denna vinkel där hästens kropp blir med, hela kroppen. Jämfört med bilden till vänster där man klippt hästen. Där är stående format inte snyggt. Ibland kan det vara fördel att ha med hela hindret i liggande format (se bild nr 4) medan man ibland kanske vill beskära i liggande format (se bild nr 3) och ändå få en kraftig och effektfull bild. Så, tänk på hur ni beskär. Inte för mycket luft. Och kom ihåg att det är ekipaget som ska vara ifokus.

  12
   
  3
   
  4
   
  Hoppas jag kan hjälpa er i ert fotograferande på hopptävlingar framöver.
  Här var lite hur jag tänker kring hoppning iaf.
 
 

Kommentarer
Postat av: Isabelle Johansson

Skit bra inlägg Linda och vad grym du är!

2015-06-02 @ 07:21:13
URL: http://johanssonisabelles.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0